Hyppää pääsisältöön

Rakennettu ympäristö

Toimiva, viihtyisä, terveellinen ja kestävä rakennettu ympäristö on osa ilmastonmuutoksen, luontokadon ja monen muun kriisin ratkaisua.

Ihmisen muokkaama ympäristö

Rakennettuun ympäristöön kuuluu kaikki ihmisen käyttöönsä muokkaama fyysinen ympäristö kuten rakennukset, asuinalueet ja kaupunkiseudut. Alueiden käyttötarkoitus, rakentamisen määrä ja sijainti määritellään kaavoittamalla.
Rakentaminen
Tietoa rakennushankkeen eri vaiheista sekä kiinteistön ylläpidosta ja korjaamisesta.
Lue lisää
Elävä kulttuuriympäristö
Hyvin hoidettu kulttuuriympäristö lisää ihmisten hyvinvointia ja alueen vetovoimaa.
Lue lisää
Kaavoitus ja alueidenkäyttö
Laadukas ja kaikin tavoin toimiva elinympäristö on elämänlaadun kannalta olennainen tekijä.
Lue lisää
Kaupunkiseudut ja kaupungistuminen
Kaupungistuminen on maailmanlaajuinen megatrendi. Muuttoliike kulkee maalta kaupunkeihin, urbanisoitumista mutta myös kaupunkiseutujen kesken.
Lue lisää
Kestävä yhdyskuntarakenne
Yhdyskuntarakenteella tarkoitetaan väestön, työpaikkojen, palvelujen, vapaa-ajan alueiden ja liikenneväylien sijoittumista ja keskinäisiä suhteita.
Lue lisää

Kiinteistöjen ylläpito ja korjaaminen

Rakennus tarvitsee jatkuvaa kunnossapitoa pysyäkseen toimintakykyisenä. Rakennusosat, kuten julkisivut tai viemärit, kuluvat sään tai mekaanisen rasituksen voimasta. Siksi aika ajoin tarvitaan myös perusteellisia korjauksia. Kiinteistönomistajan talouden kannalta korjaukset kannattaa tehdä riittävän ajoissa, jotta talolle tai asukkaille ei aiheudu vahinkoa.

Korjaatko vanhaa rakennusta? Tutustu tietopankkiimme.

Vanhojen rakennusmateriaalien tietopankki auttaa tunnistamaa materiaaleja ja tarjoaa tietoja niiden ominaisuuksista, haitallisuudesta ja kierrätettävyydestä. Voit rajata hakua materiaalin, tuotteen nimen, käyttöajan tai käyttökohteen perusteella.

Linoleum

Käytetty hyvin yleisesti lattianpäällysteenä. 1900-luvun alussa kuviot rikkaita, 1950-luvulla tyypillinen vaihteleva jaspé -raitakuvio.

Pellavaöljymaalit

Puiset pinnat ulkona ja sisällä, tyypillisesti ikkuna- ja ovipuitteet, julkisivuverhoilut, kalusteet, ovet, jne. Sietää kosteutta.

Päällemaalaus: suositellaan tekemään samalla maalityypillä kuin alkuperäinen.

Rakennuspahvit; pahvilevy, pinkopahvi, konepaperi, sellupahvi, oksapahvi, lumppupahvi, tapettipahvi ja tapettipaperi

Puurakenteissa tiivisteenä tuulta vastaan sekä lisäeristeenä. Pinkopahvi pingoitettiin nimensä mukaan seinien ja kattojen sisäpintaan tapettien ym. pintaverhoilun tai käsittelyn pohjaksi.

Kuinka terveellistä Suomessa on asua?

Suomalaisten asuinympäristöt ovat melko terveellisiä. Kaupunkilaisia kuitenkin kiusaavat pienhiukkaset, melu ja roskaantuminen.

Terve ympäristö

Suomalaisten asuinympäristöt ovat melko terveellisiä. Kaupunki-ilmaa heikentävät pienhiukkaset. Melu kiusaa laajasti.

Ilma on enimmäkseen puhdasta

Ulkoilman laatu on Suomessa parantunut ja paranee edelleen. Eniten huolta ja terveysvaikutuksia aiheuttavat pienhiukkaset.

Melulle altistutaan laajasti

Ympäristömelu on edelleen yleinen asuinalueiden vitsaus. Valtaosa melukuormasta johtuu tieliikenteestä. Hiljaiset alueet ovat vähissä.
Tutustu myös
Asuminen ym.fi:ssä
Toimiva asuminen edistää kaikkien ihmisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja kotiin, joka vastaa kulloisenkin elämäntilanteen tarpeisiin.
Siirry sivustolle
Korjaustaito.fi
Korjaustaito.fi on Museoviraston ylläpitämä korjaamisen ja restauroinnin sivusto.
Siirry sivustolle
Ryhti-järjestelmä
Uusi rakennetun ympäristön tietojärjestelmä kokoaa yhteen alueidenkäytön ja rakentamisen tiedot.
Lue lisää hankkeesta