Luonnon monimuotoisuus - Varsinais-Suomi ja Satakunta

Lounais-Suomen alueella on hyvin monimuotoisia luontotyyppejä. Varsinais-Suomen rannikkoalueilla esiintyy lämmintä ilmastoa edellyttäviä jalopuumetsiä, joissa esiintyy useita sellaisia uhanalaisia lajeja, joita tavataan vain eteläisimmässä Suomessa. Saaristomeri ja Selkämeri ovat maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia luonto- ja maisemakokonaisuuksia. Sisämaata luonnehtii Varsinais-Suomessa Salpausselän harjujaksot ja avoimia peltomaisemia halkovat jokinotkot. Pohjois-Satakunnassa on runsaasti soita ja erämaisempia alueita sekä harjumuodostumia. Lounais-Suomessa on erityisen arvokkaita perinnebiotoopeja ja paahdeympäristöjä, joissa esiintyy valtakunnallisesti merkittävä osa Suomen uhanalaislajistosta.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan lajisto
Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa esiintyy runsaasti uhanalaisia lajeja. Erityisesti monet saaristoelinympäristöissä, perinnebiotoopeilla ja eteläisissä lehdoissa esiintyvät lajit ovat riippuvaisia Varsinais-Suomen ja Satakunnan esiintymispaikkojen säilymisestä.
Pikkuapollo (Parnassius mnemosyne) on suuressa osassa Eurooppaa taantunut ja uhanalainen kookas päiväperhonen. Se kuuluu EU:n luontodirektiivin tiukkaa suojelua vaativiin lajeihin. Varsinais-Suomessa pikkuapollo lentää paikoittaisena kesäkuun ajan Houtskarin alueella, Rymättylän saaristossa ja Nauvon sekä Korppoon pääsaarten pohjoispuolella sekä Halikonjoen ja Someron Rekijoen alueilla. Satakunnassa lajia on Raumalla ja Eurajoella. Lajin toukka syö pystykiurunkannusta, ja pikkuapollon esiintyminen onkin tiukasti sidottu tähän keväällä kukkivaan ja myöhemmin nopeasti lakastuvaan kasviin sekä puoliavoimeen maisemaan.
Saaristomerellä liikkuessa voi hyvällä onnella nähdä seljankämmekän (Dactylorhiza sambucina). Laji kukkii toukokuun puolivälistä kesäkuulle. Seljankämmekällä on kaksi värimuotoa, punainen ja vaalean kellertävä, josta punertavan värimuodon näkee maastossa useammin. Seljankämmekkä kasvaa kasvupaikoilla, jossa maaperässä on kalkkia ja maaperä ei ole hapan. Seljakämmekälle sopivia kasvupaikkoja onkin näiden vaatimusten vuoksi vain vähän ja mieluiten se kasvaa hyvin hoidetuilla perinnemaisemilla, kuten kedoilla, hakamailla, lehdesniityillä ja avoimilla tuoreilla niityillä.
Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on monimuotoinen linnusto. Täällä pesii merkittävä osa Suomen saaristolinnuista, mantereen monipuoliset luontotyypit tarjoavat pesimäalueita maa- ja sisävesielinympäristöissä viihtyville lajeille ja erityisesti rannikolla voi kevät- ja syysmuuttokausina seurata lintujen muuttoa. Hauska näköinen viiksitimali (Panurus biarmicus) pesii rannikon laajoissa ruovikoissa järviruokojen varaan rakennetussa korimaisessa pesässä. Saaristolintuihin kuuluvan selkälokin (Larus fuscus) lajin kanta on voimakkaasti taantunut ja laji on nykyään erittäin uhanalainen. Selkälokille Suomi on hyvin tärkeä pesimäalue, sillä sen fuscus-alalajin kannasta kolmannes pesii Suomessa. Varsinais-Suomen ja Satakunnan vanhoissa lehtimetsissä voi tavata vihreäselkäisen harmaapäätikan (Picus canus).
Varsinais-Suomen ja Satakunnan erikoispiirteitä
Vedenalainen meriluonto
Saaristomeren ja Selkämeren vedenalainen luonto koostuu erilaisten elinympäristöjen kokonaisuudesta. Saaristomerellä saaristo vaihettuu sisäsaaristosta välisaaristoksi ja edelleen ulkosaaristoksi, jossa vesi on kirkkainta ja suolapitoisuus korkeampi. Saaristomerellä sisäsaaristossa maalta tulevat valunnat ja jokivedet alentavat suolapitoisuutta ja samentavat vettä. Sisäsaaristossa vesi pääsee myös lämpenemään mataluuden ja saarien luoman suojan vuoksi. Ulommaksi mentäessä meri avautuu, ja veden vaihtuminen on suurempaa. Selkämerellä saaristo vaihettuu toisaalta rannikolta avoimen ulkomeren suuntaan, mutta lisäksi myös etelästä pohjoiseen. Selkämeren suolapitoisuus laskee pohjoisosaa kohti, missä jokien ja maalta tulevien valumien tuoma makean veden vaikutus on suurempi kuin eteläisen Itämeren suolainen vaikutus. Monet mereiset lajit viihtyvät Selkämerellä vain eteläosissa ja lajisto muuttuu pohjoista kohti enemmän sisävesien kaltaiseksi.
Saaristomerellä ja Selkämerellä esiintyy mm. meriajokaspohjia, haurupohjia ja punaleväpohjia. Näiden luontotyyppien avainlajit ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjiä. Ne tarjoavat ravintoa ja suojaa monille selkärangattomille sekä kalanpoikasille. Rehevöityminen ja sen seurauksena veden sameneminen sekä yksivuotisten rihmalevien kertyminen uhkaavat meriajokaspohjia ja haurupohjia. Myös muut vettä samentavat toimet, kuten ruoppaukset ja läjitykset kaventavat valoa tarvitsevien lajien esiintymisvyöhykettä. Meriajokas kärsii lisäksi ankkuroitumisesta, joka repii hiekkapohjilla elävän kasvin juurineen ylös.
Itämeren monimuotoisuuden turvaaminen edellyttää riittävän hyvän vedenlaadun lisäksi erilaisten luontotyyppien säilyttämistä. Kalakannat ovat riippuvaisia sopivista lisääntymisalueista, jotka usein sijaitsevat rannikolla. Monimuotoinen meriluonto kykenee sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja jopa torjumaan sitä. Meren perustuottajat, kuten kasviplankton ja putkilokasvit toimivat hiilinieluina. Terveet, hapekkaat pohjat sedimentoivat ravinteita ja hiiltä, kun taas kuolleet pohjat vapauttavat metaania ja ravinteita ja näin kiihdyttävät ilmastonmuutosta ja rehevöitymistä.
Perinnebiotoopit
Varsinais-Suomi, Satakunta ja saaristo ovat kulttuurihistoriallisesti vanhaa aluetta, jossa ihmisasutusta ja karjaa on ollut jo pitkään. Varsinais-Suomessa ihminen on jo vuosituhansia toiminnallaan muokannut ympäristöä, laiduntanut karjaa ja niittänyt sille talvirehua. Karjanpidon pitkä historia yhdessä lauhkean ilmaston kanssa on synnyttänyt maamme lajirikkaimmat perinnebiotoopit. Varsinais-Suomelle tyypillisiä ovat jokivarsien niityt, pienialaiset mutta lajirikkaat kedot, linnustolle tärkeät merenrantojen laajat niittyalueet ja saariston laidunsaaret, joissa kalkkivaikutteisuus ylläpitää ainutlaatuista kasvi- ja eläinlajistoa. Salossa sijaitseva Rekijoki jokivarren kukkivine niittyineen on yksi maamme arvokkaimmista perinnemaisemakokonaisuuksista.
Satakunnassa perinnebiotooppien määrä on vähentynyt huomattavasti, mutta varsinkin merenrantaniittyjen ja jokisuistojen laajat ja avoimet rantaniityt ovat linnustolle tärkeitä alueita. Laiduntava karja pitää merenrantojen niityt matalakasvuisina luoden lisääntymis- ja levähdyspaikkoja tuhansille linnuille. Rantaniittyjä tarvitsee elinympäristökseen esimerkiksi etelänsuosirri, joka on vaarassa kadota maastamme kokonaan. Porin Preiviikinlahdella Yyterissä etelänsuosirri on vielä onnistunut pesimään ja hoidon myötä lajin elinmahdollisuuksien toivotaan paranevan. Myös erilaiset metsälaitumet, hakamaat, niityt ja kedot rikastuttavat maalaismaisemaa
Perinnebiotoopit vaativat säilyäkseen karjan laidunnusta tai niittoa. Karjatilat ovat avainasemassa näiden arvokkaiden elinympäristöjen säilyttämiseksi. Perinnebiotooppien hoidon tuella tuetaan myös ruuantuotannon omavaraisuutta ja mahdollistetaan laiduntaville eläimille lajityypillinen elämä.
Satakunnan keidassuot
Satakunnassa on Varsinais-Suomea enemmän laajoja metsä- ja suoalueita. Satakunnan suot ovat pääasiassa keidassoita. Keidassuot ovat karuja kasvuympäristöjä. Keidassuon keskiosat eivät saa ravinteita ympäröiviltä kivennäismaa-alueilta, vaan keidassuolla kasviyhteisöt joutuvat pääasiassa tulemaan toimeen sadevedessä, paikalla sulavassa lumessa ja turpeessa olevien niukkojen ravinteiden turvin. Keidassuon reunoilla on ns. laideosat, joille tulee myös ympäristön valumavesiä ja nämä keidassuon reunojen laidesuot ovat muuta suota ravinteikkaampia. Ravinteikkuuden vuoksi keidassoiden reunat on usein ojitettu pelloksi tai metsätalousmaaksi ja kokonaan luonnontilaisia keidassoita on jäljellä hyvin vähän.
Keidassuolla voi havainnoida erilaisia suoluontotyyppejä - puuttomia rahkarämeitä, harvapuustoisia keidasrämeitä ja reunamilla tiheämpipuustoisia isovarpurämeitä. Liikkumista voi vaikeuttaa erityisesti Pohjois-Satakunnan keidassoilla laajatkin vesiallikot. Keidassoihin voi tutustua esimerkiksi Pomarkun Isonevalla tai Puurijärven-Isosuon kansallispuistossa Isosuolla Huittisissa.
Jalopuulehdot
Jalopuulehdot ovat Suomen luonnon monimuotoisimpia elinympäristöjä. Jalopuulehtoja esiintyy vain Suomen eteläosissa, eniten Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Jalopuulehdot jaetaan vallitsevan jalopuulajin mukaan esimerkiksi tammi-, vaahtera- ja pähkinäpensaslehtoihin. Usein jalopuulehdoissa kasvaa kahta tai kolmeakin jalopuuta. Sekapuuna kasvaa muita lehtipuulajeja ja usein myös kuusta.
Varhaiskevät on jalopuulehdoissa erityinen. Valoisa metsänpohja täyttyy kukkivista kelta-, valko- ja sinivuokoista sekä kevätesikoista, käenrieskoista, mukulaleinikeistä, imiköistä, kiurunkannuksista ja kevätlinnunherneistä. Kesällä kasvillisuus varjoisan latvuston alla on yksipuolisempaa. Jalopuiden pitkäikäisyyden, niiden rungon ja kuoren rakenteen, valuvesien koostumuksen ja lahovaiheiden ansiosta jalopuut tarjoavat monipuolisia elinympäristöjä monille harvinaisille sieni-, jäkälä- ja sammallajeille ja selkärangattomille eläimille. Jalopuulehdoissa viihtyy myös runsas ja monipuolinen linnusto.
Jalopuulehtoja on aikaisemmin ollut enemmän, mutta viljavan maaperänsä ansiosta lehtoja on raivattu pelloiksi ja niityiksi. Jalopuulehtoihin voi tutustua esimerkiksi Turun Ruissalossa, jossa lahoista jalopuista riippuvainen kovakuoriais- ja sienilajisto on runsaampaa kuin missään muualla Suomessa. Jalopuulehtoon pääsee myös Salossa Vaisakon luonnonsuojelualueella.
Miten luonnon monimuotoisuutta edistetään Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa?
Varsinais-Suomessa luonnon monimuotoisuutta edistetään Helmi-elinympäristöohjelman sekä METSO-ohjelman ja VELMU-ohjelman avulla. Varsinais-Suomen ELY-keskus tekee myös aktiivista hanketyötä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden kartoittaminen VELMU-ohjelman toimesta alkoi Saaristomereltä. Kartoittamisen tavoitteena on ollut selvittä lajien esiintymistä ja elinolosuhteita niiden säilymisen turvaamiseksi. Työn seurauksena on valmistunut mm. mallinnuksia luontotyyppien ja lajien esiintymistodennäköisyyksistä. Lisäksi sen avulla on pystytty löytämään ekologisesti tai biologisesti merkittäviä vedenalaisia meriluontoalueita.
Helmi-elinympäristöohjelmassa hoidetaan, kunnostetaan ja ennallistetaan uhanalaisia luontotyyppejä ja lajien elinympäristöjä. Toimet kohdistuvat Varsinais-Suomessa perinnebiotooppeihin, lintuvesiin, pienvesiin, metsiin ja soihin.
METSO-ohjelman kautta turvataan metsien monimuotoisuutta suojelemalla metsien luontoarvoja vapaaehtoisuuteen perustuen korvausta vastaan.
Liito-oravaa suojellaan vuoteen 2025 jatkuvassa Liito-orava LIFE-hankkeessa. Liito-oravaa suojellaan parhaiten turvaamalla sen elinympäristöt. Liito-oravan suurimpia uhkia ovat sopivien elinympäristöjen väheneminen ja pirstoutuminen. Näiden elinympäristöjen ja niiden verkostojen turvaaminen on kestävä keino edistää liito-oravan suojelua. Liito-orava-LIFE-hanke pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin yhteistyön voimin. Hankkeessa on mukana keskeisiä toimijoita Suomesta ja Virosta niin maankäytön, metsätalouden kuin luonnonsuojelun aloilta. Toiminnan painopisteinä ovat elinympäristöjen vähenemisen ja pirstoutumisen estäminen ja hidastaminen, eri toimijoiden välisen yhteistyön lisääminen, liito-oravatiedon saatavuuden parantaminen, liito-oravan huomioivan maankäytön ja suunnittelun uusien menetelmien ja työkalujen kehittäminen sekä tiedonvaihdon ja suojelumyönteisyyden lisääminen. Varsnais-Suomen ELY-keskuksen toimenpiteet liito-orava LIFE-hankkeessa painottuvat Rekijoen alueelle Salossa ja Somerolla. Hanke on valtaosin EU LIFE Luonto-ohjelman rahoittama.
Freshabit LIFE IP-hankkeessa on tehty monipuolista joki- ja purovesistöjen ja niiden ympäristöjen luonnonsuojelutyötä. Satakunnassa Karvianjoella on kunnostettu kaikkiaan yhdeksän kilometriä Karvianjoen sivu-uomia ja Kiskonjoella Varsinais-Suomessa vesistökunnostuksia on tehty noin kilometrin matkalla. Kiskonjoelle on rakennettu myös kaksi kalatietä. Arvokkaita luontoympäristöjä rauhoitettiin luonnonsuojelualueiksi yhteensä n. 110 hehtaaria. Näistä valtaosa on pienialaisia ja arvokkaita taimenpurojen varsia. Hankkeessa Karvianjoesta kertäyt raakut alkoivat lisääntyä Konneveden tutkimusasemalla. Työtä jatketaan LIFE Revives –hankkeessa, jossa raakkujen ja taimenten elinympäristöjä kunnostetaan Karvianjoella ja Konnevedellä kasvatettuja raakkuja on tarkoitus istuttaa lopulta takaisin Karvianjokeen. Lisäksi tavoitteena on kouluttaa raakkukoira, joka osaisi etsiä raakkuja tutkimussukeltajan apuna.
Katso myös:
Julkaisija