Suomen koko lajiston uhanalaisuutta arvioidaan kymmenen vuoden välein. Uusin lajiston kokonaisarviointi valmistui maaliskuussa 2019. Arvioinnin tuloksena julkaistiin Suomen lajien Punainen lista 2019. Punainen lista on luettelo kaikista hävinneistä, uhanalaisista, vaarantuneista, silmälläpidettävistä ja puutteellisesti tunnetuista lajeista. Edellisen kerran Suomen koko lajisto arvioitiin vuonna 2010, mutta linnut ja nisäkkäät on arvioitu myös vuonna 2015.
Erittäin uhanalainen mustakurkku-uikku (Podiceps auritus) viihtyy vain ravinteikkaissa vesistöissä. © Jussi Leppänen / Ympäristöhallinnon kuvapankki.
Luonnonsuojelulain mukaan laji voidaan säätää uhanalaiseksi, jos sen luontainen säilyminen Suomessa on vaarantunut. Luonnonsuojeluasetuksen liitteessä 4 on lista uhanalaisista lajeista. Liitteen 4 lista on koottu Suomen lajien Punaisesta listasta 2010 ja tullaan päivittämään vuoden 2019 Punaisen listan perusteella. Listaa ei ole otettu niitä uhanalaisia lajeja, joihin sovelletaan metsästys- tai kalastuslakia, eikä lajeja, jotka esiintyvät vain Ahvenanmaalla.
Luonnonsuojeluasetuksessa on lueteltu 2 124 uhanalaista lajia. Niistä 680 on erityisesti suojeltavia. Erityisesti suojeltavan lajin säilymiselle tärkeää esiintymispaikkaa ei saa hävittää eikä heikentää. Kielto tulee voimaan, kun ELY-keskus on rajannut esiintymispaikan ja tiedottanut siitä maanomistajalle.
Ympäristöministeriö laatii tarvittaessa erityisesti suojeltaville lajeille suojeluohjelman. Siinä esitellään lajin tunnetut esiintymät ja niiden kehityssuunta sekä annetaan suosituksia lajin ja sen esiintymien säilyttämiseksi. Suojeluohjelmia on tehty tähän mennessä noin sadalle lajille.