Hyppää pääsisältöön

Suomen meriympäristön tila vuonna 2018

Tuorein arvio Suomen meriympäristön tilasta on vuodelta 2018. Tältä sivulta pääset tutustumaan tila-arvioon teemoittain.
Kuva
Merenlahti ja kalliorantaa saaristossa. Rantakivissä näkyy levää.
© Riku Lumiaro

Suomen merialueiden ja koko Itämeren tilaa seurataan jatkuvasti. Suomen meriympäristön tila arvioidaan osana merenhoidon suunnittelua kuuden vuoden välein. Tuorein arvio Suomen meriympäristön tilasta on vuodelta 2018. Seuraava arvio valmistuu vuonna 2024.

Meren tila arvioidaan 11 aihepiirin perusteella. Aihepiirit on määritetty EU:n meristrategiadirektiivissä. Itämeren suojelukomissio HELCOM on luonut kullekin aihepiirille joukon indikaattoreita, joilla tilaa voidaan konkreettisesti mitata, ja näitä indikaattoreita seurataan myös Suomessa.

Suomen meriympäristön tila-arvion indikaattorit määritellään merenhoidon seurantaohjelmassa ja seurantakäsikirjassa. Indikaattorit ovat pääosin numeerisia, ja niitä verrataan hyvän tilan kynnysarvoihin. Taustaraportti hyvän tilan määritelmistä esittelee kunkin indikaattorin kynnysarvot.

Merenhoidon indikaattoreita ovat kehittäneet ja niitä ylläpitävät monet suomalaiset tutkimuslaitokset, viranomaiset, yliopistot ja järjestöt.

Tila-arvion teemat

Julkaisuja

Vesien- ja merensuojelun monet mahdollisuudet
Lue lisää

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)