Ilmastonmuutos

Maapallon ilmasto muuttuu, Suomen leveysasteilla muutos on keskimääräistä suurempi. Muutoksen merkit näkyvät: kasvukausi pitenee, jää ja lumi hupenevat, tulvariskit kasvavat, kuivuuskaudet uhkaavat yleistyä. Muutos rasittaa luontoa ja kiihdyttää luontokatoa. Ihmisille ja elinkeinoille ilmastonmuutos merkitsee sopeutumista muuttuviin oloihin ja uusiin tilanteisiin.
Ilmastonmuutoksen hillitsemiselle on asetettu tavoitteet. Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Se tarkoittaa, että ilmastopäästöt ja hiilinielut ovat silloin tasapainossa. Päästöt vähenevät jo, mutta liian hitaasti. Ne ovat edelleen 2–3 kertaa hiilinieluja suuremmat.
Hiilineutraalius syntyy isoista ja pienistä teoista
Ilmastopäästöjä tulee monesta toiminnasta: energiantuotannosta, liikenteestä, maataloudesta, teollisuudesta ja kulutuksesta. Hiilinieluista tärkein on metsä. Päästöt ja nielut muodostavat mutkikkaan kokonaisuuden, jonka kaikilla osilla on merkitystä, kun pyritään kohti hiilineutraaliutta. Osaa päästöistä hillitään EU:n laajuisella päästökaupalla, toisille päästöille on laadittu erillinen vähennyssuunnitelma. Tärkeää on, että yritykset, maanomistajat, kunnat ja yksityiset kansalaiset lähtevät mukaan päästötalkoisiin. Näin on jo tapahtunutkin!
Katso, mikä on ilmastonmuutoksen tilanne nyt
Muualla palvelussamme
Muualla verkossa: Alueellista ilmastotietoa
Canemure-hankkeessa on koottu yhteen kuntien ja maakuntien energiaan ja liikenteeseen liittyviä indikaattoreita. Nämä tukevat ja täydentävät kasvihuonekaasupäästöjen ohella kuntien ja maakuntien ilmastotyön etenemisen seurantaa. Suomen ympäristökeskuksessa on kerätty Suomen kunnille ja maakunnille tietoa kymmenestä eri indikaattorista.
Ympäristön tilan muut aihepiirit
Julkaisija