Siirry sisältöön
Ymparisto.fi – Etusivu

Ympäristöhallinnon verkkopalvelu

Kestävän ruokavalion voi koostaa edullisesti

Hinta ei ole este ilmastoystävällisen ja ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion noudattamiselle. Sen sijaan ruoan kulttuurinen hyväksyttävyys ─ eli sopusointu arvojen tai tottumusten kanssa ─ on tärkeää huomioida ruokavaliomuutoksissa. Myös riittävät tiedot kasvipainotteisen ruoan ravitsemuksellisesta laadusta sekä ruoanvalmistustaidot ovat edullisten ja kestävien ruokavalintojen edellytyksiä.
Kuva
Perhe ruokapöydässä.
© Adobe Stock ja Streamline

Reseptin kirjoittajat

Laura Sares-Jäske, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Xavier Irz, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto

Ainekset

Tutkitut ainekset siirtymässä kohti ilmastoystävällisempiä, terveellisiä ja edullisia ruokavalioita:

  • Ilmastoystävällinen ja ravitsemukselliselta laadultaan riittävä ruokavalio on mahdollista koostaa edullisesti.
  • Kasvikset, marjat, hedelmät, täysjyvävilja, peruna, palkokasvit ja kestävästi kalastettu tai kasvatettu kala muodostavat kestävän ja edullisen ruokavalion perustan. Kestävä ja edullinen ruokavalio voi sisältää kohtuullisesti myös maitotuotteita.
  • Ruoan kulttuurisella hyväksyttävyydellä on suuri merkitys ruokavalintoja tehtäessä.
  • Vain harva suomalainen kokee hinnan esteeksi siirtymiselle kasvipainotteisempaan ruokavalioon. Tämä on kuitenkin tavallisempaa matalimpaan tuloneljännekseen kuuluvilla.
  • Kasvipainotteisten ruokavalioiden ravintosisältöä koskevien tietojen ja ruoanvalmistustaitojen puutteet ovat ruoan hintaa yleisemmin koettuja esteitä muutoksille kohti kasvipainotteisempia ruokavalioita.

Lisäksi tarvitaan

  • Lisää tutkimusta tarvitaan siitä, kuinka tietoja ja taitoja terveellisestä, maistuvasta kasvipainotteisesta ruuasta ja sen valmistamisesta voidaan tehokkaimmin lisätä niissä väestöryhmissä, jotka kokevat tiedon- ja ruuan valmistustaitojen puutteet esteeksi siirtymisessä kasvipainotteisempaan ruokavalioon. 
  • Ympäristö- ja terveysperusteisen verotuksen avulla voidaan helpottaa kestäviä ja edullisia ruokavalintoja. Hintajouston on kuitenkin oltava riittävän suuri, että se vaikuttaisi kulutukseen. Kasviksien, marjojen ja hedelmien arvonlisäveron laskeminen kannustaisi myös pienituloisia kasvisten käyttöön.

Valmistusohje

Näiden toimenpiteiden avulla voimme edistää terveellisten, ilmastoystävällisten ja edullisten ruokavalintojen tekemistä.

  1. Huomioidaan kulttuurinen hyväksyttävyys ruokavaliomuutosten edistämisessä. Muutoksia on mahdollista tehdä monella tavalla omia mieltymyksiä huomioiden.
  2. Tuetaan uusien tietojen ja taitojen omaksumista ruokaviestinnällä. Ilmastoviisaan ruokavalion noudattaminen edellyttää riittäviä tietoja esimerkiksi ruokien ravintosisällöistä ja taitoja valmistaa terveellisiä ja maukkaita kasvipainotteisia ruokia.
  3. Helpotetaan siirtymistä ympäristöystävällisempään ja ravitsemukselliselta laadultaan riittävään ruokavalioon ympäristö- ja terveysperusteisen verotuksen avulla. Tästä hyötyvät erityisesti pienituloiset väestöryhmät.
  4. Ruokateollisuuden ja ruokapalveluiden on tärkeää panostaa kasviperäisten lihaa korvaavien ruokien makuun, jotta siirtymä kohti terveellisempiä ja kestävämpiä ruokavalioita olisi helpompi ja hyväksyttävämpi kaikille.
  5. Kaupat voivat edistää kestävien ruokavalintojen tekemistä tuotesijoittelun, alennusten ja sisäänheittotuotteiden valinnan avulla.
  6. Kolmannella sektorilla ja järjestöillä on tärkeä rooli muutosvalmiuksien rakentajina ja ruokakulttuurin uudistajina.
  7. Suositaan kasviksia niiden satokausien mukaan ja edistetään samalla edullisten kasvipainotteisten ruokavalioiden muodostamista.
  8. Palautetaan perinteisiä suomalaisia kasvipainotteisia ruokalajeja ruokapöytiin, sillä ne tukevat kestävää ruokavaliomurrosta ja suomalaista maataloutta, ja ovat myös edullisia valmistaa.
  9. Vähennetään virvoitusjuomien ja alkoholipitoisten juomien kulutusta, jolloin myös ruokavalion kustannukset ja ilmastovaikutukset pienenevät.

Oikopolut

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)