Hyppää pääsisältöön

Rakentaminen

Rakentaminen ja korjaaminen vaativat monipuolista osaamista ja usean tahon yhteistyötä. Hyvä suunnittelu luo pohjan rakennus- tai korjaushankkeen onnistumiselle. Laadukkaassa, turvallisessa ja terveellisessä rakennuksessa on hyvä asua, opiskella, harrastaa ja tehdä töitä.
Kuva
Elementtiä nostetaan paikalleen rakenteilla olevaan taloon
© Ympäristöministeriön kuvapankki

Rakennuksia täytyy käyttää oikein ja huoltaa ja korjata oikeaan aikaan. Näin varmistetaan, että rakennusten elinkaari on pitkä.

Rakentaminen kuluttaa paljon luonnonvaroja ja energiaa. Siksi on tärkeää, että rakennukset tehdään pitkäikäisiksi, muunneltaviksi ja energiatehokkaiksi. Purettavat rakennukset voidaan ajatella materiaalipankeiksi, joista materiaalit ohjataan uudelleen käytettäviksi tai kierrätettäviksi.

Rakentamista ja korjaamista ohjaavat maankäyttö- ja rakennuslaki ja rakentamismääräykset. Kuntien rakennusvalvontaviranomaiset huolehtivat rakentamista koskevien lupien käsittelystä ja rakennustyön aikaisesta valvonnasta.

Julkaisija

Ympäristöministeriö
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
Tutustu myös
Asuminen ym.fi:ssä
Toimiva asuminen edistää kaikkien ihmisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja kotiin, joka vastaa kulloisenkin elämäntilanteen tarpeisiin.
Siirry sivustolle