Miljo.fi hjälper dig att göra miljömässigt hållbara val
Webbplatsen miljo.fi publicerar information som hjälper och uppmuntrar oss finländare att fatta miljömässigt hållbara beslut. Vi gör dessa val inte bara i vår vardag, utan även som arbetare och beslutsfattare.
Aktuellt just nu
Blir källaren våt av översvämning, finns det blågrönalger i vattnet eller räcker vattnet i brunnen till? Uppföljningen stöder beredskapen inför extrema väderfenomen såsom översvämningar och torka. Vintertid används också uppföljning av snöbelastningen samt is- och tjälsituationen. I tjänsten vesi.fi kan också du dela dina egna observationer.
Om verksamheten medför risk för förorening av miljön, måste en miljöskadeavgift av skattenatur betalas till miljöskadefonden. Miljöskadefonden inleder sin verksamhet från och med början av år 2025.
Nytt på miljo.fi
Miljöskadefonden inleder sin verksamhet från och med början av år 2025.
En ny uppsättning sidor har skapats för att stödja dem som utarbetar dokument för avfallstransporter. Du hittar grundläggande information om hur du använder transportdokumentet och svar på vanliga frågor.
En ny uppsättning sidor har skapats för att stödja dem som utarbetar dokument för avfallstransporter. Du hittar grundläggande information om hur du använder transportdokumentet och svar på vanliga frågor.
Mot en hållbar vardag
De dagliga valen av en enskild människa är betydelsefulla. Varje val kan ses som ett ställningstagande för en önskad framtid.
Förlusten av biologisk mångfald är en realitet även i Finland. Du kan påverka närnaturens välbefinnande på många sätt. Till exempel kan du ta hand om din trädgård ekologiskt, delta i naturvårdstalkon eller göra observationer om arter.
Finland är ett av de mest vattenrika länderna i världen och våra vattendrag är i ganska bra skick. Belastning på vattendrag och klimatförändringen orsakar dock problem även hos oss. Bland annat ökar torkan och algblomningarna. Vår konsumtion tär också på andra länders vattenresurser. Genom dina egna åtgärder kan du minska övergödningen av vatten, den kemiska belastningen och andra effekter av din vattenanvändning.
Konsumtionen har expanderat till nätet och marknadsföringen av produkter och tjänster är till och med aggressiv. En smart konsument uppmärksammar sina köpval, reparerar och underhåller de varor hen äger och föredrar att låna och dela med andra.
Natura-områdena tryggar den biologiska mångfalden i Europa
Europeiska unionen strävar efter att stoppa utarmningen av den biologiska mångfalden inom sitt område. Nätverket Natura 2000 är ett av de viktigaste sätten att uppnå målet.
Översikten om miljöns tillstånd i Finland
Finska samhället i stort sett har tagit på sig uppgiften att göra landetsutveckling hållbar. Det finns fortfarande en hel del problem, men att det också finns lösningar.
Av Finlands vatten är grundvattnen i bäst skick, medan mindre vattendrag är i sämst skick. Östersjön och många insjöar lider fortfarande av övergödning.
Klimatförändringen fortsätter och dess effekter sträcker sig överallt. Finland strävar efter att bli koldioxidneutralt, men vi har fortfarande en lång väg att gå.
Finländarnas boendemiljöer är relativt hälsosamma. Stadsluften försämras av småpartiklar. Buller är ofta ett problem.
Finlands natur utarmas. Den främsta orsaken är den effektiva användningen av mark- och vattenområden. Det finns fortfarande för få naturskyddsområden, särskilt i södra Finland.
Samhället vill övergå från överkonsumtion av naturresurser till cirkulär ekonomi. Förändringen pågår, men framskrider fortfarande långsamt.
Vindkraftspark till hemkommun?
Syftet med miljökonsekvensbedömningsförfarandet, eller MKB, är att minska eller helt avvärja ett projekts skadliga miljökonsekvenser. Projekten kan vara motorvägar, avstjälpningsplatser eller kraftverk. De flesta MKB-projekten har sidor på finska, men några sidor finns också på svenska.
AlfaTerminal Ab planerar att bygga en kemikalieterminal och att inleda verksamhet i Lovisa hamn, som är belägen i Valkom. Terminalen placeras på samma fastighet som Lovisa Hamn Ab.
Utnyttjandet av spillvärme från Sköldvik grundar sig på värmepumpar som placeras på Sköldviks industriområde och värmen som produceras leds till Nordsjö i Helsingfors med en värmetransportledning.
En havsbaserad vindkraftspark Bothnia Offshore Lambda planeras i södra Bottenhavet i Sveriges ekonomiska zon.
Bläddra i miljöteman
Klimatförändringen orsakas av växthusgasutsläpp som härstammar från mänsklig verksamhet.
En hållbar cirkulär ekonomi innebär att man går mot ett nytt ekonomiskt system.
Natur och vatten är livsviktiga för oss. Ju bättre vi behandlar dem nu, desto bättre bevaras de för kommande generationer.
En funktionell, trevlig, hälsosam och hållbar byggd miljö är en del av lösningen på klimatförändringen, förlusten av biologisk mångfald och många andra kriser.
För att bekämpa föroreningar och risker för miljön krävs nya krafter för att skydda människorna och miljön.