Hyppää pääsisältöön

CITES-erikoisluvat

CITES-esineiden tai lemmikin kanssa usein EU:n ulkopuolelle matkustava voi hakea erikoislupaa, jota voi käyttää sekä vienti- että tuontiasiakirjana useammassa rajanylityksessä. Erikoiskuvat ovat voimassa korkeintaan kolme vuotta.

Erikoisluvat mahdollistavat usean rajanylityksen 

Tavanomaisten CITES-lupien lisäksi käytössä on CITES-erikoislupia, jotka mahdollistavat usean rajanylityksen samalla luvalla. Ne korvaavat CITES-tuontiluvan tuonnissa EU:n ulkorajojen yli sekä CITES-vientiluvan- tai jälleenvientitodistuksen viennissä EU:n ulkorajojen yli.

Erikoislupia ovat henkilökohtaisen omistuksen todistus (ns. lemmikkieläinlupa), soitintodistus, kiertävän näyttelyn todistus ja näytekokoelmatodistus. Nämä erikoisluvat soveltuvat muun muassa lemmikkinsä kanssa usein matkustavalle, muusikoille, kiertävälle näyttelylle, joka käsittää eläin- tai kasvinäytteitä, sekä tuotteita eri maissa esittelevälle yritykselle. Erikoisluvat myönnetään korkeintaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Erikoisluvat on esitettävä sekä lähtömaan että määrämaan tullissa. Henkilökohtaisen omistuksen todistuksen, soitintodistuksen ja kiertävän näyttelyn todistuksen liitteenä on aina lisälehti, johon tulli merkitsee kaikki rajanylitykset.

Näytekokoelmatodistuksen liitteenä on ATA-carnet, joka on kansainvälinen tulliasiakirja, jonka myöntää Keskuskauppakamari.

Erikoisluvan myöntämisen ehtoja

  • Kyseessä on eläin, kasvi tai muu CITES-yksilö tai CITES-lajia sisältävä esine tai tuote, joka on lueteltu jossakin CITES-yleissopimuksen liitteistä.
  • Yksilö on laillisesti hankittu.
  • Yksilö on vankeudessa syntynyt ja kasvanut, tai se on todistetusti hankittu ennen lajin liittämistä EU:n lajiliitteisiin.
  • Luvan hakija on todistettavasti yksilön laillinen omistaja.
  • Elävän eläimen on oltava pysyvästi ja yksilöllisesti merkitty.
  • CITES-yksilöä ei voi myydä luvan voimassaoloaikana. 

Erikoisluvan myöntää CITES-lupaviranomainen siinä maassa, jossa hakija asuu pysyvästi tai jossa CITES-lemmikki, esine, näyttely tai kokoelma sijaitsee. Jos yksilö tai kokoelma sijaitsee EU:n ulkopuolella ns. kolmannessa maassa, ja se tuodaan EU:n alueelle, luvan myöntää ensimmäisen määränpääjäsenvaltion CITES-lupaviranomainen. Erikoislupa myönnetään tällöin kolmannen maan vastaavan asiakirjan perusteella.

Erikoisluvat maksavat 150 €.

Lisätietoja erikoisluvista ja niiden hakemisesta

Soitintodistus

Soitintodistuksella helpotetaan CITES-lajeja sisältävien soittimien liikkumista kansainvälisten rajojen yli. Soitintodistus mahdollistaa soittimen haltijalle ja soittimelle useita rajanylityksiä samalla luvalla ja se on voimassa 3 vuotta.

Soitintodistus korvaa CITES-vientiluvan tai -jälleenvientitodistuksen, kun soitin viedään EU:n ulkorajojen yli ja CITES-tuontiluvan, kun soitin tuodaan EU:n ulkorajojen yli. EU:n lisäksi myös monet muut maat hyväksyvät soitintodistuksen normaalien CITES-vienti- ja -tuontilupien sijaan. 

Soitintodistuksen haltija voi ylittää soittimensa kanssa valtioiden rajat useita kertoja ei-kaupallisessa tarkoituksessa. Tässä yhteydessä mm. seuraavat tarkoitukset katsotaan ei-kaupallisiksi: henkilökohtainen käyttö, esiintyminen, tuotanto (levyttäminen), musiikkilähetykset, opetus, näyttely tai kilpailu.

Soitintodistus voidaan myöntää, jos soitin täyttää seuraavat vaatimukset:

  • soittimessa käytetty materiaali on peräisin EU:n CITES-lainsäädännön B- tai C-liitteen lajista,
  • jos soittimessa on käytetty A-liitteen lajia ja soitin tai siinä käytetty CITES-materiaali on peräisin ajalta ennen kuin laji lisättiin CITES-sopimukseen,
  • soittimen valmistuksessa käytetty CITES-materiaali on hankittu laillisesti, ja
  • soitin on asianmukaisesti tunnistettu.

Soitintodistuksen myöntää sen valtion lupaviranomainen, jossa hakijan vakituinen asuinpaikka on.

Todistuksen kattamaa soitinta ei saa myydä, eikä sen omistusta siirtää sen valtion ulkopuolella, jossa todistus on myönnetty. Soitin ja alkuperäinen lupa-asiakirja on palautettava lähtömaahan ennen todistuksen voimassaolon päättymistä.

Soitintodistus ei ole voimassa, jos siitä on irrotettu lupaviranomaisen siihen liittämät liitteet (todistuksen lisälehti, johon tulli merkitsee jokaisen rajanylityksen, sekä valokuvatunniste). Todistus on mitätön myös silloin, jos soitin ei ole tunnistettavissa todistuksessa kuvailluksi esineeksi, eli jos todistukseen merkityt tunnistetiedot eivät vastaa enää soittimen tunnusmerkkejä.

Lisätietoa CITES-soitintodistuksesta:

Soitintodistuksen hakeminen

Hae todistusta pdf-lomakkeella täyttämällä tuonti-vienti- ja jälleenvienti-hakemuslomake. Valitse lupahakemuksen tyypiksi lomakkeen oikeasta yläkulmasta kohta 'Muu', jonka perään kirjoita ’soitintodistus’. Hakemuksen kääntöpuolella on hakemuksen täyttöohjeita. Kuvaa soitin hakemuksen kohdassa 8. 'Yksilön kuvaus' ja kirjaa soittimen merkki ja sarjanumero ja muut erityiset tuntomerkit. Liitä hakemukseen valokuva/valokuvia soittimesta ja sen erityistuntomerkeistä.

Hakemuksen liitteineen voit lähettää CITES-lupaviranomaiselle joko

  • sähköisesti kirjaamo@syke.fi tai
  • kirjeitse Suomen ympäristökeskus (Syke), CITES-asiat, Latokartanonkaari 11, 00790 Helsinki.
Henkilökohtaisen omistuksen todistus

Henkilökohtaisen omistuksen todistus (ns. EU:n lemmikkieläinlupa) mahdollistaa oman lemmikkieläimen useamman kuin yhden tuonnin, viennin ja jälleenviennin. Se on voimassa enintään 3 vuotta. Luvat ovat yksilökohtaisia, joten jokaiselle eläimelle on oltava oma todistus. Henkilökohtaisen omistuksen todistuksen liitteenä on aina lisälehti, johon tullit tekevät merkinnät jokaisesta rajanylityksestä. Lemmikkieläinlupa ei ole voimassa, jos lisälehdessä ei ole vaadittavia tullin merkintöjä. Yksilö on palautettava lähtömaahan ennen todistuksen voimassaoloajan umpeutumista. 

Koska henkilökohtaisen omistuksen todistus on henkilökohtainen, sitä ei voi siirtää uudelle omistajalle. Jos eläin myydään, kuolee tai on kadonnut, todistuksen voimassaolo lakkaa ja todistus on palautettava sille lupaviranomaiselle, joka sen on myöntänyt. Jos yksilön tiedot ovat muuttuneet ja todistuksen tiedot eivät enää vastaa yksilön tietoja, ei todistus ole enää pätevä, ja se on palautettava. Ainoastaan todistuksen myöntänyt viranomainen voi korvata hävinneen, tuhoutuneen tai varastetun todistuksen.

Henkilökohtaisen omistuksen todistuksen hakeminen

Hae todistusta pdf-lomakkeella täyttämällä tuonti-vienti- ja jälleenvienti-hakemuslomake. Valitse Lupahakemuksen tyypiksi lomakkeen oikeasta yläkulmasta kohta 'Muu', jonka perään kirjoita ’henkilökohtaisen omistuksen todistus’. Hakemuksen kääntöpuolella on hakemuksen täyttöohjeita. Kirjaa hakemuksen kohtaan 8. 'Yksilön kuvaus' eläimen sirun tai jalkarenkaan numero, sukupuoli ja syntymäaika. Liitä hakemukseen valokuvia eläimestä ja sen erityistuntomerkeistä.

Hakemuksen liitteineen voit lähettää CITES-lupaviranomaiselle joko

  • sähköpostitse kirjaamo@syke.fi tai
  • kirjeitse Suomen ympäristökeskus (Syke), CITES-asiat, Latokartanonkaari 11, 00790 Helsinki
Kiertävän näyttelyn todistus

Kiertävällä näyttelyllä tarkoitetaan eri maissa kiertävää CITES-yksilöitä sisältävää kokoelmaa, sirkusta, eläinnäyttelyä tai kasvinäyttelyä, orkesteria tai museonäyttelyä, jota esitellään kaupallisessa tarkoituksessa yleisölle. Kiertävän näyttelyn todistus sallii CITES-yksilöiden tuonnin ja viennin osana kiertävää näyttelyä.

Todistus voidaan myöntää joko vankeudessa kasvaneille CITES-eläimille tai keinotekoisesti lisätyille CITES-kasveille sekä näistä tehdyille esineille. Todistus voidaan myöntää myös sellaisille eläimille ja kasveille ja näistä tehdyille esineille, jotka on hankittu ennen kuin CITES-säädökset tulivat voimaan.

Elävän eläimen on oltava pysyvästi ja yksilöllisesti merkitty, jotta se voidaan tunnistaa. Eläville eläimille myönnetään vain yksilöllisiä kiertävän näyttelyn todistuksia. EU:n sisällä todistusta voidaan käyttää A-liitteen CITES-yksilöiden julkiseen näytteillä pitoon myös kaupallisessa tarkoituksessa. Tällöin se korvaa EU-todistuksen. 

Todistus mahdollistaa usean rajanylityksen todistuksen voimassaoloaikana, joka on korkeintaan 3 vuotta. Kaikki todistuksen kattamat yksilöt on palautettava alkuperämaahan ennen kuin todistuksen voimassaolo päättyy.

Kiertävän näyttelyn todistuksen hakeminen

Hae todistusta kiertävän näyttelyn pdf-hakemuslomakkeella. Lomakkeen kääntöpuolella on täyttöohjeita. Hakemuksen tarkoituksena on aina tunnus Q, joka tarkoittaa kiertävää näyttelyä tai sirkusta. Myönnettyyn todistukseen kuuluu aina lupaviranomaisen liittämä lisälehti, johon tulli merkitsee jokaisen rajanylityksen. 

Hakemuksen liitteineen voit lähettää CITES-lupaviranomaiselle joko

  • sähköpostitse kirjaamo@syke.fi tai
  • kirjeitse Suomen ympäristökeskus (Syke), CITES-asiat, Latokartanonkaari 11, 00790 Helsinki
Näytekokoelmatodistus

Näytekokoelmalla tarkoitetaan laillisesti hankittujen CITES-säännösten alaisten kuolleiden yksilöiden, niiden osien ja johdannaisten kokoelmaa, jota kuljetetaan rajojen yli esittelytarkoituksessa.

EU:n jäsenvaltioiden CITES-lupaviranomaiset voivat myöntää näytekokoelmatodistuksen edellyttäen, että kyseisellä näytekokoelmalla on voimassa oleva ATA-carnet.  ATA-carnet´a käytetään tavaroiden väliaikaista vientiä, väliaikaista tuontia tai kauttakuljetusta varten. Sillä voidaan korvata vienti- ja tuonti-ilmoitukset, mutta se ei korvaa muita mahdollisesti tarvittavia asiakirjoja tai lupia. ATA-carnet’ita myöntävät kauppakamarit.

Todistus oikeuttaa näytekokoelman kierrättämiseen useassa maassa, sekä yhteisössä että sen ulkopuolella, sekä yhteisön sisällä A-liitteen yksilöiden esittelemiseen kaupallisessa tarkoituksessa (korvaa EU-todistuksen). Reitti kirjataan todistukseen. Todistus on voimassa enintään 6 kk myöntämisestä ja enintään yhtä kauan kuin ATA-carnet on voimassa.

Jos näytekokoelma on peräisin EU:n ulkopuolelta, on sille lähtömaan näytekokoelmatodistuksen lisäksi haettava ensimmäisen (EU:n) määränpääjäsenvaltion lupaviranomaiselta vastaava näytekokoelmatodistus.

Näytekokoelmatodistuksen kattamia yksilöitä ei saa myydä tai muutoin siirtää toiselle kokoelman ollessa todistuksen myöntäneen valtion alueen ulkopuolella. Näytekokoelmatodistusta ei voi siirtää toiselle.

Jos näytekokoelmatodistuksen kattamat yksilöt varastetaan tai ne tuhoutuvat tai katoavat, on asiasta viipymättä ilmoitettava todistuksen myöntäneelle hallintoviranomaiselle ja sen maan hallintoviranomaiselle, jossa tämä tapahtui.

Näytekokoelma kokonaisuudessaan, ja kaikki alkuperäiset asiakirjat on palautettava lähtömaahan ennen todistuksen voimassaolon päättymistä.

Näytekokoelmatodistuksen hakeminen

Hae todistusta pdf-lomakkeella täyttämällä tuonti-vienti- ja jälleenvienti-hakemuslomake. Valitse lupahakemuksen tyypiksi lomakkeen oikeasta yläkulmasta kohta 'Muu', jonka perään kirjoita ’näytekokoelmatodistus’. Hakemuksen kääntöpuolella on hakemuksen täyttöohjeita. Kuvaa kokoelma hakemuksen kohdassa 8. 'Yksilön kuvaus' ja liitä ATA-carnet sekä tarvittaessa lisätietoliite. Kuvaa myös kokoelman reitti hakemukseen. 

Hakemuksen liitteineen voit lähettää CITES-lupaviranomaiselle joko

  • sähköpostitse kirjaamo@syke.fi tai
  • kirjeitse Suomen ympäristökeskus (Syke), CITES-asiat, Latokartanonkaari 11, 00790 Helsinki

Aloita erikoisluvan haku

Hae pdf-lomakkeella

Hae soitintodistusta, henkilökohtaisen omistuksen todistusta tai näytekokoelmatodistusta tuonti-vienti-jälleenvienti -hakemuslomakkeella. Hae kiertävän näyttelyn todistusta sen omalla hakemuslomakkeella.

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)