Siirry sisältöön
Ymparisto.fi – Etusivu

Ympäristöhallinnon verkkopalvelu

Puhdas energiasiirtymä vähentää elintarvikeketjun kasvihuonekaasupäästöjä

Energia kytkeytyy tiiviisti ruokajärjestelmän arvoketjuihin, ja puhdas energiasiirtymä edistää ruokavalio- ja maankäytön muutosten rinnalla ruokajärjestelmän päästöjen vähentämistä.
Kuva
Aurinkopaneeleita ja tuulimyllyjä.
© Adobe Stock ja Streamline

Reseptin kirjoittajat

Mari Heikkinen, Suomen ympäristökeskus

Jani Salminen, Suomen ympäristökeskus

Ainekset

  • Energiajärjestelmä kytkeytyy ruokajärjestelmään monin tavoin. Alkutuotanto, elintarviketeollisuus, elintarvikekauppa ja ruokapalvelut käyttävät fossiilisia polttoaineita sekä suoraan että välillisesti ostamiensa sähkön, lämmön ja höyryn, kuljetusten sekä muiden tuotantopanosten kuten lannoitteiden tuotantoketjujen kautta.
  • Energiaperäisten päästöjen osuus elintarviketeollisuuden suorista päästöistä on kolme neljäsosaa, ja maatalouden suorista päästöistä (pois lukien maankäytön päästöt) lähes viidenneksen. Osuudet kasvavat entisestään, jos mukaan lasketaan kuljetusten sekä sähkön ja lämmön tuotantoketjujen päästöt.
  • Energiasiirtymällä on potentiaalia vähentää ruokajärjestelmän päästöjä viidenneksellä vuodesta 2015 vuoteen 2035, kun tarkastellaan maatalouden, elintarviketeollisuuden, ruokapalveluiden ja elintarvikkeiden kaupan suoria päästöjä sekä näiden toimialojen käyttämien kuljetusten sekä sähkön ja lämmön tuotannon päästöjä.
  • Puhtaan energiasiirtymän vaikutus näkyy myös kulutusperäisissä päästöissä. Edellä mainitulla aikajänteellä energiasiirtymällä on potentiaalia vähentää kotitalouksien kuluttamien ruokatuotteiden hiilijalanjälkeä neljänneksellä, ja kaiken kaikkiaan lähes puolittaa kotitalouksien hiilijalanjälki.

Lisäksi tarvitaan

  • Energiasiirtymä ei vaikuta maatalouden maankäytön päästöihin, jotka ovat samaa suuruusluokkaa (8,2 Mt) kuin suorat energiaperäiset ja muut kasvihuonekaasupäästöt maataloudesta, elintarviketeollisuudesta, ruokapalveluista ja elintarvikekaupasta yhteensä (8,1 Mt). Energiasiirtymän jälkeen alkutuotannon ja maatalousmaan käytöstä syntyvien päästöjen osuus ruokajärjestelmän kokonaispäästöistä korostuu entisestään.
  • Energia- ja ruokajärjestelmä ovat monin tavoin yhteen kytkeytyneitä. Energiasiirtymä on osa ratkaisua ruokajärjestelmän päästöjen vähentämisessä, mutta ei yksinään riittävä. Samaan aikaan on olennaista edistää ruokavaliossa ja maankäytössä tapahtuvia muutoksia. Tarvitaan systeeminen muutos.

Valmistusohje

Näillä ohjeilla puhdas energiasiirtymä edistää elintarvikeketjujen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä.

  1. Ruokasysteemin toimijoiden tulee irtaantua fossiilisista polttoaineista ja kasvattaa energia- ja materiaalitehokkuuttaan.
  2. Keskeisiä keinoja ovat nojautuminen polttoon perustumattomaan energiantuotantoon sekä itse tuotetun että ostoenergian osalta, kuljetusten (liikenteen) sähköistyminen, hukkalämpöjen laajempi hyödyntäminen sekä biokaasun tuotanto maatalouden sivuvirroista.
  3. Julkisen vallan on varmistettava, että politiikkatoimenpiteet tukevat muutosta oikeaan suuntaan ja puhdas energiasiirtymä etenee suunnitelmien mukaisesti.

Oikopolut

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)