Hoppa till huvudinnehåll

Farliga ämnen i fisk avsedd för konsumtion

Utsläpp av farliga ämnen har effektivt begränsats under de senaste decennierna, vilket är orsaken till att människor utsätts klart mindre än tidigare genom livsmedel. Halterna av både tungmetaller och andra farliga ämnen i fisk har sjunkit under tröskelvärdena.
Bild
En stor och liten strömming.
Halterna av skadliga ämnen som uppmätts i strömming har sjunkit till en god nivå. © Esa Nikunen

Av fisk som fångas i Östersjön äter finländarna mest strömming, abborre och lax. Enligt 2017 års mätningar ligger halterna av 10 farliga ämnen uppmätta i strömming alla under det tröskelvärde som indikerar skadliga effekter. Därför är det tryggt att äta strömming och bedömningen visar att Östersjön har god status vad gäller strömming avsedd för konsumtion.  

Bild
Tabell som visar koncentrationer av dioxiner, furaner, PCB, kvicksilver, kadmium, PFOS, PFOA, PFNA, PFHxS och PFAS-ämnen i strömming i olika havsområden. I alla havsområden ligger halterna av alla gifter klart under tröskelvärdena.
Koncentrationer av farliga ämnen i fisk avsedd för konsumtion och en statusbedömning för varje indikator (grön: god status, vit: okänd status). Toxinhalterna i strömming ligger i alla havsområden under de gränsvärden som fastställts av Europeiska livsmedelsmyndigheten, det vill säga statusen är god. © Livsmedelsverket

Utgivare

Finlands miljöcentral (Syke)