Hyppää sisältöön

vaikuta ymparisto.fi:n kehittämiseen

Osallistu ymparisto.fi:n kehittämiseen vastaamalla kyselyyn!

Ymparisto.fi-palvelu uudistetaan ja nyt sinulla on mahdollisuus auttaa meitä kehittämään palvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn. Haluamme selvittää palvelun käyttöä ja siihen liittyviä haasteita sekä toiveitanne. Vastaamiseen menee aikaa muutama minuutti. Kyselyn lopussa voit ilmoittautua tutkimusyrityksen toteuttamaan käyttäjähaastatteluun. Haastattelut tekevä tutkimusyritys tarjoaa palkkioksi 50 euron lahjakortin.

Ryhmäkuvassa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön henkilöitä.
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön keskeiset henkilöt (vasemmalta): hallituksen pj. Ilkka Nokelainen, toimitusjohtaja Hanna Ollikainen, Soile Lehtinen, Kimmo Kylämies, Mari Matikainen, Matti Moller ja Hiitolanjoki-yhdistyksen pj. Mikko Europaeus. © Jukka Kosonen

Vuoden vesistökunnostaja -palkinto Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle - rohkealle Hiitolanjoen avaajalle

Tiedote 28.10.2020 Suomen ympäristökeskus
Ohjelmapäällikkö Antton Keto ympäristöministeriöstä antoi tänään Vesistökunnostusverkoston Vuoden vesistökunnostaja -palkinnon Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle ja sen toimitusjohtajalle Hanna Ollikaiselle. Säätiö on Ollikaisen johdolla mahdollistanut hankkeen, jossa kolme patoa puretaan lähivuosina Rautjärven Hiitolanjoella Etelä-Karjalassa.

Ruokapolitiikkaa ja keskustelua tarvitaan koordinoimaan ruokajärjestelmän reilua murrosta

Uutinen 28.10.2020 Suomen ympäristökeskus
Reilu ruokamurros vaatii eri tavoitteita yhteensovittavaa politiikkaa ja laajaa osallistumista, kiteyttää Just food – Reilu ruokamurros -hankkeen tänään julkaistu ensimmäinen politiikkasuositus, jonka kirjoittajajoukkoon kuuluu asiantuntijoita usealta eri tieteenalalta.

Avustukset

Virtaa vesistökunnostukseen – vesistökunnostuksen rahoitushaku (ym.fi)

Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta voi hakea rahoitusta hankkeille, joilla parannetaan vesien ja vesiympäristön tilaa sekä vahvistetaan vesistökunnostajien yhteistyötä. Rahoitusta on tarjolla 4 miljoonaa euroa. Hakuaika 15.10.–30.11.2020.

Ympäristökasvatuksen hankeavustukset (ely-keskus.fi)

Ympäristöhaasteiden ratkaisemiseen tähtäävälle, hankemuotoiselle toiminnalle voi hakea avustusta ELY-keskuksesta. Avustukset on tarkoitettu alueellisesti tai valtakunnallisesti merkittäville ympäristökasvatuksen ja -valistuksen kokeilu- ja kehittämishankkeille. Hakuaika 15.10.–30.11.2020.

Rahoitusta haitallisten vieraslajien torjuntaan (ely-keskus.fi)

Ovatko haitalliset vieraslajit vallanneet kiinteistösi? Tarvitaanko lähiympäristössäsi vieraslajien torjuntaa? Onko sinulla mielessä vieraslajihanke, mutta kumppanit ja rahoitus uupuvat? Avustusta voi hakea Kainuun ELY-keskuksesta. Hakuaika 15.10.–30.11.2020.

Öljyjätteiden keräykseen, kuljetukseen ja varastointiin liittyvät valtionavustukset (ym.fi)

Ympäristöministeriö myöntää öljyjätteiden keräykseen, kuljetukseen ja varastointiin liittyviä valtionavustuksia. Avustuksen hakuaika on 8.10.–9.11.2020.

Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi (ely-keskus.fi)

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmityksen korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla.

Korvaus rauhoitettujen lajien vuonna 2020 aiheuttamista vahingoista (ym.fi)

Korvaushakemukset luonnonsuojelulailla rauhoitettujen eläinten vuonna 2020 aiheuttamista vahingoista on jätettävä viimeistään 31.12.2020 mennessä.

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

img

Vuoden vesistökunnostaja -palkinto Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle - rohkealle Hiitolanjoen avaajalle

28.10.2020
Ohjelmapäällikkö Antton Keto ympäristöministeriöstä antoi tänään Vesistökunnostusverkoston Vuoden vesistökunnostaja -palkinnon Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle ja sen toimitusjohtajalle Hanna Ollikaiselle. Säätiö on Ollikaisen johdolla mahdollistanut hankkeen, jossa kolme patoa puretaan lähivuosina Rautjärven Hiitolanjoella Etelä-Karjalassa. Hanke on mittakaavaltaan ainutlaatuinen. Hiitolanjoen vedet virtaavat vapaana vuonna 2023 latvavesiltä Laatokalle asti...
Lisää Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

Energia-avustusten käsittely on ruuhkautunut

13.10.2020
ARAan on tullut odotettua huomattavasti suurempi määrä energia-avustushakemuksia, joten avustusten käsittely on ruuhkautunut. Kesäkuussa hakemuksia saapui erityisen paljon. Avustuspäätöksen saamiseen voi mennä arviolta kuusi kuukautta.
Lisää ARAn ajankohtaisia

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Sateet nostaneet jokien vedenkorkeuksia länsirannikon vesistöissä tulvalukemiin (Tulvakeskus 29.10.)
Etelä-Suomessa pintavedet ajankohtaan nähden lämpimiä, Pohjois-Suomessa mittauskausi päättymässä (29.10.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Ymparisto.fissä katkenneita linkkejä

Ympäristöministeriön verkkosivusto siirtyi uuteen julkaisujärjestelmään 23.9.2020.

Muutos vaikuttaa Ymparisto.fi:hin, mm. katkenneita linkkejä korjataan parhaillaan.

Uusia julkaisuja

 

Meriseurannan tiekartta – SYKEn ylläpitämien ja koordinoimien meren tilaseurantojen nykytila ja kehittäminen (Helda)

Raportissa kuvataan nykyiset SYKEn ylläpitämät ja koordinoimat meren kuormitus- ja tilaseurannat ja esitetään tavoitteita seurantojen kehittämiselle ja seurantatiedon käytön tehostamiselle vuoteen 2026 mennessä.

Uusia verkkosivustoja

Itämeri.fi on meritiedon aarreaitta

itämeri.fin tunnus.

Itämeri.fi on uusi suomalaisen meritiedon kokoava sivusto, jossa voi tutustua muun muassa meren erilaisiin vapaa-ajankohteisiin, Itämeren luontoon ja sen muutoksiin, merentutkimuksen eri osa-alueisiin sekä Itämeren yhteiskunnallisiin kytköksiin.

Vesi.fi tarjoaa ajankohtaista ja ajantasaista vesitietoa

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.