Kasvipainotteinen ruokavalio edistää ihmisen ja ympäristön terveyttä
Kasvi- ja kalapainotteinen ruokavalio edistää sekä ihmisen että ympäristön terveyttä. Useimpien suomalaisten olisi hyvä lisätä ruokavaliossaan kasvisten, marjojen, hedelmien, palkokasvien ja täysjyväviljan sekä kestävästi pyydetyn tai kasvatetun kalan osuutta. Punaisen ja prosessoidun lihan sekä runsaasti suolaa, rasvaa tai sokeria sisältävien ruokien kulutusta olisi kannattavaa vähentää.
Kuva
Reseptin kirjoittajat
Laura Paalanen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Laura Sares-Jäske, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Ainekset
Tutkitut ainekset kasvipainotteisen ruokavalion hyödyistä terveyden ja ilmaston kannalta.
- Kasviksia, marjoja ja hedelmiä on ravitsemussuositusten mukaan hyvä syödä 500–800 g päivässä tai enemmän, palkokasveja 50–100 g päivässä ja toisaalta punaista lihaa korkeintaan 350 g (kypsennettynä lihana) viikossa. Prosessoitua lihaa tulisi syödä mahdollisimman vähän. Pitkän aikavälin tavoite punaisen ja siipikarjan lihan kulutukselle on yhteensä korkeintaan 350 g viikossa.
- Kasvipainotteinen ruokavalio on yhteydessä useiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen, pienempään riskiin. Kasvipainotteisen ruokavalion hiilijalanjälki on myös pienempi.
- Lihankulutus on yhteydessä lihavuuteen. Runsaimmin punaista lihaa ja lihavalmisteita kuluttavien todennäköisyys olla lihava on noin kolminkertainen verrattuna vähiten lihaa kuluttaviin. Lisäksi alustavat ennusteet osoittavat, että kuolleisuus Suomessa pienenisi tulevina vuosikymmeninä, jos punaista ja prosessoitua lihaa kulutettaisiin nykyistä vähemmän ja kokojyväviljaa nykyistä enemmän.
- Lihan osittainen korvaaminen viljalla, perunoilla ja juureksilla ja toisaalta naudanlihan korvaaminen siipikarjan lihalla vähentäisivät ruoankulutuksesta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä ilman, että ruokavalion ravitsemuksellinen riittävyys vaarantuisi.
- Suuren kulutusmäärän vuoksi broilerin liha on yksi eniten luonnon monimuotoisuutta heikentävistä elintarvikkeista suomalaisessa ruokavaliossa. Siipikarjan lihan tuotannossa käytettävä soijarehu heikentää luonnon monimuotoisuutta globaalilla tasolla, koska rehusoijan viljelykäyttöön otetaan uusia alueita erityisen suotuisilla lämpimillä ja lajirikkailla alueilla. Punaisen ja prosessoidun lihan käyttöä ei tule korvata siipikarjanlihalla. Myös eläinten hyvinvointiin liittyvät näkökulmat tukevat tätä. Ravitsemussuositukset suosittelevat vähentämään siipikarjan lihan kulutusta nykyisestä.
- Kalan terveyshyödyt ovat moninkertaiset verrattuna kalojen sisältämistä haitta-aineista aiheutuviin riskeihin. Eri kalalajeja kannattaa syödä vaihdellen.
Lisäksi tarvitaan
- Ruokavalioiden muuttaminen kasvipainotteisemmiksi edellyttää kansalaisten ravitsemustietojen ja ruoanvalmistustaitojen lisäämistä.
- Ruoka-alan ja terveysalan toimijoiden on tärkeää huomioida uudet ravitsemussuositukset toiminnassaan väestön ja ympäristön terveyden tukemiseksi.
- Vastuu ruokavaliomuutosten mahdollistamisesta on kaikilla ruokajärjestelmän toimijoilla ja poliittisilla päätöksentekijöillä.
Valmistusohje
Kasvipainotteisen ruokavalion voi koostaa monin eri tavoin seuraavilla periaatteilla:
-
Lisää kasvisten, marjojen, hedelmien, palkokasvien, täysjyväviljan, perunan ja kestävällä tavalla pyydetyn tai kasvatetun kalan osuutta ruokavaliossa.
-
Vähennä punaisen lihan ja lihavalmisteiden sekä runsaasti rasvaa, suolaa tai sokeria sisältävien elintarvikkeiden kulutusta.
-
Syö sopivasti – oman energiantarpeesi mukaan.
-
Kokeile uusia ruokia ja reseptejä ennakkoluulottomasti ja kysy vinkkiä myös ystäviltäsi.
-
Voit lisätä ruokavalion kestävyyttä myös lisäämällä perinteisten suomalaisten kasvipainotteisten ruokalajien, kuten hernekeiton, puurojen ja kalaruokien käyttöä.
Tutustu tutkimukseemme
- Irz X, Tapanainen H, Saarinen M, Salminen J, Sares-Jäske L, Valsta LM. Reducing the carbon footprint of diets across socio-demographic groups in Finland: a mathematical optimisation study. Public Health Nutr. 2024 Mar 4;27(1):e98.
- Kaartinen N, Paalanen L, Bäck S, Kortetmäki T, Lamminen M, Maukonen M, Männistö S, Sares-Jäske L, Selänniemi M, Kaljonen M, Pajari A-M. Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua – uudet ravitsemussuositukset tukevat kestävyyssiirtymää. Päätösten tueksi 9/2023, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
- Sares-Jäske L, Tapanainen H, Valsta L, Haario P, Männistö S, Vaalavuo M. Meat consumption and obesity: A climate-friendly way to reduce health inequalities. Public Health Chall. 2024; 3:e163.
- Kyttä V, Hyvönen T, Saarinen M, 2023. Land-use-driven biodiversity impacts of diets—a comparison of two assessment methods in a Finnish case study. Int J Life Cycle Assess.
Muuta kirjallisuutta:
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Helsinki: PunaMusta Oy, 2024.
- Suomi J, Rantakokko P, Airaksinen R. Kotimaista kalaa ravinnoksi monipuolisemmin ja turvallisemmin. EU-kalat IV. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2024:29
- Wang Y, Liu B, Han H, Hu Y, Zhu L, Rimm EB ym. Associations between plant-based dietary patterns and risks of type 2 diabetes, cardiovascular disease, cancer, and mortality - a systematic review and meta-analysis. Nutr J. 2023 Oct 4;22(1):46. Erratum in: Nutr J. 2024 Jan 4;23(1):6.
- Willett W, Rockström J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S ym. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet 2019; 393: 447–92.
- Valsta L, Kaartinen N, Tapanainen H, Männistö S, Sääksjärvi K (toim.) (2018). Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 12/2018.
Katso lisää reseptejämme
Oikopolut
Julkaisija
Suomen ympäristökeskus (Syke)