Vesitilanne - veden lämpötila

Pintaveden lämpötila

Pintaveden
lämpötila (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Pintavesien lämpötila laskenut ajankohdan keskiarvon tuntumaan tai sen alapuolelle (22.7.)

Viileän, paikoin koleankin viikon kuluessa pintavesien lämpötila on laskenut edellisviikon ennätyslukemista lähelle ajankohdan keskimääräistä arvoa tai sen alapuolelle eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Lammin Pääjärvellä pintaveden lämpötila oli laskenut viikon aikana seitsemällä asteella 20 asteeseen. Tämänaamuinen lämpötila on lähellä ajankohdan keskimääräistä lämpötilaa. Pielisellä (14 astetta) ja Näsijärvellä (15 astetta) pintaveden lämpötila oli laskenut viitisen astetta ajankohdan keskimääräistä lukemaa viileämmäksi. Ajankohdan keskimääräiseen lukemaan verrattuna lämpimintä oli Saimaan Lauritsalassa (22 astetta), jossa pintaveden lämpötila oli lähes 2,5 astetta keskimääräistä korkeampi.

Torstaina 22.7. Etelä-Suomen havaintoasemilla järvien pintalämpötila vaihteli 19 ja 22 asteen välillä, ja pintavedet olivat ajankohdan keskimääräistä arvoa 1-2 astetta lämpimämpiä tai viileämpiä. Keskisessä Suomessa järvien pintalämpötila vaihteli 14 ja 20 asteen välillä ja pintavedet olivat ajankohdan keskimääräisissä lukemissa tai 2-3 astetta sitä viileämpiä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vesistöjen pintalämpötila vaihteli 15 ja 18 asteen välillä, ja lämpötilat olivat 2-3 astetta ajankohdan keskiarvoa alempia tai hieman sitä korkeampia. Lapissa pintavesien lämpötila vaihteli 10 ja 16 asteen välillä, ja vesistöjen lämpötilat olivat lähellä ajankohdan keskimääräistä lukemaa tai 1-3 astetta sitä alempia. Jaakonpäivänä (25.7.) pintavesien viilenemistä ei ole tämänhetkisten vesistöennusteiden mukaan havaittavissa, vaan pintavedet voivat pienen notkahduksen jälkeen vielä lämmetä elokuun alkuun saakka. Pintaveden lämpötila mitataan aamuisin klo 8 20 cm:n syvyydeltä.

Lisätietoja

Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa veden lämpötilaa sisävesillä. Meriveden lämpötilahavainnoista vastaa Ilmatieteen laitos.

Julkaistu 3.12.2018 klo 11.29, päivitetty 22.7.2021 klo 11.49