Hyppää sisältöön

Juhannusviikolla sinilevähavainnot runsastuneet merialueilla ja Etelä- ja Keski-Suomen järvillä (syke.fi)

 © Sisältää muokattua Copernicus Sentinel-3 -dataa, SYKE (22.6.2021)


Tiedote 24.6.2021 Suomen ympäristökeskus SYKE
Juhannusviikolla sinilevää on havaittu yhä enemmän sekä järvi- että merialueilla. Kesäkuun hellesää on vauhdittanut sinilevän kasvua etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Vaikka sinilevähavaintojen määrä onkin lisääntynyt, koskee valtaosa sinilevähavainnoista edelleen vähäistä määrää sinilevää.

Bongaa pyöriäinen! Pieni valas uiskentelee myös Suomen vesillä (ym.fi)

    

Tiedote 22.6.2021 YM
Pyöriäisistä tehdään Suomessa havaintoja vuosittain. Viime vuonna niitä nähtiin neljä. Pyöriäinen on ainoa Itämerellä säännöllisesti esiintyvä valaslaji ja sen suojelemisen tueksi kaivataan havaintoja. Ympäristöministeriö ja Ahvenanmaan maakuntahallitus ovat keränneet jo 20 vuotta havaintotietoja äärimmäisen uhanalaisista pyöriäisistä.

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Sateet ovat nostaneet vedenpintoja paikoin Pohjois-Pohjanmaalla (24.6.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Luontolahja-kampanja

Luontolahja-kampanja kannustaa suojelemaan suomalaista luontoa. Kampanjan aikana kertyneet yksityisten henkilöiden ja yritysten suojelemat hehtaarit lasketaan yhteen, ja valtio suojelee vastaavan määrän omilta mailtaan Osallistu Luontolahja-kampanjaan (ym.fi).

Etsintäkuulutus

Bongaa pyöriäinen! (ym.fi)
Pyöriäisistä tehdään Suomessa havaintoja vuosittain. Viime vuonna niitä nähtiin neljä. Pyöriäinen on ainoa Itämerellä säännöllisesti esiintyvä valaslaji ja sen suojelemisen tueksi kaivataan havaintoja.

Kutsumaton vieras -kampanja

Kutsumaton vieras -kampanjan espanjansiruetana, piirros.

Kutsumaton vieras -kampanja kannustaa erityisesti kotipuutarhureita ja lähiluonnon hyvinvoinnista kiinnostuneita tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja elinympäristöistään. Tutustu tarkemmin lähiympäristösi haitallisiin vieraslajeihin ja ilmoita vieraslajihavainnosta osoitteessa vieraslajit.fi.

Uusia julkaisuja

SYKE Policy Brief: Kestävä tulevaisuus rakennetaan kunnissa (issuu.com)
Tulevaisuuden elinvoimainen kunta on kestävyysmurroksen edelläkävijä. Hiilineutraalius, kiertotalous ja luontokadon pysäyttäminen on nivottava kunnan maankäytön suunnitteluun ja kaikkeen toimintaan. Arjen kestävät valinnat on tehtävä kuntalaisille helpoiksi.

Rakentamisen päästötietokanta

Rakentamisen päästötietokanta CO2data.fi tarjoaa puolueetonta tietoa Suomessa käytettävien rakennustuotteiden ilmastovaikutuksista kuten hiilijalan- ja kädenjäljestä, materiaalitehokkuudesta sekä kierrätettävyydestä.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15

Huom!  21.6. – 13.8.

puhelinpalvelu klo 9-15
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ja aluehallintovirastojen ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.