Hyppää pääsisältöön

Eksoottiset lemmikkieläimet ja CITES

Kaupallinen toiminta CITES-liitteissä olevilla lemmikkieläimillä on kiellettyä, elleivät määrätyt EU:n CITES-lainsäädännön vaatimukset täyty. A-liitteen lemmikeillä tulee kaupallisessa toiminnassa aina olla EU-todistus. B-liitteen lemmikeille velvoite kaupallisessa toiminnassa on eläimen laillisen alkuperän ja hankinnan osoittaminen.
Kuva
Pytonit, harmaapapukaija, nuolimyrkkysammakot ja kreikankilpikonna ovat CITES-lajeja.
© Pexels

CITES-lajien laillinen alkuperä ja hankinta on pystyttävä osoittamaan

A-liitteen lemmikeillä tulee kaupallisessa toiminnassa aina olla CITES-viranomaisen myöntämä EU-todistus, eli EU:n sisäinen myyntilupa (EU certificate). Sen myöntämiseen vaaditaan eläimen pysyvä merkintä ja eläimen laillisen alkuperän ja hankinnan todistaminen asiakirjoin.

B-liitteen lemmikeille ei EU:n sisällä vaadita lupia, mutta kaupallinen toiminta on kiellettyä, ellei pysty osoittamaan, että yksilö on joko laillisesti unionissa hankittu tai laillisesti unioniin tuotu. Velvoite kaupallisessa toiminnassa on siis eläimen laillisen alkuperän ja hankinnan osoittaminen. B-liitteen lemmikkieläimen merkitseminen ei ole pakollista, mutta se on suositeltavaa, mikäli se on eläinsuojelullisesti mahdollista. B-liitteen lajeille ei myönnetä EU-todistuksia, kuten A-liitteen lajeille.

Kaikkia lemmikkilintuja koskeva poikkeus

Lemmikkilintuja koskeva poikkeus on määritetty EU:n asetuksessa ja tuotu kansalliseen lainsäädäntöön. Koska lintuinfluenssan maailmanlaajuinen uhka ei ole vähentynyt, on ollut aiheellista ottaa käyttöön pysyviä suojatoimenpiteitä sen varmistamiseksi, etteivät lemmikkilintujen ei-kaupalliset siirrot unioniin aiheuta riskiä lintuinfluenssaviruksen kulkeutumisesta ja leviämisestä. EU-asetuksella määrätään mm. kaikkien lemmikkilintujen pysyvästä merkitsemisestä sekä mahdollisesta eristämisestä lintuja EU:n ulkopuolelta unioniin tuotaessa. Kansallinen asetus määrää pysyvästä merkitsemisestä lemmikkilintuja toisesta EU-maasta Suomeen siirrettäessä. 

Komission delegoitu asetus EU 2021/1933 koskien sääntöjä lemmikkilintujen ei-kaupallisia siirtoja joltakin alueelta tai jostakin kolmannesta maasta jäsenvaltioon

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräisiin Euroopan unionin jäsenvaltioiden välisiin eläinten siirtoihin sovellettavista eläinterveyttä koskevista vaatimuksista ja poikkeuksista 328/2021 

5 § säädetään lemmikkieläiminä pidettävien lintujen muiden kuin kaupallisten siirtojen eläinterveyttä koskevat vaatimuksista.

Myyjä ja ostaja molemmat vastuussa

Kasvattajan ja myyjän on annettava ostajalle eläimen mukana riittävät tiedot eläimen alkuperästä. Ostajan on omalta osaltaan myös huolehdittava siitä, että saa myyjältä tarvittavat dokumentit. Pelkkä ostokuitti ei riitä. Molemmat osapuolet ovat vastuussa siitä, että vain lailliset yksilöt vaihtavat omistajaa. Asiakirjat on säästettävä, sillä myydessä ne pitää antaa uudelle omistajalle. 

EU:ssa syntyneellä eläimellä tulee olla kasvattajatodistus tai alkuperätodistus ja kauppakirja tai luovutustodistus. EU:n ulkopuolelta peräisin olevalla ja EU:n alueelle tuodulla eläimellä tulee olla CITES-tuontiluvan kopio tai sen sisältämät tiedot ja kauppakirja.

Sekä myyjä että ostaja ovat kaupan osapuolina molemmat vastuussa siitä, että asianmukaiset asiakirjat vaihtavat omistajaa eläimen mukana. Vajavaisin tai epämääräisin paperein olevia eläimiä ei pidä ostaa eikä myydä edelleen.

Lemmikin omistajan on aina itse huolehdittava, että luvat ja muut asiakirjat ovat olemassa ja voimassa ennen ostoa, myyntiä tai muuta kaupallista toimintaa.

CITES-sääntely koskee niin yrityksiä, yhteisöjä kuin yksityishenkilöitäkin.

Kaupallisen toiminnan määritelmä EU:n CITES-lainsäädännössä

Kaupallisella toiminnalla tarkoitetaan EU:n CITES-lainsäädännössä ostamista, ostajaksi tarjoutumista, hankkimista kaupallisiin tarkoituksiin, kaupallisessa tarkoituksessa näytteille asettamista, käyttöä hyötymistarkoituksissa sekä myyntiä, hallussapitoa myyntiä varten, myytäväksi tarjoamista tai myymistä varten kuljettamista. Myynti tulkitaan laajasti, sisältäen vaihtokaupan, vuokrauksen, kaupan ja muut vastaavat ilmaisut.

Monet eksoottiset lemmikkieläimet, kuten papukaijat ja kilpikonnat ovat hyvin pitkäikäisiä ja niiden elämän ajalle voi osua useita omistajanvaihdoksia. On erityisen tärkeää, että kaikissa omistajanvaihdoksissa alkuperätiedot siirtyvät eläimen mukana omistajalta seuraavalle ja kaupoista tehdään kauppakirjat ja lahjoituksista luovutustodistukset, joista selviää eläimen historia.

A-liitteen lajien EU-kaupassa huomioitavaa 

Luonnosta otettujen liitteen A eläinten myynti ja muu kaupallinen hyödyntäminen on kielletty. 

Eläimelle, joka on kasvatettu ja syntynyt vankeudessa vaaditaan aina myyntilupa (EU-todistus). Myös yksilön molempien emojen on oltava todistettavasti laillista alkuperää. Erillistä siirtolupaa ei tarvita matkustettaessa EU:n alueella. Laillinen alkuperä ja hankinta on aina voitava osoittaa. Liitteen A eläimellä on oltava yksilöllinen pysyvä merkintä: saumaton umpirengas (linnut) tai mikrosirutunniste sekä eläinlääkärin todistus merkinnästä.

Tiedot merkitään EU-todistukseen. Yksilökohtainen EU-todistus toimii eläimen myynti- ja siirtolupana EU:n sisällä eläimen loppuiän tai niin kauan kuin rengas tai siru on luettavissa. Selkärangattomille ja muille lajeille, joita ei voi eläinsuojelullisista syistä merkitä, voidaan hakea toimituskohtaista EU-todistusta yhtä myynti- tai siirtokertaa varten. Tieto eläimen merkinnästä tarvitaan myös mahdolliseen CITES-vienti- ja tuontilupaan liikuttaessa EU:n ulkorajojen yli. 

B-liitteestä A-liitteeseen nostetulle eläimelle voidaan myöntää EU-todistus, jos sen alkuperä ja hankinta ovat todistettavasti lailliset ja eläin merkitään pysyvästi esimerkiksi sirulla.

Eläimen kuljettaminen sekä tuonti ja vienti EU:n ulkorajojen yli vaatii CITES-vientiluvan lähtömaasta ja CITES-tuontiluvan kohdemaasta.

Lue lisää A-liitteen lajien vaatimuksista

B-liitteen lajien EU-kaupassa huomioitavaa

Vaikka liitteen B eläinten kauppa EU:n sisällä on vapaata eikä CITES-myyntilupaa (EU-todistus) tarvita, on eläimen laillinen alkuperä ja hankinta siitä huolimatta pystyttävä osoittamaan.

Myös B-liitteeseen muista liitteistä tai liitteiden ulkopuolelta nostetun eläimen alkuperä pitää aina pystyä todentamaan kaupallisessa toiminnassa. 

Asiakirjojen (kasvattaja- tai alkuperätodistuksen ja hankinta-asiakirjojen) tulee seurata yksilöä omistajalta toiselle. Ilman näiden asiakirjojen sisältämiä tietoja on osto ja myynti kielletty.

  • EU:ssa syntynyt eläin on voitava jäljittää kasvattajaan asti.
  • EU:n ulkopuolelta tuotu eläin on voitava jäljittää siihen CITES-tuontilupaan, jolla se tuotiin EU:n alueelle.
  • Ennen CITES-lainsäädännön voimaantuloa hankitun eläimen hallussapito on voitava jäljittää aikaan ennen lainsäädäntömuutosta.

Eläimen kuljettaminen sekä tuonti ja vienti EU:n ulkorajojen yli vaatii CITES-vientiluvan lähtömaasta ja CITES-tuontiluvan kohdemaasta.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ohje EU:n B-liitteen elävän eläimen laillisen alkuperän osoittamiseksi

Lue lisää B-liitteen lajeja koskevista velvoitteista

Kaikessa kaupanteossa huomioitavaa

Hankittaessa CITES-säädösten piiriin kuuluvaa lemmikkiä, tulee huolehtia, että eläimen alkuperä on tiedossa. Pelkkään vuosia vanhaan CITES-tuontilupaan ei pidä tyytyä, elleivät eläimen omistajanvaihdokset vuosien varrelta ole tiedossa. Kauppaa tehdessä on varmistuttava, että yksilön liikkeet tästä päivästä taaksepäin aina sinne saakka, kun eläimelle on kirjoitettu alkuperätodistus ovat osoitettavissa asiakirjoin. On vaadittava vanhoja luovutustodistuksia tai kauppakirjoja, asiakirjoja, joiden avulla voi varmistua, että kyseessä on varmasti sama yksilö kuin mille yksilölle alkuperätodistus on kirjoitettu. Myös eläimen tunniste (siru tai jalkarengas) on oltava luettavissa.

Tiedot, jotka lemmikin ostajan tulee saada ostaessaan EU:sta peräisin olevan CITES B-liitteen lemmikin

EU:ssa syntynyt B-liitteen lemmikki

Lemmikin ostajan tulee saada kasvattajalta tai myyjältä kasvattajan todistus tai muu kirjallinen vakuutus eläimen alkuperästä ostaessaan CITES-lemmikkejä.  Eläinkauppiaan tulee antaa asiakirjat edelleen ostajalle, joissa on vähintään seuraavat tiedot:

  • lajin tieteellinen nimi
  • yksilöiden määrä
  • jokaisen yksilön tunnistetiedot tai merkintä
  • kasvattajan nimi ja yhteystiedot
  • tietoa yksilön vanhempien sukupolvista eli emoista ja emojen alkuperästä (ja/tai tarhakan-nan alkuperästä)
  • yksilön syntymäaika tai arvioitu ikä
  • sukupuoli, jos tiedossa
  • muita tietoja, kuten mahdollisen kansallisen rekisterin sisältämät yksilötiedot
  • kasvattajan allekirjoitus ja päiväys

Kasvattajan todistukseen lisätään viimeisimmän myyjän allekirjoitus (ja leima) ja päiväys tai liitetään kasvattajan todistukseen muu asiakirja, josta ilmenee, kuka on viimeisin myyjä ja kuka on uusi omistaja, esim. kauppakirja tai luovutustodistus.

Tiedot, jotka ostajan tulee saada ostaessaan EU:n ulkopuolelta peräisin olevan CITES B-liitteen lemmikin

EU:n ulkopuolelta peräisin oleva B-liitteen lemmikki

Kasvattajan tai eläinkauppiaan tulee antaa ostajalle kasvattajan todistus tai muu kirjallinen vakuutus eläimen alkuperästä myydessään CITES-lemmikkejä.  

Asiakirjassa on oltava vähintään seuraavat tiedot:

  • CITES-tuontiluvan numero, myöntöpäivä, luvan myöntänyt viranomainen
  • eläimen alkuperä CITES-tuontiluvan mukaisesti, alkuperämaa (ja jälleenviejämaa)
  • eläimiin viitattava mahdollisimman tarkasti (tunnistetiedot/yksilömerkinnät), sukupuoli, syntymäaika/ikä ym.
  • viimeisimmän myyjän alkuperäinen allekirjoitus, päiväys, myyjän nimi ja yhteystiedot

Lemmikin kanssa matkustaminen EU:n alueella

A-liitteen lemmikeille on merkitsemisvelvoite ja kaupallisessa toiminnassa niille on oltava EU-todistus. Ostaessa A-liitteen lemmikin on sen mukana saatava EU-todistus ja kuitti.

Matkustettaessa A-liitteen lemmikin kanssa suositellaan EU-todistuksen mukana pitämistä, sillä se todistaa lemmikin laillisen alkuperän. Lisäksi mukana kannattaa pitää hankinta-asiakirjaa, kuten kuittia tai kauppakirjaa, joka todentaa lemmikin omistajuuden. 

Jos kyseessä on lemmikki, joka ei ole sitä hankittaessa ollut CITES-sääntelyn alainen, ja on sittemmin nostettu B-liitteestä A-liitteeseen, se kannattaa merkitä ja hakea sille EU-todistus. Ellei A-liitteen lemmikillä ole EU-todistusta kannattaa lemmikin kanssa matkustaessa pitää mukana kauppakirjaa tms., josta näkee, että lemmikki on hankittu ennen kuin se nostettiin A-liitteeseen. Samoin, jos lemmikki on otettu CITES-sääntelyyn sen hankinnan jälkeen esimerkiksi liitteeseen B.  

B-liitteen CITES-lajeille ei ole merkitsemisvelvoitetta eikä niille myönnetä EU-todistuksia. Lue myös lemmikkilintuja koskevasta lintuinfluenssasta johtuvasta poikkeuksesta. 

Lemmikin kanssa matkustaminen EU:n rajojen yli

Sekä A-liitteen että B-liitteen lajien kanssa EU:n ulkorajojen yli matkustamiseen tarvitaan CITES-vientilupa lähtömaasta ja CITES-tuontilupa määrämaasta. Luvat on anottava hyvissä ajoin ennen matkustamista ja molempien lupien on oltava voimassa ennen matkaa. 

Jos tietää ylittävänsä henkilökohtaisen lemmikkinsä kanssa EU:n ulkorajat useamman kerran kolmen vuoden aikana, voi anoa henkilökohtaisen omistuksen todistusta, joka korvaa vienti- ja tuontiluvat. 

Kasvatustoiminta

A-liitteen lajien kasvattaminen

A-liitteen lajien kasvattamisen edellytyksenä on, että lisääntyvillä eläimillä, sekä koiraalla että naaraalla, on kummallakin voimassa oleva EU-todistus. Yksilökohtaisen EU-todistuksen saaneiden eläinten mahdolliset jälkeläiset katsotaan laillisesti vankeudessa syntyneiksi, eli niiden myyntiin on mahdollista myöntää EU-todistus. 

Poikasia ei saa markkinoida eikä tarjota myytäväksi ennen kuin niille on myönnetty omat EU-todistukset. Linnunpoikasille asennetaan suljettu jalkarengas heti kuoriuduttua. Matelijat sirutetaan, kun se on eläinsuojelullisesti mahdollista. Mikrosirutunnisteen on oltava ISO-standardin 11784:1996 (E) tai 11785:1996 (E) mukainen.

Niille selkärankaisille A-liitteen lemmikeille, joita eläinsuojelullisista tai eläinterveydellisistä syistä ei voi merkitä pysyvästi (esim. nuori kilpikonna) haetaan yksilökohtaisen EU-todistuksen sijaan toimituskohtaista EU-todistusta, joka mahdollistaa yhden myynnin tai siirron. Tällöin tunnistetiedoiksi kelpaavat valokuvat. Esimerkiksi kilpikonnasta kuvat ylä- ja alakilvestä (mittatikku viereen) tai turkoosipikkugekosta kuvat tunnistettavista kuvioista.

Lupaviranomaiselle eli Suomen ympäristökeskukselle toimitetaan EU-todistushakemus, kopiot vanhempien EU-todistuksista, kauppakirjan kopio, eläinlääkärin todistus sirutuksesta ja lisäksi mahdolliset valokuvat. Linnun ollessa kyseessä kirjataan hakemukseen jalkarenkaan numero. Kun yksilöllä on EU-todistus, sen voi myydä.

Merkitsemättömälle A-liitteen eläimelle on jokaisen myynnin yhteydessä haettava uusi toimituskohtainen EU-todistus ja vanhan todistuksen alkuperäiskappale on palautettava Suomen ympäristökeskukseen. Eläin tulee siruttaa heti kun se on eläinsuojelullisesti mahdollista, minkä jälkeen haetaan yksilökohtaista EU-todistusta. 

B-liitteen lajin kasvattaminen

B-liitteen lajien kasvattamisen vaatimuksena on, että pesitettävien eläinten alkuperä ja hankinta on laillinen, jos poikasia halutaan myydä. Ostajalle on poikasia myytäessä pystyttävä antamaan tiedot eläimen ja sen vanhempien alkuperästä sekä kauppakirja.

Kasvatustoiminnan on EU:n CITES-lainsäädännön lisäksi täytettävä myös kansallisen eläinsuojelulain 'Laki eläinten hyvinvoinnista' (693/2023) vaatimukset (voimaan 1.1.2024).

Kaikkia lemmikkilintuja koskeva poikkeus

Koska lintuinfluenssan maailmanlaajuinen uhka ei ole vähentynyt, on ollut aiheellista ottaa käyttöön pysyviä suojatoimenpiteitä sen varmistamiseksi, etteivät lemmikkilintujen ei-kaupalliset siirrot unioniin aiheuta riskiä lintuinfluenssaviruksen kulkeutumisesta ja leviämisestä. Lemmikkilintuja koskeva poikkeus on määritetty EU:n asetuksessa ja tuotu kansalliseen lainsäädäntöön. EU-asetuksella määrätään mm. kaikkien lemmikkilintujen pysyvästä merkitsemisestä sekä mahdollisesta eristämisestä lintuja EU:n ulkopuolelta unioniin tuotaessa. Kansallinen asetus määrää pysyvästä merkitsemisestä lemmikkilintuja toisesta EU-maasta Suomeen siirrettäessä. 

Komission delegoitu asetus EU 2021/1933 koskien sääntöjä lemmikkilintujen ei-kaupallisia siirtoja joltakin alueelta tai jostakin kolmannesta maasta jäsenvaltioon

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräisiin Euroopan unionin jäsenvaltioiden välisiin eläinten siirtoihin sovellettavista eläinterveyttä koskevista vaatimuksista ja poikkeuksista 328/2021 

5 § säädetään lemmikkieläiminä pidettävien lintujen muiden kuin kaupallisten siirtojen eläinterveyttä koskevista vaatimuksista.

 

Yleisiä CITES-lemmikkejä

Yleisiä A-liitteen lemmikkejä ovat

  • useat papukaijalinnut, kuten harmaapapukaija (Psittacus erithacus)
  • useat kilpikonnat, kuten kreikankilpikonna (Testudo hermanni)
  • turkoosipikkugekko (Lygodactylus williamsi)

Yleisiä B-liitteen lemmikkejä ovat

  • useat matelija- ja sammakkoeläinlajit, kuten tokeegekko (Gekko gecko), nelivarvaskilpikonna (Testudo horsfeldii), pytonkäärmeet (Pythonidae)
  • monet papukaijalinnut (Psittaciformes), paitsi seuraavat neljä lajia: undulaatti (Melopsittacus undulatus), neitokakadu ent. nymfipapukaija (Nymphicus hollandicus), ruusukaijanen (Agapornis roseicollis) ja kauluskaija ent. aleksanterinkaija (Psittacula krameri)
  • akvaarioeliöistä tietyt kalalajit mm. seeprapleko (Hypancistrus zebra) ja korallieläimet
Papukaijalinnut

Papukaijalintuja on pyydetty luonnosta lemmikkieläinkauppaan jo vuosisatojen ajan. Kauppa on osaltaan johtanut useiden luonnonvaraisten papukaijalintupopulaatioiden vaarantumiseen. Tämän takia lähes kaikki papukaijalinnut (Psittaciformes, eli kakadut, lurit/lurikit ja papukaijat) kuuluvat uhanalaisten kasvi- ja eläinlajien kauppaa sääntelevän CITES-yleissopimuksen piiriin. 

Papukaijalintuja koskevat muutamin alla esitellyin poikkeuksin samat säännöt kuin kaikkia CITES-lemmikkieläimiä. 

Papukaijalintujen CITES-sääntelyn ainoat lajipoikkeukset ovat undulaatti (Melopsittacus undulatus), neitokakadu ent. nymfipapukaija (Nymphicus hollandicus), ruusukaijanen (Agapornis roseicollis) ja kauluskaija ent. aleksanterinkaija (Psittacula krameri). Nämä lajit eivät kuulu CITES-sääntelyn piiriin.

Vankeudessa syntyneitä ja kasvaneita uudenseelanninviherkaijoja (Cyanoramphus novaezelandiae) ja huppuparatiisikaijoja (Psephotus dissimilis) tai niiden risteymiä voi poikkeuksellisesti myydä EU:n sisällä ilman EU-todistusta. Näille linnuille ei myöskään vaadita umpirengasta tai muuta merkintää, mutta umpirenkaan käyttö on suositeltavaa, jotta linnun alkuperän voi tarvittaessa jäljittää. Niillä on oltava alkuperätodistus, kuten B-liitteen linnuille, josta ilmenee, että linnut ovat vankeudessa syntyneitä ja kasvaneita. EU:n ulkorajat ylittävässä tuonnissa ja viennissä yllä mainituilla lajeillakin on oltava kaikille A- ja B-liitteen lajeille vaadittavat CITES-vienti ja -tuontiluvat.

A-liitteen linnulla tulee olla pysyvä merkintä

EU:n CITES-lainsäädännön mukaan vankeudessa syntyneet ja kasvaneet A-liitteen linnut on merkittävä yksilöllisesti saumattomasti suljetulla jalkarenkaalla. Tietyissä poikkeustapauksissa myös standardinmukainen mikrosiru hyväksytään.

Pysyvä merkintä vaaditaan seuraavien CITES-asiakirjojen myöntämiseen: A-liitteen lajin EU:n sisäinen myyntilupa eli EU-todistus, A-liitteen lajin vientilupa, henkilökohtaisen omistuksen todistus ja kiertävän näyttelyn todistus.
 

Matelijat ja sammakkoeläimet

Matelijoiden ja sammakkoeläinten suosio lemmikkeinä sekä niiden käyttö ruokana, lääkeaineina ja mm. asusteiden materiaalina on vaikuttanut useiden luonnonvaraisten matelija- ja sammakkoeläinpopulaatioiden vaarantumiseen. Tämän takia monet matelija- ja sammakkoeläinlajit kuuluvat uhanalaisten kasvi- ja eläinlajien kansainvälistä kauppaa sääntelevän CITES-yleissopimuksen piiriin. 

Kokonaisina ryhminä sääntelyn piiriin kuuluvat mm. maa- ja merikilpikonnat, kaimaanit, krokotiilit, alligaattorit, varaanit, päivägekot, kameleontit, boat, pytonit ja nuolimyrkkysammakot.

Lemmikkieläimiksi myytäviä CITES-matelija- ja -sammakkoeläinlajeja koskevat samat säädökset kuin kaikkia CITES-lemmikkieläimiä.

A-liitteen matelijat on merkittävä pysyvästi. Matelijayksilön voi merkitä pysyvästi vasta sen kasvettua riittävän kokoiseksi, jotta se on eläinsuojelullisesti mahdollista. Tämän takia nuorille A-liitteen merkitsemättömille yksilöille ei voida myöntää yksilökohtaisia EU-todistuksia EU:n sisäistä kaupallista toimintaa varten. 

Yksilökohtaisen EU-todistuksen sijaan merkitsemättömälle nuorelle matelijalle voidaan myöntää toimituskohtainen EU-todistusta. Toisin kuin yksilökohtainen EU-todistus, toimituskohtainen EU-todistus on voimassa vain yhden toimituksen kuten yhden myynnin ajan. Uusiin omistajanvaihdoksiin on haettava uusi toimituskohtainen EU-todistus. Kun eläin on pysyvästi merkitty voidaan sille myöntää yksilökohtainen EU-todistus. 

Pienille matelijoille, kuten turkoosipikkugekoille, joita ei voida ollenkaan siruttaa, myönnetään vain yhden omistajanvaihdoksen voimassa olevia toimituskohtaisia EU-todistuksia.

Suomessa kaikki luonnonvaraiset matelijat ja sammakkoeläimet ovat luonnonsuojelulailla (9/2023) rauhoitettuja, nykyisin myös kyy on rauhoitettu. Tämä tarkoittaa, ettei niitä saa pyydystää kuin poikkeusluvalla tutkimus- ja opetustarkoituksiin. Poikkeusluvat myöntää alueellinen ELY-keskus.

Lisätietoja

Jos CITES-lajeihin liittyvistä lupavaatimuksista tai velvoitteista herää kysymyksiä, ole yhteydessä Suomen ympäristökeskuksen CITES-lupaviranomaisiin. 

  • Lajin tieteellisellä nimellä voi tarkistaa Species+ -lajihakupalvelussa mihin CITES-sopimuksen ja EU-lainsäädännön lajiliitteeseen laji kuuluu Species+ (speciesplus.net)
  • CITES-lupaviranomaiseen voi aina ottaa yhteyttä ja varmistaa, ovatko eläimen mukana tarjotut asiakirjat oikeanlaiset ja riittävät. 
  • Syken CITES-luparyhmän sähköposti: cites@syke.fi.

 

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)