Vesitilanne - veden lämpötila

Pintaveden lämpötila

Pintaveden
lämpötila (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Kolean kesäkuun alun jälkeen vesistöjen pintalämpötilat ovat kohoamassa (7.6.2019)

Etelä-Suomen järvien pintaveden lämpötilat nousivat melko tasaisesti toukokuun loppua kohti, jolloin viileä ja tuulinen sää sai järviveden jäähtymään alle keskimääräisten ajankohdan lämpötilojen. Kesäkuun alussa pintaveden lämpötila vaihteli Etelä-Suomen noin 14 asteesta Itä-Suomen havaintojärvien noin 9 asteeseen. Viime päivien helteinen sää lämmitti Etelä-Suomen järvien pintaveden lämpötilaa 15-19 asteeseen, Keski-Suomen havaintopaikkojen pintalämpötilat vaihtelevat 13 ja 17 asteen välillä. Etelä- ja Keski-Suomessa järvien pintavedet ovat nyt ajankohtaan nähden keskimääräistä lämpimämpiä. Suomen pohjoisosissa vesistöjen pintaveden lämpötilat ovat hieman alle tai lähellä ajankohdan keskiarvolukemia. Pohjois-Suomessa vesistöjen pintaveden lämpötilat vaihtelevat 8 ja 12 asteen välillä havaintopaikoilla.

Pintaveden lämpötilan mittaus on nyt käynnissä kaikissa havaintopaikoissa. Havaintopaikkojen pintaveden lämpötila mitataan aamulla klo 8.

  

Lisätietoja

Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa veden lämpötilaa sisävesillä. Meriveden lämpötilahavainnoista vastaa Ilmatieteen laitos.

Julkaistu 3.12.2018 klo 11.29, päivitetty 10.6.2019 klo 8.21