Reilua ruokaa - reseptejä oikeudenmukaiseen ruokamurrokseen
Ruokajärjestelmien tehtävänä on turvata riittävä ja ravitseva ruoka kaikille aiheuttamatta haittaa ympäristölle. Lisäksi sen tulee taata oikeudenmukainen toimeentulo ruokaketjun eri osapuolille.
Ruokajärjestelmät kärsivät nyt monista kestävyysongelmista, ja etenevä ilmastonmuutos pahentaa tilannetta entisestään. Jotta suomalainen ruokajärjestelmä voi täyttää tehtävänsä myös tulevaisuudessa, sen toimintaa on välttämätöntä muuttaa. Tarvittavat muutokset ovat niin laajoja, että on tarpeen puhua koko ruokajärjestelmää koskevasta muutoksesta – oikeudenmukaisesta ruokamurroksesta. Oikeudenmukaisinta on aloittaa kestävyystoimet mahdollisimman pian, jotta murroksen vaikutuksista voidaan oppia matkan varrella ja antaa enemmän aikaa toimintatapojen muuttamiseen.
Näistä resepteistä löydät tutkittua tietoa keinoista edistää oikeudenmukaista ruokamurrosta. Reseptit on jaoteltu neljään teemaan, ja niitä voi lukea missä järjestyksessä tahansa.
Reseptien teemat
Kokeile herkullisia reseptejä myös kotona!
Reilujen reseptien joukosta löydät lisäksi Marttojen reseptejä kotikeittiöön. Tsekkaa myös Marttojen reseptipankki (martat.fi), josta löydät satoja ihanan kotoisia reseptejä kaikille kotikokeille.
Lisätietoja
Resepteistä löydät linkkejä myös perusteellisemman tiedon äärelle. Suosittelemme tutustumaan myös julkaisuumme Reilu ruokamurros - Polkuja kestävään ja oikeudenmukaiseen ruokajärjestelmään.
Reseptit perustuvat Just food -tutkimushankkeessa vuosina 2019–2025 tuotettuun tietoon. Just foodissa on tutkittu, miten siirtymä ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan tehdä kestävästi, hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti. Hanketta ovat olleet toteuttamassa Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Jyväskylän yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, E2 Tutkimus sekä Bernin yliopisto Sveitsistä. Tutkimusta on rahoittanut Strategisen tutkimuksen neuvosto.
Joko tunnet Reiluustyökalun? Sen avulla pääset arvioimaan oman organisaatiosi ympäristötoimien oikeudenmukaisuutta.
Tekijät
Reseptien kokit
- Teea Kortetmäki, Jyväskylän yliopisto, teea.t.kortetmaki@jyu.fi
- Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus, minna.kaljonen@syke.fi
- Suvi Huttunen, Suomen ympäristökeskus, suvi.huttunen@syke.fi
- Annika Lonkila, Jyväskylän yliopisto, annika.lonkila@syke.fi
- Jyrki Niemi, Luonnonvarakeskus, jyrki.niemi@luke.fi
- Ari Paloviita, Jyväskylän yliopisto, ari.paloviita@jyu.fi
- Heikki Lehtonen, Luonnonvarakeskus, heikki.lehtonen@luke.fi
- Laura Paalanen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, laura.paalanen@thl.fi
- Laura Sares-Jäske, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, laura.sares-jaske@thl.fi
- Xavier Irz, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto, xavier.irz@helsinki.fi
- Jani Salminen, Suomen ympäristökeskus, jani.salminen@syke.fi
- Marjaana Toivonen, Suomen ympäristökeskus, marjaana.toivonen@syke.fi
- Mari Heikkinen, Suomen ympäristökeskus, mari.e.heikkinen@syke.fi
Reseptisivujen toteutus
- Katja Lepistö, Suomen ympäristökeskus
- Satu Turtiainen, Suomen ympäristökeskus
- Venni Arra, E2 Tutkimus
- Marjatta Selänniemi, E2 Tutkimus