Hyppää sisältöön

ARANDAn monikeilaluotaimen 3D-kuva Hanna-Marjutin hylystä. Polttoainetankit sijaitsevat perän kansirakennelmien alla, ja niihin päästäneen ruuman kautta. © Kuva: SYKE

Kahden hylyn öljynpoisto-operaatio alkaa Saaristomerellä

Tiedote 7.8.2020 Suomen ympäristökeskus ja Merivoimat
Suomen ympäristökeskus SYKE ja Merivoimat suorittavat Saaristomerellä sukellustyöoperaation, jossa tavoitteena on tyhjentää kahden hylyn polttoainetankit. 1980-luvulla uponneissa aluksissa Fortunassa ja Hanna-Marjutissa on molemmilla tankeissaan alustavien tietojen mukaan 10–12 kuutiota dieselöljyä. Merelle lähdetään 10.8. kahden viikon mittaiseen operaatioon, jota johtaa SYKE ja Merivoimat tukee virka-avulla.

Merimetsosaari.
Merimetsoyhdyskunta Saaristomerellä. © Kuva Riku Lumiaro.

Suomen merimetsokanta vakiintunut noin 26 000 pesivään pariin

Tiedote 6.8.2020 Suomen ympäristökeskus
Kesällä 2020 merimetsojen pesiä laskettiin noin 25 760 kappaletta Suomen rannikkoalueilla. Pesimäkanta on vaihdellut enää muutamalla prosentilla viiden viime vuoden aikana. Pesämäärien vuotuiset vaihtelut ovat kuitenkin alueellisesti suuria ja merikotkan saalistuksen vaikutus pesintämenestykseen ja yhdyskuntien sijoittumiseen on voimistumassa.

Ympäristöministeriön ajankohtaiset

Ympäristöministeriö tukee julkisen sektorin puurakentamista edistäviä hankkeita – avustushaku käynnissä nyt

31.7.2020
Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma myöntää avustuksia puun käyttöä julkisessa rakentamisessa edistäville hankkeille kahdella hakukierroksella. Ensimmäisen kierroksen hakuaika on 31.7.2020–31.8.2020 ja toisen 1.10.2020–16.11.2020.
Lisää ympäristöministeriön ajankohtaisia

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

Kahden hylyn öljynpoisto-operaatio alkaa Saaristomerellä

7.8.2020
Suomen ympäristökeskus SYKE ja Merivoimat suorittavat Saaristomerellä sukellustyöoperaation, jossa tavoitteena on tyhjentää kahden hylyn polttoainetankit.
Lisää Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

Toteutunut vedenkulutus laskutusperusteeksi uudis- ja peruskorjattavissa rakennuksissa

26.6.2020
Uusiin ja peruskorjattaviin rakennuksiin on asennettava huoneistokohtaiset vesimittarit ja vedestä perittävän korvauksen on perustuttava todelliseen kulutukseen. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 24.10.2020.
Lisää ARAn ajankohtaisia

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Järvien ja jokien vesitilanne useimmilla alueilla vuodenajalle tyypilinen (Tulvakeskus 6.8.)
Etelä- ja Keski-Suomen pintavedet keskimääräistä viileämpiä, Itä- ja Pohjois-Suomessa tavanomaisissa lukemissa (5.8.)
Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Etsintäkuulutuksia

Oletko nähnyt verijuotikkaita, Itämeren rannikon katkarapuja tai pyöriäisiä? Lue tarkemmin näistä lajeista ja siitä miten voit ilmoittaa havainnoistasi. Lue lisää

Uusia verkkosivustoja

Itämeri.fi on meritiedon aarreaitta

itämeri.fin tunnus.

Itämeri.fi on uusi suomalaisen meritiedon kokoava sivusto, jossa voi tutustua muun muassa meren erilaisiin vapaa-ajankohteisiin, Itämeren luontoon ja sen muutoksiin, merentutkimuksen eri osa-alueisiin sekä Itämeren yhteiskunnallisiin kytköksiin.

Vesi.fi tarjoaa ajankohtaista ja ajantasaista vesitietoa

Uusia julkaisuja

 

Valtion vesitaloushankkeiden toimivuuden tarkastelu

Valtion vesitaloushankkeet on arvioitu kattavasti ensimmäistä kertaa. Selvityksen mukaan kaksi kolmasosaa järvien ja jokien säännöstelyhankkeista, kalateiden, tekoaltaiden, penkereiden, patojen ja ojitusten rakentamisesta on edelleen ajantasaisia ja tarpeellisia. Lähes sata hankkeista on kuitenkin kokonaan tai osittain vanhentuneita, ja niihin liittyviä lupia, sopimuksia tai velvoitteita pitäisi tarkastella uudestaan.

 

Ympäristökädenjälkiä pk-yrityksissä, Kestävän liiketoiminnan edistäminen Pohjois-Karjalan kiertobiotaloudessa (KELIPK)

Hankkeessa pilotoitiin ympäristökädenjälkijärjestelmää yritysten ympäristötyön tueksi. Toiminnasta oli yrityksille hyötyä. Kehityskohteet olivat erityisesti viestinnässä, johon toivottiin tulevaisuudessa sosiaalisen median hyödyntämistä sekä selkeyttä hyvästä kädenjälkimerkin käyttötavasta.

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
Huom.! 15.6-7.8. klo 9-15
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.