Hoppa till huvudinnehåll

Återvinning lönar sig

Avfall är inte enbart slutprodukten av konsumtion, utan också en värdefull råvara. Sortering och återvinning av avfall är därför av stor betydelse.
Bild
En person lyfter elektroniska apparater från en plastlåda till en sorteringsbehållare.
© Adobe Stock

Sortering och återvinning av avfall kan ibland kännas som en trivial gärning i vardagen. Men när man tittar lite närmare är varje bananskal som har sorterats korrekt som bioavfall och varje pizzalåda som har tagits till kartonginsamlingen värdefull.

Visste du att det bioavfall som sorterades som blandavfall år 2020 skulle ha försett 80 000 biogasbilar med bränsle för ett år? Eller att kartongfiber kan användas upp till 25 gånger och glas kan återvinnas obegränsat?

Avfall är inte enbart slutprodukten av konsumtion, utan i allt större grad en värdefull råvara. Företaget kan till exempel utnyttja metall från använda batterier som råmaterial för gödsel.

Tips för återvinning 

  1. Tänk noga innan du köper – är produkten nödvändig?

    Kan du gynna produkter tillverkade av återvunnet material, köpa begagnade produkter, låna eller hyra? Köp produkter som inte innehåller mycket förpackningsmaterial.

  2. Minska matsvinnet.

    Planera veckans matinköp noggrant i förväg. Genom att utnyttja överbliven mat minskar du mängden matsvinn som uppstår hemma hos dig. Man kan också frysa maten för senare användning om man har köpt för mycket.

  3. Sortera avfallet och för det till en uppsamlingsplats.

    På så sätt säkerställer du att materialen återvinns till nya produkter och orsakar mindre belastning på miljön. Regionala instruktioner för sortering finns bland annat på Kivos webbplats: Områdesvisa sorteringsanvisningar för bioavfall 

Återvinning sparar naturresurser och förhindrar utsläpp som påskyndar klimatförändringen

Avfall hamnar i återvinning när de sorteras. Man får värdefullt råmaterial från avfall och återvinningen har flera positiva miljöeffekter. Användningen av avfallsbaserade råvaror vid tillverkningen av nya produkter är mindre belastande för miljön än användningen av orörda naturresurser.

Sorterade plastförpackningar görs till returråvara som används till exempel i butikens återvunna plastpåsar och städredskap. Sorterat glas bearbetas och levereras till glasförpackningsanläggningar som råmaterial. Återvinning av glas är trots långa transportsträckor ett mer miljövänligt alternativ än att tillverka nytt glas, och glas kan återvinnas hur många gånger som helst.

Av återvinningskartong tillverkas till exempel råmaterial för wellpapp, förpackningskartong och -papper, laminatpapper och kartonghylsor. Metallförpackningar krossas och efter det är materialet smältbart råmaterial för metallindustrin. Kvaliteten på metallen försämras inte i återvinningen så den kan återvinnas hur många gånger som helst. Även till exempel aluminium och koppar återvinns.

Bioavfall rötas i en biogasanläggning eller komposteras. Vid rötning uppstår det biogas från bioavfallet, som sedan används som bränsle. Bioavfall som komposteras bildar mull som kan användas till exempel i grönbyggande. De fasta resterna från rötning kan också användas som gödsel  efter kompostering.

Hur fungerar avfallshanteringen i Finland? – titta på videon!

Avfall är värdefulla resurser för företag

Värdet av avfall som råvara kommer att stiga i framtiden. Till exempel ökar behovet av fosfor från avfall som gödsel när de jungfruliga fosforreserverna minskar. I Finland utnyttjar industrin redan nu återvunnen metall, spilloljor och returpapper som kommer även från utomlands. Till exempel i el- och elektronikavfall finns mycket värdefulla metaller vars utnyttjandesätt och -möjligheter fortfarande undersöks.

Återvinningen måste effektiviseras

Återvinningsgraden för kommunalt avfall, det vill säga avfall som uppstår i hushåll och inom servicebranschen, ska öka till 55 procent i EU-länder fram till år 2025 och till 65 procent före 2035. I Finland var återvinningsgraden av kommunalt avfall 42 procent år 2020. Eftersom det ännu finns mycket att göra för att nå detta mål är allt arbete för att effektivisera sortering och återvinning viktigt.

Hushållsavfall är kommunalt avfall som produceras i hemmen, såsom bioavfall, kartong, papper, plast, glas, metall och blandavfall. Hushållsavfall förs till en fastighetsspecifik uppsamlingsplats och sorteras där i korrekta avfallskärl. Om det endast finns ett kärl för blandavfall på den egna fastigheten förs de sorterade fraktionerna till en regional uppsamlingsplats eller en avfallsstation. Returflaskor och -burkar tas alltid till butikens flaskreturautomat.

Anvisningar för sortering av avfall

Utgivare

Finlands miljöcentral (Syke)