Pohjavesialueet - Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan tärkeimmät pohjavesimuodostumat liittyvät muinaisen mannerjäätikön liikkeen suuntaisiin pitkittäisharjuihin ja jäätikkökielekkeiden väliin muodostuneisiin saumamuodostumiin. Pohjois-Pohjanmaalla pohjaveden kannalta merkittävimmät harjut ovat: Kalajoen-Lestijärven harjujakso, Sievin-Reisjärven harjujakso, Raahen-Vihannin-Iisalmen harjujakso, Hailuodon-Rokuan-Kajaanin harjujakso, Haukuputaan-Ylikiimingin-Paltamon harjujakso, Loukusan-Koitinjärven-Särkiluoman harjujakso ja Livojärven-Kuusamon harjujakso. Suurin saumamuodostuma Pohjois-Pohjanmaalla on Tannilan-Hossan saumamuodostuma, mutta tunnettu on myös Viinivaaran saumakompleksi.

Pohjavesimuodostumia Pohjois-Pohjanmaalla on 399 kpl, joista I-luokkaa 212 kpl, II-luokkaa 120 kpl ja III-luokkaa 67 kpl. Pohjavesialueet sijaitsevat maakunnassa epätasaisesti ja niiden raakaveden laatu vaihtelee suuresti, mikä on vedenhankinnan kannalta ongelmallista.

Pohjois-Pohjanmaan pohjavesialueiden luokituksiin ja rajauksiin ollaan tekemässä muutoksia. Muutokset ovat osa käynnissä olevaa ja edelleen jatkuvaa pohjavesialueiden luokittelutyötä. Pohjavesialueita tarkastellaan kuntakokonaisuuksina. Nähtävillä olon jälkeen ELY-keskus tekee ratkaisun luokituksista ja rajauksista huomioiden annetut mielipiteet ja pyydetyt lausunnot.

ELY-keskuksen uudelleen luokiteltujen ja mahdollisesti uudelleen rajattujen pohjavesialueiden kartat löytyvät asianomaisen kunnan kohdalta. Karttojen rajaukset ovat virallisia. Pohjavesialueiden tiedot on tallennettu ympäristöhallinnon pohjavesitietojärjestelmään (POVET). Kartat päivitetään myöhemmin ympäristöhallinnon pohjavesialuepaikkatietokantaan, jonka jälkeen pohjavesialueen päivitetty kartta on näkyvissä POVETin pohjavesialuekortissa.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Heikki Kovalainen, puh. 0295 038 356, heikki.kovalainen[at]ely-keskus.fi

Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutokset 2020 - vireillä olevat kuulutukset

 

Raahe

Ii

Sievi

Vaala

Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutokset 2017-2019 ja 2020-

2017 2018                            2019                        
Alavieska Haapavesi Kuusamo
Haapajärvi Ii Pudasjärvi
Hailuoto Kalajoki Taivalkoski
Kempele Muhos
Kärsämäki Oulainen  
Liminka Oulu  
Lumijoki Pyhäjoki  
Merijärvi (ei pohjavesialueita) Pyhäntä
Nivala Sievi  
Pyhäjärvi Siikajoki  
Raahe Siikalatva  
Reisjärvi Tyrnävä  
Ylivieska Utajärvi  
  Vaala  

 

Alavieska

Haapajärvi

Haapavesi

Hailuoto

Ii

Kalajoki

Kempele

Kuusamo

Kärsämäki

Liminka

Lumijoki

Muhos

Nivala

Oulainen

Oulu

Pudasjärvi

Pyhäjoki

Pyhäjärvi

Pyhäntä

Raahe

Reisjärvi

Sievi

Siikajoki

Siikalatva

Taivalkoski

Tyrnävä

Utajärvi

Vaala

Ylivieska

Pohjavesialueet kartalla

Kunnan nimeä klikkaamalla pääsee tutustumaan ko. kunnan pohjavesialueisiin Paikkatietoikkuna-karttapalvelussa. Karttaa voi liikuttaa ja tarkentaa. Pohjavesialueille on määritelty esitysmittakaavat Paikkatietoikkunan karttaikkunassa. Tämä johtaa siihen, että zoomatessa karttaa tätä pienempään mittakaavaan pohjavesialuerajat häviävät karttaikkunasta.

Tarkempia tietoja kustakin pohjavesialueesta saa klikkaamalla karttaa ko. pohjavesialueen kohdalta. Karttaikkunan alareunasta voi käydä vaihtamassa pohjakartaksi maastokartan ko. painikkeella.

 

Julkaistu 9.2.2021 klo 9.33, päivitetty 24.3.2021 klo 14.07