Hyppää pääsisältöön

Ohjeita CITES-tuonti- ja -vientilupiin

Tietoja ja ohjeita CITES-tuonti ja -vientilupien lupamenettelystä, kuten myönnön edellytyksistä, lupien hakemisesta, käsittelyn aikataulusta, voimassaolosta ja hinnoista.

Tietoa CITES-lupien hakemisesta

Myöntävä viranomainen

Suomen ympäristökeskus (Syke) on Suomen CITES-lupaviranomainen.

Mihin CITES-lupia tarvitaan

CITES-tuonti ja -vientilupia käytetään luvanvaraisten CITES-yksilöiden tuontiin EU:n alueelle (Suomeen) ja vientiin Suomesta (EU:sta) EU:n ulkopuolisiin maihin.

Tässä tarkoitetaan viennillä sekä vientiä että jälleenvientiä. Jälleenviennissä käytetään CITES-jälleenvientitodistusta. 

CITES-lupien voimassaolo

CITES-tuonti- ja vientiluvat ovat voimassa vain yhteen rajanylitykseen, eli yhdellä luvalla voi tuoda tai viedä vain kerran. Luvalla voi tuoda tai viedä vähemmän, kuin mitä lupaan on kirjattu, mutta ei enempää. Tuontilupa on voimassa korkeintaan 12 kuukautta, mutta ei koskaan pidempään kuin lähtömaan vientilupa.  

CITES-vientilupa ja -jälleenvientitodistus ovat voimassa 6 kuukautta. Samoin CITES-erikoisluvista näytekokoelmatodistus on voimassa korkeintaan 6 kuukautta. Muut erikoisluvat: henkilökohtaisen omistuksen todistus, soitintodistus ja kiertävän näyttelyn todistus mahdollistavat EU:n ulkorajojen ylityksen useamman kuin yhden kerran, ja ne ovat voimassa korkeintaan 3 vuotta.

Tullin merkitsemä luvanhakijan kappale (keltainen lomake) on todiste tuonnin, viennin tai jälleenviennin laillisuudesta, minkä vuoksi se on syytä säilyttää.

Myöntämisen ehdot

Hakijan on pystyttävä todentamaan CITES-yksilön laillinen alkuperä ja hankinta asiakirjoin.

CITES-yksilön määritelmä

CITES-yksilö on EU:n CITES-lajiliitteessä luetellun kasvi- tai eläinlajin elävä tai kuollut yksilö, sen osa, siitä valmistettu esine tai sitä sisältävä tuote.

Lupien myöntäminen takautuvasti

Pääsääntöisesti CITES-lupia ei myönnetä takautuvasti. 

Matkatavaran mukana kulkevien henkilökohtaisten esineiden ja (muuton yhteydessä) kotiesineistön kohdalla EU:n asetus antaa lupaviranomaiselle kuitenkin mahdollisuuden myöntää lupa takautuvasti tietyissä tapauksissa, mikäli se on vakuuttunut, että kyseessä on tahaton virhe.

Tämä koskee myös sellaisia laillisesti hankittuja lemmikkieläimiä, joita pidetään henkilökohtaisesti muita kuin kaupallisia tarkoituksia varten. Tuojan tai viejän on tällöin lähetyksen saapuessa tai ennen lähetyksen lähtöä esitettävä lupaviranomaiselle syyt CITES-lupien puuttumiselle.    

Kaupallisiin tarkoituksiin, sekä rahti- tai postilähetyksiin, voidaan lupa myöntää takautuvasti vain sellaisissa tapauksissa, joissa lupaviranomainen on vakuuttunut, että vaadittavien CITES-lupien puuttuminen ei johdu tuojasta tai viejästä. Tuojan tai viejän on tällöin lähetyksen saapuessa tai ennen lähetyksen lähtöä esitettävä lupaviranomaiselle syyt lupien puuttumiselle. Epätietoisuutta voimassa olevasta lainsäädännöstä ei kuitenkaan katsota hyväksyttäväksi syyksi.

Suomen ympäristökeskus kuulee tarvittaessa valvontaviranomaista (Tulli) ennen päätöstään sekä ottaa tarvittaessa myös yhteyttä kolmannen maan CITES-viranomaisiin.

Luvan hakeminen

Suomessa CITES-tuonti- ja -vientilupia haetaan pdf-hakemuslomakkeella. Lomakkeen voi ladata omalle tietokoneelle, täyttää ja tulostaa. Hakemukseen on liitettävä laillisen alkuperän ja hankinnan osoittavat asiakirjatodisteet, joiden avulla viranomainen päättää onko lupa mahdollista myöntää.

Lupahakemus on jätettävä lupaviranomaiselle hyvissä ajoin, jotta hakemus ehditään käsitellä ja lupa myöntää ajoissa. CITES-luvat on oltava myönnettynä ja voimassa ennen tuontia tai vientiä.

Lue lisää ja hae CITES-lupaa EU:n rajat ylittävään tuontiin tai vientiin.

Hakemuksen toimittaminen lupaviranomaiselle

Allekirjoitettu hakemus liitteineen lähetetään Syken kirjaamoon sähköpostitse

  • kirjaamo@syke.fi

Alkuperäisen allekirjoitetun hakemuksen liitteineen voi myös lähettää postitse osoitteeseen: 
Suomen ympäristökeskus (Syke), CITES-asiat, Latokartanonkaari 11, 00790 Helsinki, tai tuoda Syken Viikin toimipaikkaan.

Käsittelyaika

Lupaviranomaisen on ratkaistava kuukauden kuluessa täydellisen hakemuksen vastaanottamisesta, voidaanko tuonti- tai vientilupa myöntää. Lupa voidaan kuitenkin usein myöntää tätä nopeammin, mikäli kaikki hakemusasiakirjat ovat kunnossa, ja ellei asiassa ole kuultava muita tahoja tai viranomaisia. Jos päätöksen tekeminen venyy yli kuukauden määräajan, hakijalle ilmoitetaan asiasta.

Myönnetyn CITES-luvan toimittaminen hakijalle

CITES-lupa postitetaan pikakirjeenä hakemuksessa ilmoitettuun postiosoitteeseen. Hakija saa Postin lähetystunnuksen, jotta kirjeen kulkua voi seurata. Kirjeen seurantaan varten hakemukseen tarvitaan sähköpostiosoite. 

Vain luvan alkuperäiskappaleet ovat voimassa olevia asiakirjoja. Kopiot tai tulosteet eivät ole kelvollisia. Luvan voi myös noutaa Syken Viikin toimipaikasta.

Lupien hinnat

Tuonti- ja vientilupa sekä jälleenvientitodistus maksavat 80 euroa. Erikoisluvat maksavat 150 euroa. 

Kielteisestä päätöksestä veloitetaan lupamaksun suuruinen maksu. Peruutetusta hakemuksesta veloitetaan arvioidun työmäärän mukainen maksu, joka ei kuitenkaan saa ylittää haetun luvan tai todistuksen hintaa.

Tulliohje

Kunkin lupatyypin sivulla kerrotaan lyhyesti tullimenettelystä ja tarkemmin sivulla

Päätöksestä valittaminen

Lupaviranomisen tekemään päätökseen (myönteiseen tai kielteiseen päätökseen) tyytymätön saa valittaa hallinto-oikeuteen. Lupa-asiakirjan ja kielteisen päätöksen mukana toimitetaan valitusosoitus.

Käyttämätön tai mitätön CITES-lupa

Jos tuonti ei toteudu tai jos lupa-asiakirja on mitätön (voimassaoloaika on päättynyt ennen tuontia, luvan tarkoittamat yksilöt ovat kadonneet tai tuhoutuneet, tai luvan kohtien 1, 3 tai 8 tieto ei vastaa todellista tilannetta) tulee kaikki lupalomakkeet palauttaa 
välittömästi Suomen ympäristökeskukseen.

Lisätietoja

  • cites@syke.fi

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)