Suojele lähiluontoa

Tiesitkö, että pölyttäjien tekemän työn arvoksi on arvioitu maailmanlaajuisesti 216–529 miljardia euroa? Entä sen, että luonnossa oleskelu auttaa tutkitusti ehkäisemään stressiä sekä useita sairauksia? Arkinenkin luonto on meille ihmisille elintärkeä ja sitä kannattaa vaalia vaikkapa jättämällä voikukat ja päivänkakkarat niittämättä – ravinnoksi pörriäisille ja iloksi meille kaikille.
Tee omasta pihastasi luontopiha
Pihasta on mahdollista tehdä pienillä teoilla luontoystävällinen. Luontopihaa on myös helppo hoitaa, sillä vähemmän on usein luonnon kannalta enemmän. Kun moni hoitaa pihaansa luontoa kunnioittaen, muodostuu niistä luonnon monimuotoisuutta tukeva verkosto.
Jätä osa pihasta luonnonniityksi, joka tarjoaa ravintoa ja suojapaikkoja monille eläimille kuten päiväperhosille ja kimalaisille.
Niistä hyönteiset saavat ravintoa. Haitallisia vieraskasvilajeja on syytä välttää, sillä ne syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa.
Myrkyt voivat vaikuttaa mikroeliöstöön, hyönteisiin, kasveihin, pieneläimiin ja kotieläimiin sekä jopa meihin ihmisiin.
Yhteiselle pihalle voi perustaa esimerkiksi niityn tai rakentaa kosteikon.
Auta eläimiä
Monet luonnoneläimet elävät lähellä ihmistä: esimerkiksi ketut, siilit, oravat, jänikset ja lepakot ovat monelle tuttuja. Voit helpottaa eläinten elämää monilla teoilla, joista on iloa myös itsellesi. Esimerkiksi lintulaudalla ruokailevia siivekkäitä on ilo seurata!
Näin tuet eläinten pesintää ja lepoa.
Perhosbaarilla tarjoat ruokaa perhosille ja pääset tarkkailemaan näitä kauniita lentäjiä.
Samalla pääset seuraamaan lintujen elämää aitiopaikalta.
Ne ovat vaarallisia pikkueläimille, kuten siileille.
Neuvoja saa tarvittaessa muun muassa kunnallisesta pelastuslaitoksesta tai eläinsuojeluneuvojilta.
Etenkin muoviroskista saattaa olla haittaa eläimille.
Vaali ja kunnosta lähiympäristöäsi.
Luonnon turvaaminen vaatii usein aktiivisia toimia. Esimerkiksi perinneympäristöt, pienvedet ja vieraslajien uhkaamat ympäristöt pysyvät kunnossa kun niitä hoidetaan. Talkootyö luonnossa piristää mieltä ja kohottaa kuntoa!
Esimerkiksi ympäristöjärjestöt järjestävät talkoita, joissa niitetään ja kunnostetaan umpeenkasvun uhkaamia arvokkaita niittykohteita.
Kaupungit ja kunnat osoittavat usein talkooapua kaipaavia paikkoja esimerkiksi jättipalsamin ja komealupiinin torjuntaan sekä tarjoavat työvälineitä.
Tarkkaile luontoa ja vaikuta
Kansalaisten luontohavainnoilla on iso merkitys. Kansalaishavainnoilla kerätään tietoa muun muassa lajiston muutoksista ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista kevään etenemiseen. Paikallisluonnon tuntemuksella on iso rooli siinä, että arvokas lähiluonto säilyy elinvoimaisena eikä jää rakentamisen jalkoihin.
Laji.fi-palvelussa voi ilmoittaa esimerkiksi vieraslajeista ja harvinaisista kasveista. Lue lisää kansalaishavainnoista (Linkki havainnoi-sivulle).
Tee tarvittaessa aloitteita, valituksia ja oikaisupyyntöjä. Moni kaavoitussuunnitelma on parantunut luonnon näkökulmasta aktiivisten kansalaisten ansiosta.
Monimuotoinen luonto on sopeutuva
Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa maapallon lajien ja eliöyhteisöjen kirjoa sekä lajien sisäistä perinnöllistä vaihtelua. Monimuotoisuus on kuin luonnon vastustuskyky. Se auttaa luontoa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja tauteihin. Myös ihmisen hyvinvointi on riippuvainen monimuotoisesta luonnosta.
Luonto on uhattuna
Suomen luonnon monimuotoisuus heikkenee edelleen. Eliölajeista 12 prosenttia ja luontotyypeistä 48 prosenttia on uhanalaisia. Monimuotoisuuskato on maailmanlaajuinen ilmiö, kuten ilmastonmuutos. Edetessään se horjuttaa taloutta ja vaarantaa maapallon elämän. Luontokadon suurimmat syyt Suomessa ovat maankäytön muutokset kuten metsätalous, maatalous ja rakentaminen sekä satunnaistekijät, saastuminen ja ilmastonmuutos.
Luontoa on kuitenkin mahdollista hyödyntää kestävästi ja siten turvata ihmisen hyvinvointi. Monimuotoisuuskadon torjunta edellyttää laajaa muutosta yhteiskunnan toimintatavoissa. Sen pitää näkyä kaikessa päätöksenteossa ja suunnittelussa. Erityisesti yritystukien suuntaamisessa, maa- ja metsätaloudessa ja rakentamisessa tarvitaan kunnianhimoista loikkaa kohti kestävämpiä toimintatapoja.
Lue lisää:
Luonnosta tärkeitä palveluita
Ihminen tarvitsee luontoa, sillä yhteiskuntamme pohjautuu kokonaan luontoon ja sen ekosysteemeihin. Ekosysteemipalveluilla tarkoitetaan luonnon tuottamia ilmaisia, aineellisia ja aineettomia hyötyjä ihmiselle. Ekosysteemipalvelut jaetaan neljään luokkaan: tuotanto-, ylläpito-, sääntely- ja kulttuuripalveluihin. Luonnolla on kuitenkin aina myös itseisarvonsa.
Julkaisija