Luonto

Luontokato on maailmanlaajuista. Myös Suomessa luonto köyhtyy edelleen. Eliölajeistamme 12 prosenttia on uhanalaisia eli vaarassa hävitä Suomesta. Suomen luontotyypeistä lähes puolet arvioidaan uhanalaiseksi. Kun luonto köyhtyy, sen kyky sopeutua esimerkiksi ilmastonmuutokseen heikkenee. Samalla ihminen menettää luonnon tarjoamia mahdollisuuksia ja antimia. Luontopääoma pienenee.
Luontokato johtuu pääosin maa- ja vesialueiden käytöstä. Lähes kaikki alueet ovat tehokkaassa käytössä, eikä luontoarvoja ole otettu riittävästi huomioon. Vieraslajit, kemiallinen kuormitus ja ilmastonmuutos lisäävät luonnon taakkaa.
Luontokato pysähtyy laajan keinovalikoiman avulla
Luontokato on tiedostettu, ja sitä torjutaan eri keinoin. Tavoitteena on pysäyttää luonnon heikkeneminen vuoteen 2030 mennessä. Se on mahdollista, jos toimet saadaan ulottumaan kaikkeen luonnon ja luonnonvarojen käyttöön. Lisäksi pitää kunnostaa vaurioitunutta luontoa sekä torjua ilmastonmuutosta, rehevöitymistä ja vieraslajeja.
Luonnonsuojelualueilla on iso merkitys luontokadon pysäyttämisessä. Suomen nykyinen suojelualueverkko on epätasapainoinen: alueet painottuvat pohjoisen puuttomille ja vähäpuustoisille maille. Metsämaasta on suojeltu alle 7 prosenttia, Etelä-Suomessa vähemmän. Euroopan unionin tavoite on suojella 30 prosenttia Euroopan maa- ja meripinta-alasta niin, että 10 prosenttia on tiukasti suojeltua.
Katso tarkemmin, miten luonnolla menee
Lue lisää luonnon monimuotoisuudesta
- Suojele lähiluontoa
- Luonnon monimuotoisuus turvaa elämän edellytykset maapallolla
- Luonnon monimuotoisuus ja luonnonsuojelu (ym.fi)
- Lajien seuranta
- Luontotyyppien seuranta
Ympäristön tilan muut aihepiirit
Julkaisija