Klimatförändringarnas effekter

Klimatförändringarna orsakar en övergripande systemisk förändring, vars effekter inte är begränsade till specifika arter eller livsmiljötyper. En systematisk ökning av yttemperaturerna observeras redan i Finlands havsområden, vilket minskar isens livsmiljöer och påverkar metabolismen hos organismer.
Bild
En isig havsstrand.
Den globala uppvärmningen har minskat istäckets utbredning och vattnets salthalt. © SYKEkuvat

Klimatförändringarnas effekter ses i långtidsöversikter

Temperaturökningen orsakad av klimatförändringar och medföljande förändringar bl.a. i vattentemperatur, skiktning och istäckets omfattning, påverkar alla havsområden. På kort sikt är den naturliga variationens inverkan på vattnets fysikaliska förhållanden betydande, och trenderna kan till och med vara motsatsen till de man ser på lång sikt. I långsiktiga granskningar kommer dock effekterna av klimatförändringarna utan tvekan att framträda.

Stigande temperatur och minskande salthalt ökar skiktningen av vattnet

Långsiktiga trender visar att salthalten i Östersjön har minskat, skiktningen har ökat och vattnets ytskikt har värmts upp, särskilt om vintern.

Ytvattentemperaturen har stigit med cirka 0,5 grader per decennium 1980-2023 i norra Östersjöns öppna havsområden, både sommar och vinter, och uppvärmningen av vattnet förväntas fortsätta även i framtiden i takt med att klimatet värms upp. Det finns färre året runt-mätningar nära kusten, men i de yttre kustvattnen är motsvarande uppvärmning inte påvisbar under sommarsäsongen, förutom i några få områden.

I kortare tidsserier ses inverkan av den naturliga variationen. Under sommarmånaderna 2011-2022 (juni-augusti) svalnade ytvattnet i början av perioden, men temperaturerna började stiga igen från och med 2017, förutom i Norra Östersjön. Under vintersäsongen (december-februari) har ytvattentemperaturerna stigit i alla havsområden under den föregående och nuvarande statusbedömningsperioden (2011–2022), men trenderna är signifikanta endast i Bottenhavet och Ålands hav (inte på bilden).

Bild
En linje som visar att yttemperaturen i Östersjön har stigit med mer än två grader de senaste 40 åren. Även om mätresultaten för enskilda år varierar mycket, syns den långsiktiga ökningen tydligt i diagrammet.
Tidsserien visar uppvärmningen av ytvattenskiktet (0-20 m) i Östersjön under sommarmånaderna 1980-2023. De tunna linjerna i bakgrunden är mätresultaten för varje observationspunkt. Den heldragna linjen visar genomsnittet av den långsiktiga förändringstakten och den streckade linjen visar samma förändring för åren 2011 - 2022. Det är därför viktigt att alltid övervaka temperaturförändringen under en lång granskningsperiod. © Meteorologiska institutet

Den långsiktiga saliniteten i Östersjöns ytskikt har minskat. På kortare sikt betonas vikten av naturlig variabilitet och även om salthalten minskat mellan 2011 och 2022 är förändringen inte signifikant.

Bild
En fallande linje, som visar att salthalten i Östersjöns ytskikt tydligt har minskat både under åren 1980-2022 och under en kortare period. Även om variationen i mätresultaten för enskilda år är stor har Östersjövattnet på lång sikt blivit mindre salt.
Tidsserien visar minskningen av salthalten i Östersjöns ytskikt (0-20 m) under sommarmånaderna 1980-2023. De tunna linjerna i bakgrunden är mätresultaten för varje observationspunkt. Den heldragna linjen visar genomsnittet av den långsiktiga förändringstakten och den streckade linjen samma förändring för 2011 - 2022. © Meteorologiska institutet

Vid ytan och bottnets vattenskikt har temperaturen stigit 0,8-2,9 grader under 60 år, och bottnets salinitet har minskat 0.35-1.45 (PSU) vid andra havsområden, förutom vid huvudbassängen samt mellersta och östra Finska viken.

På grund av minskningen av saliniteten och uppvärmningen av vattnet har havsvattenskiktningen ökat på lång sikt, särskilt på sommaren. När skiktningen ökar blir vattenskikten som skapas av temperatur- och salinitetsvariationer mer permanenta, och det krävs mer energi för deras uppblandning. Även under åren 2011–2022 ökade skiktningen på vintern, våren och sommaren (det finns inte tillräckligt med observationer från höstsäsongen) i nästan alla havsområden, med undantag för Bottenviken, där vattenskiktningen på sommaren minskade under samma period.

Bild
Stigande linje, som visar att skiktningen av Östersjöns ytskikt har intensifierats både under 1980-2022 och under en kortare period.
Tidsserien visar att skiktningen av ytvattnet (0-20 m) i Östersjön har intensifierats under sommarmånaderna 1980-2023. De tunna linjerna i bakgrunden visar mätresultaten för varje observationspunkt. Den heldragna linjen visar den långsiktiga genomsnittliga förändringstakten och den streckade linjen samma förändring för åren 2011-2022. © Meteorologiska institutet

Vattenflödet i älvarna ökar

Salinitetsminskningen och den kraftigare skiktningen tyder på en ökande påverkan av sötvatten. Detta är en av konsekvenserna av klimatförändringarna i Norra Östersjön och orsakas av ökad nederbörd. Utöver sötning och skiktning av vattnet påverkarökade älvflöden övergödningen, då mer näringsämnen än tidigare kommer ut i havet via älvarna. Detta försvårar uppnåendet av de uppsatta näringsämnesbelastningsmålen.

Bild
En skog och en flytande älv.
Till följd av klimatförändringar ökar älvarnas flöden och med dem transporteras allt mer näringsämnen till havet. © Pirjo Ferin

I takt med att älvflödena ökar kommer mer och mer organiskt material från avrinningsområdet till kusten, vilket orsakar förändringar i näringsväven. Bakterierna gynnas av det ökade organiska materialet. Detta påverkar växtplanktonarterna, förändrar djurplanktonsamhällena och mängden material som lägger sig på botten med påföljande ökning av syreförbrukningen. Förändringarna kan också vara starkt synliga på den övre nivån av näringsväven, såsom hos fiskar, då deras näring och samtidigt miljöns bärförmåga förändras. Att upptäcka dessa förändringar kräver att man undersöker näringsvävens olika nivåer, särskilt indikatorerna för nyckelarterna i varje livsmiljö, till exempel med hjälp av avancerad modellering.

Eutrofieringen och klimatförändringarna påverkar planktonsamhället i samma riktning. Båda påskyndar primärproduktionen och ökar växt- och algbiomassan.

Eutrofieringen och klimatförändringarna kan också förstärka varandras effekter. Medan uppvärmningen påskyndar eutrofieringen, kan eutrofieringen påskynda utsläppet av växthusgaser från havet. På grund av övergödning frigörs växthusgaser, såsom metan, från bottnarna som lider av syrebrist.

Den maximala utbredningen av istäcket har minskat

Konsekvenserna av uppvärmningen av havsområdena kan ses i utbredningen av istäcket. Den maximala utbredningen av istäcket i Östersjön har varierat mellan 37 000–309 000 km² under åren 1991–2020 (Östersjöns yta är cirka 420 000 km², Meteorologiska institutet). I genomsnitt var den maximala utbredningen av istäcket under den 30-årsperioden 141 000 km². Under 2000-talet har den maximala utbredningen av istäcket minskat och varit i genomsnitt 138 000 km², och den uppnåddes omkring 22.2. Under åren 2017–2022 varierade den maximala utbredningen av istäcket i Östersjön mellan 37 000–170 000 km². Fyra av isvintrarna under bedömningsperioden har varit milda och två genomsnittliga (baserat på den klassificering som gjordes utifrån vintrarna 1961–2010).

En mer detaljerad, havsområdesspecifik analys (ej figur) visar att under åren 1991-2022 har den maximala utbredningen av istäcket minskat i alla havsområden som gränsar till Finland, utom i Kvarken. Men på grund av den stora årliga variationen är de regionala trenderna ändå inte statistiskt signifikanta. Under samma period har längden av isvintrarna generellt sett minskat i alla havsområden, även om trenderna är beroende av när havsområdet anses vara istäckt. Till exempel har tiden då mer än 15 % av området är täckt av is minskat med 5-15 dagar per decennium, beroende på havsområdet. På grund av den årliga variationen är trenden statistiskt signifikant endast i Bottenviken (7 dagar per decennium).

Bild
Stapeldiagram med staplar av olika höjd som visar förändringar i den maximala utbredningen av istäcket i Östersjön. Istäcket var som störst 2010, 1996, 2009 och 2022. Däremot som minst 2020, 2014 och 2007. Under de senaste tio åren har istäcket i genomsnitt varit något mindre än tidigare.
Den maximala utbredningen av istäcket i Östersjön under vintrarna 1991–2023. Arealen av hela Östersjön är 420 000 km². © Meteorologiska institutet

Klimatförändringarnas effekter på organismer och näringsväven är svåra att upptäcka

På grund av förändring av klimatet kan mer regn förväntas, varmed jordmaterial kommer att sköljas ut i havet i större mängder än tidigare, salthalten i havet minskar och skiktningen ökar. Havets ytskikt på vintern värms upp mer än tidigare och istäcket försvagas. Allt detta är ett resultat av globala klimatförändringar, som är svåra att ingripa med lokala åtgärder, och som leder till stora förändringar i artsamhällen och näringsväv.

Den mest arktiska arten i Finlands marina miljö är vikaren, vars fortplantning är helt beroende av fast is och isgrottor som bildas av packis, där den föder sina kutar. Både arean och varaktigheten av fast is har minskat i de södra havsområdena, samtidigt som vikarens populationer fortsatt att minska i dessa områden. Tillfälliga värmeböljor i ytvattnen har orsakat hög dödlighet av organismer i Finska vikens kustzon.

De flesta tröskelvärden för en god status grundar sig på en stabil miljö där förhållandena håller sig inom gränserna för en naturlig variation. Till exempel, för de övre nivåerna av näringsväven, antas miljöns bärförmåga vara rätt oförändrad. På samma sätt är indikatorbedömningen av näringsvävens struktur baserad på ett stabilt läge, där arternas förekomstförhållanden inte har förändrats nämnvärt. Förändringar i fysiska faktorer visar dock att hela vårt havsområde förändras snabbt och vår uppfattning om en "god status" står inför en utmaning.

Att antalet sydliga vikare minskar i takt med att istäcket krymper är en följd av klimatförändringarnas inverkan på organismer, men utöver det kan näringsväven förändras kraftigt även inom alla andra områden. Denna förändring är dock svårare att upptäcka än vikarens försvinnande. Arternas utbredning påverkas bland annat av en förskjutning av salthaltsgradienter.

Utgivare

Finlands miljöcentral (Syke)