Hoppa till huvudinnehåll
Ymparisto.fi – Startsida

Miljöförvaltningens webbtjänst

Sibboskogen

Natura 2000-skyddsområde
Områdeskod
FI0100066
Areal
1267 ha
Områden
Vanda, Sibbo
Områdestyp
SAC

Områdesbeskrivning

Sibbo storskog består av två mer än femhundra hektar stora delområden, som tillsammans bildar ett naturobjekt med skogar, myrmarker och berg i gränstrakten mellan Vanda och Sibbo. Till objektet räknas även Sibbo ås bifåra Byabäcken, ett värdefullt landskapsområde med kulturbiotoper av regionalt intresse.



Skogsmarkerna karakteriseras av olika stora, orörda tall- och grankärr, tallklädda berg, granskog i sänkorna samt lundartade moskogar och lundar på sluttningarna. Topografin varierar, berggrunden är krossad och splittrad, vilket gör terrängen småskalig och mångformig.



Skogarna är för det mesta växande, mogna eller hyggesmogna skogar av gran och tall. I skogarna finns ställvis drag av naturskog i högre grad än i en vanlig ekonomiskog. Andelen överårig eller naturenlig skog är mindre, men inte obetydlig.



I Natura-området ingår inga sjöar och endast tre träsk, men på grund av ytformationen finns det gott om bäckar och en betydande del av dem är i naturligt tillstånd.



Försvarsmakten använder en del av den norra ändan av Sibbo storskog för lagerfunktioner och tillhörande militärt byggande samt för övningar.

Kvalitet och betydelse

Värdet i Sibbo storskog ligger i variationsrikedomen och i den för Nyland typiska skogs- och myrnaturen. Här finns det ännu möjlighet att bevara en enhetlig naturhelhet i närheten av huvudstadsregionen.



Området är värdefullt även med tanke på habitatdirektivet tack vare de orörda tall- och grankärren, lundarna och bäckarna i naturligt tillstånd. I Sibbo storskog finns naturtypen västlig taiga och vårdbiotoper såsom betesmarker.



Artrikedomen bland skogsfåglarna är stor och här finns rikligt med tickor, som är indikatorer på gammal skog.



Den variationsrikedom som karakteriserar hela området ökas ytterligare av naturen längs Bybäcken, som är en värdefull kulturbiotop och ett värdefullt landskap. Vattendraget Bybäcken ingår i ett annat Natura 2000-område, Sibbo å.



Skyddsmål för området:



Alla naturtyper och arter som nämns i tabellerna 3.1 och 3.2 på informationsblanketten omfattas av skyddsgrunderna för området (med undantag av naturtyper som vad gäller representativitet har klassificerats i klass D och arter som vad gäller populationens betydelse har klassificerats i klass D). Skyddsgrunden för alla dessa naturtyper och arter är att åtminstone bevara områdets betydelse som en del av ett nätverk.



Dessutom betonas följande mål i skyddet och skötseln av området:

- tillståndet som råder i området vad gäller naturtyper och arter samt deras livsmiljöer bevaras genom att trygga en utveckling enligt naturens egna processer

- tillståndet som råder i området vad gäller naturtyper och arter samt deras livsmiljöer bevaras genom skötselåtgärder

- omfattningen av en naturtyp, en arts livsmiljö eller artpopulationen utökas genom restaurerings- och skötselåtgärder

- kvaliteten på en naturtyp eller en arts livsmiljö eller livskraften hos en artpopulation förbättras genom restaurerings- och skötselåtgärder

Övrigt om områdets skydsstatus

Natura-området skyddas genom att man inrättar ett naturskyddsområde med stöd av naturvårdslagen för att säkerställa att Sibbo storskog bevaras som ett enhetligt skogsområde.



Fredningen av området begränsar inte försvarsmaktens verksamhet och utvecklingen av den.

Naturtyper som utgör grund för skydd av området

Kod Namn Areal, ha
3160 naturliga dystrofa sjöar och småvatten 1.66
3260 vattendrag med flytbladsvegetation eller akvatiska mossor 2.43
6270 artrika torra-friska låglandsgräsmarker av fennoskandisk typ 1.3
6430 högörtsängar 0.86
7140 Öppna svagt välvda mossar, fattigkärr, intermediära kärr och gungflyn 15.1
7160 mineralrika källor och källkärr av fennoskandisk typ 0.004
8220 klippvegetation på silikatrika bergsluttningar 60
9010 västlig taiga 70.7
9050 Örtrika näringsrika skogar med gran av fennoskandisk typ 50.3
9070 trädklädda betesmarker av fennoskandisk typ 2.75
91D0 skogbevuxen myr 79.17

Arter som utgör grund för skydd av området

Kod Namn Vetenskapligt namn
1984 platt spretmossa Herzogiella turfacea
6169 asknätfjäril Euphydryas maturna

Utgivare

ELY-centraler