Siirry sisältöön
Ymparisto.fi – Etusivu

Ympäristöhallinnon verkkopalvelu

Luonnon monimuotoisuus- ja ilmastotavoitteet voidaan sovittaa yhteen

Kotieläintuotteiden kulutuksen vähentäminen ja turvepeltojen poistaminen viljelystä ovat tarpeen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Molemmat muutokset voidaan sovittaa yhteen maatalousluonnon monimuotoisuuden suojelun kanssa.
Kuva
Niittykukkia.
© Adobe Stock ja Streamline

Reseptin kirjoittaja

Marjaana Toivonen, Suomen ympäristökeskus

Ainekset

Tutkitut ainekset luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi siirtymässä reiluun ja ilmastoviisaaseen ruokajärjestelmään.

  • Kedot, niityt, hakamaat, metsälaitumet, pellon pientareet ja viljelemättömät pellot ovat maatalousympäristön runsaslajisimpia alueita.
  • Vähiten lajeja esiintyy kevätviljapelloilla, rehunurmilla ja metsitetyillä pelloilla.
  • Kotieläinten laidunnus lisää luonnon monimuotoisuutta. Laidunnus luonnonlaitumilla auttaa suojelemaan uhanalaisia lajeja ja luontotyyppejä.
  • Luonnonmukaisen viljelyn menetelmät kuten monipuoliset viljelykierrot, eloperäisten lannoitteiden käyttö mineraalilannoitteiden sijaan sekä ei-kemiallisten kasvinsuojelumenetelmien käyttö kemiallisten torjunta-aineiden sijaan edistävät luonnon monimuotoisuutta.
  • Laiduntavien eläinten osuuden kasvattaminen ja kotieläinten kokonaismäärän vähentyminen hyödyttää luonnon monimuotoisuutta.
  • Maatalousluonnon monimuotoisuuden edistäminen tukee ruoantuotantoa ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Monimuotoisuus auttaa esimerkiksi ylläpitämään viljelymaan kasvukuntoa ja ennaltaehkäisemään kasvinsuojeluongelmia.

Lisäksi tarvitaan

  • Turvepeltojen viljelystä luopumisen vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen riippuvat siitä, mitä entisille turvepelloille tehdään. Vaihtoehtojen luontovaikutuksia tunnetaan toistaiseksi huonosti.
  • Viljelystä poistuneiden turvepeltojen erilaisten maankäyttövaihtoehtojen luontovaikutuksista tarvitaan lisää tutkimustietoa. Turvepeltojen muuttaminen kosteikoiksi tai hoitaminen pitkäaikaisina kesantoina todennäköisesti lisää luonnon monimuotoisuutta, kun taas metsitys vähentää sitä.
  • Laajaperäiseen laidunnukseen perustuva eläintuotanto ja luomutuotanto tarvitsevat lisätutkimusta ja kehittämistä.

Valmistusohje

Näillä ohjeilla lisäämme luonnon monimuotoisuutta ilmastoviisaassa ja reilussa ruokajärjestelmässä.

  1. Eläintuotteiden kokonaiskulutusta ja -tuotantoa vähennetään säilyttäen samalla laidunnukseen perustuva tuotanto.
  2. Luonnonlaidunten käyttöä eläintuotannossa lisätään, sillä se tuottaa paljon monimuotoisuushyötyjä.
  3. Osa rehuviljan ja -nurmen tuotannosta vapautuvasta peltoalasta siirretään pitkäaikaisiksi kesannoiksi tai monimuotoisuuspelloiksi.
  4. Peltojen metsittämistä vältetään erityisesti metsäisillä alueilla.
  5. Eläimet ruokitaan enenevästi ruoantuotannon sivuvirroilla ja niiden maatalousmaiden sadolla, jotka eivät sovi ihmisravinnon tuotantoon. Näin edistetään luonnonvarojen käytön tehokkuutta.
  6. Luomutuotantoa ja luonnonmukaisten menetelmien käyttöä tavanomaisessa tuotannossa lisätään. Luomutuotannon lisääminen peltovaltaisilla alueilla toisi todennäköisesti suurimmat monimuotoisuushyödyt.
  7. Maataloustukia suunnataan luonnon tilaa heikentäviltä toimilta sitä edistäville toimille.

Oikopolut

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)