Monimuotoista meriluontoa nyt ja tulevaisuudessa

Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, eli tuttavallisemmin VELMU, kerää tietoa vedenalaisten luontotyyppien, lajien ja niiden muodostamien yhteisöjen esiintymisestä Suomen merialueilla. Ohjelman päätavoite on edistää Itämeren lajien ja merialueiden suojelua ja tukea meren ja sen luonnonvarojen kestävää käyttöä. Mitä emme tunne, emme voi suojella.

Vedenalaiset maisemakokonaisuudet tutuksi

VELMU-ohjelma on kartoittanut Itämeren luontotyyppejä jo 16 vuotta. Työmme tuloksiin voit tutustua mm. VELMU-karttapalvelussa tai tutustumalla upeaan Meren aarteet -kokonaisuuteen, joka sisältää Meren aarteet -kirjan ja valokuvanäyttelyn meren ihmeellisistä asukkaista ja maisemista.

VELMU aaltoviiva
 

Ajankohtaista VELMUssa

 

Pääkaupunkiseudun edustalta tehtiin merkittäviä uusia vedenalaisia lajilöytöjä

VELMU-kartoittajat löysivät harvinaisia ja meriluonnon monimuotoisuuden kannalta merkittäviä lajeja muun muassa Lauttasaaren edustalta, Tahvonlahdelta ja Espoon Kytöstä. Helsingin, Espoon ja Kirkkonummen merialueita kartoitettiin VELMUn Meriluonto 2021 -kampanjassa. Lue tiedote tästä.

 

Havets skattkammare on julkaistu

Vuonna 2017 ilmestynyt Meren aarteet -kirja on vihdoin saatavilla myös ruotsiksi, kauttaaltaan päivitettynä. Syyskuussa julkaistiin Havets skattkammare - En upptäcktsresa i Finlands marina undervattensnatur (Gaudeamus). Lajikartoissa on mukana havainnot vuoteen 2020 asti ja nyt myös Ahvenanmaalta. Kirja sisältää lisäksi ihan uuden luvun, joka kertoo Ahvenanmaan vedenalaisen meriluonnon erityispiirteistä.

 

VELMU aaltoviiva
 

 

VELMU-karttapalvelu

VELMU-kartta on monipuolinen työkalu, jossa voi hyödyntää VELMU-hankkeen keräämää aineistoa. Tarjoamme VELMU-kartan hyödyntämiseen koulutusta, jotta kartan mahdollisuudet eivät jää käyttämättä.

VELMU-ohjelma voitti Euroopan Natura 2000 -palkinnon

Euroopan komissio myönsi suorassa verkkolähetyksessä 14.10.2020 VELMUlle arvostetun Natura 2000 -palkinnon.

 

Julkaistu 21.10.2021 klo 9.49, päivitetty 10.1.2022 klo 10.47