Siirry sisältöön

Ekologisesti oikeudenmukainen ruokamurros

Millainen on ekologisesti kestävä ruokajärjestelmä? Miten huomioida ruokajärjestelmän paikalliset ja globaalit ympäristövaikutukset kokonaisvaltaisesti?
Kuva
Lehmä pellolla ja symboli, jossa näkyy sydän ja vilja.
© Adobe Stock ja Streamline

Ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksia on tärkeää tarkastella kokonaisuutena. Monet ilmastotoimet ovat myös vesistöpäästöjen vähentämisen kannalta vaikuttavia. Tehokkain kasvihuonekaasupäästöjen vähennyskeino on eloperäisten turvemaiden käytön muuttaminen, koska yli puolet maataloutemme päästöistä on peräisin turvemailta. 

Ruokavalioiden muutos nykyistä kasvi- ja kalapainotteisemmiksi pienentää maankäytön tarvetta ja mahdollistaa osaltaan edellä kuvatun maankäytön muutoksen. Kotieläintuotteiden kulutuksen vähentäminen ja turvepeltojen poistaminen viljelystä voidaan sovittaa yhteen maatalousluonnon monimuotoisuuden suojelun kanssa. Maatalousluonnon monimuotoisuuden edistäminen tukee ruoantuotantoa ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Eläimien huomioon ottaminen kuuluu osaksi oikeudenmukaisuutta.

Suomalaisten ruuankulutuksella on ilmastovaikutusten lisäksi myös muita globaaleja vaikutuksia, sillä monet elintarvikkeet, kuten siipikarjanliha, kahvi ja kaakao, aiheuttavat lajikatoa ja ekosysteemien heikkenemistä Suomen rajojen ulkopuolella.

Oikopolut

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)