Luonnon monimuotoisuus – Kanta- ja Päijät-Häme

Häme sijoittuu kahden metsäkasvillisuusvyöhykkeen rajalle, ja alueen luonnonoloissa kohtaavatkin eteläboreaalisen Lounaismaan ja Pohjanmaan rannikon sekä eteläboreaalisen Järvi-Suomen vyöhykkeen piirteet. Valtaosa alueesta sisältyy Hämeen lehtokeskukseen, ja alueen lukuisat järvet tuovat oman lisänsä luonnon monimuotoisuuteen. Maakuntaa luonnehtivat vesistöjen kanssa vaihtelevat laajat peltoalueet, suot sekä rehevät metsäalueet harjuineen. Metsät muodostavatkin merkittävän elinympäristön maakunnan uhanalaiselle eliölajistolle. Metsien lisäksi suuri osa uhanalaisesta eliölajistosta esiintyy perinneympäristöissä ja muissa ihmisen muuttamissa elinympäristöissä. Hämeen lintuvesikohteet ovat tärkeitä erityisesti lintujen muutonaikaisina levähdysalueina.
Hämeen maisemiin, luontotyyppeihin ja eliölajistoon lyövät pitkän asutushistorian ja vesistöjen lisäksi leimansa myös jääkauden aikaiset harjut ja reunamuodostumat, Salpausselät. Harjujen valo- ja varjorinteille on kehittynyt omaleimaisia kasvillisuustyyppejä, ja harjuilla esiintyykin laaja kirjo luontotyyppejä boreaalisista luonnonmetsistä kuiviin ja tuoreisiin lehtoihin, suppasoihin, paahdeympäristöihin, lähteisiin ja muihin pohjavesivaikutteisiin elinympäristöihin.
Hämeen lajisto
Kanta- ja Päijät-Häme ovat merkittäviä maakuntia Suomen uhanalaisten lajien säilymisen kannalta. Päijät-Hämeessä merkittäviä lajeja ovat esimerkiksi alppivuokko ja idänverijuuri sekä perhosista kalliosinisiipi ja pikkusinisiipi. Vesikasveista hentonäkinruoholla ja notkeanäkinruoholla on merkittäviä esiintymiä alueella. Kanta-Häme puolestaan on tärkeää esiintymisaluetta muun muassa hämeenkylmänkukalle, vanakeltolle ja kynäjalavalle.
Metsät ovat tärkeä elinympäristö monelle Hämeen uhanalaiselle eliölajille. Uhanalaisen metsäluonnon kannalta erityisen edustavia aluekokonaisuuksia Hämeessä ovat Liesjärven ja Päijänteen kansallispuistot sekä Evon alue. Evolla voi aistia ikimetsän tunnelmaa Kotisten ja Sudenpesänkankaan aarnialueilla, joilla on säilynyt koskematonta metsäluontoa valtavine aihkimäntyineen. Näiden melko pienialaisten, mutta erittäin arvokkaiden vanhojen metsien lahopuilla ja pystyrungoilla elää muun muassa kymmeniä uhanalaisia ja harvinaistuneita, pikkiriikkisiä sammal- ja jäkälälajeja sekä monimuotoinen kirjo kääpälajeja. Vanhat metsät tarjoavat kodin myös useille uhanalaistuneille lintulajeille, muun muassa töyhtö- ja hömötiaiselle.
Kanta- ja Päijät-Hämeen lintuvesikohteilla on erityisen suuri pesimäaikainen merkitys esimerkiksi silkkiuikulle, ja Vesijärven Teräväisten alueen noin 200 parin silkkiuikkuyhdyskunta on yksi sisämaan suurimpia. Vesijärvellä Lahden sataman aallonmurtajalla puolestaan on yksi sisämaan suurimmista naurulokkiyhdyskunnista (vuonna 2022 yli 4 000 paria).
Luontotyyppien kannalta erittäin arvokasta hämäläistä luontoa edustavat myös Vanajaveden rannoilta löytyvät kynäjalavalehdot, koko alueella runsaina esiintyvät muut jalopuu- ja pähkinäpensaslehdot sekä harjut paahderinteineen ja kuivine lehtoineen.
Perinneympäristöt ovat voimakkaasti taantuneita elinympäristöjä, jotka ylläpitävät monimuotoista eliölajistoa. Hämeen pitkä asutushistoria näkyy muun muassa arvokkaiden perinnebiotooppien ja harvinaisten keto- ja niittykasvien esiintymisenä alueella. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi idänverijuuri ja etelänhoikkaängelmä. Erilaisten perinneympäristöjen lajistoa hoidetaan muun muassa talkootöinä yhteistyössä alueiden maanomistajien kanssa sekä turvaamalla laidunnus tai muu tarvittava hoito kohteilla.
Lisätietoja
Hämeenkylmänkukka
Hämeenkylmänkukka (Pulsatilla patens) on erittäin uhanalainen, rauhoitettu ja voimakkaasti taantunut laji, jonka lähes kaikki Suomessa nykyisin tunnetut kasvupaikat sijaitsevat Kanta-Hämeessä. Hämeenkylmänkukka on alkuperältään arokasvi, joka viihtyy valoisilla harju- ja moreenirinteillä sekä harjukankailla ja mielellään paikoilla, joissa maanpinta on rikkoutunut. Esiintymiä on yhteensä noin 150, joista noin kolmannes sijaitsee Natura-alueilla. Monet esiintymistä ovat pieniä ja koostuvat vain yhdestä tai muutamasta yksilöstä.
Eniten esiintymiä on Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa. Läntisimmät ja eteläisimmät kasvupaikat sijaitsevat Lopella. Itäisimpänä lajia kasvaa Hämeenlinnan Lammilla ja Tuuloksessa, missä samoilla kasvupaikoilla tavataan myös kangasvuokkoa sekä kangasvuokon ja hämeenkylmänkukan risteymää, liilakylmänkukkaa. Pohjoisimmat esiintymät sijaitsevat Hämeenlinnan Hauholla.
Kylmänkukan kanta on pienentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Suurimmat uhat ovat kasvupaikkojen umpeutuminen sekä kasvien luvaton siirto puutarhoihin. Viime vuosina kylmänkukan suojelua on tehostettu, sillä esiintymille on laadittu hoitosuunnitelmia ja kantaa on elvytetty hoitotoimin. Kasvupaikoilla on muun muassa harvennettu tiheää puustoa ja pensastoa sekä poistettu liiallista sammalkerrosta ja heinikkoa.
Lisätietoja
Jalopuumetsiköt

Jalopuumetsiköt ovat eliöstöltään hyvin monimuotoisia ja siksi arvokkaita elinympäristöjä. Jalopuumetsiköiden merkitys uhanalaiselle metsälajistolle on suuri, sillä monet metsien uhanalaisista eliöistä ovat vanhojen ja lahoavien jalojen lehtipuiden asukkeja. Myös jalopuut itsessään ovat harvinaisia eteläisiä puulajeja. Rauhoitetut kynä- ja vuorijalava on luokiteltu myös vaarantuneiksi lajeiksi. Yleisin puulaji Hämeen alueen jalopuulehdoissa metsälehmus. Kynäjalavalehdot ovat Kanta-Hämeen erikoisuus, ja niitä tavataan etenkin Vanajaveden rannoilla. Tammen luontainen levinneisyysalue ei ulotu Hämeeseen asti, mutta ilmaston lämpenemisen myötä sen taimia on levinnyt hämäläiseen metsäluontoon monin paikoin.
Lisätietoja
Alppivuokko
Hämeenkylmänkukan lisäksi alueen toinen erikoisuus on alppivuokko (Anemone trifolia), jonka esiintymät sijaitsevat melko suppealla alueella Päijät-Hämeen Asikkalassa ja Hollolassa. Esiintymiä on noin 30, joista osassa alppivuokkoa kasvaa laajoilla alueilla. Paikoin alppivuokko on myös risteytynyt valkovuokon kanssa. Alppivuokko kasvaa lehdoissa ja lehtomaisilla kankailla, usein suppien rinteillä. Se kukkii kevätkesällä hieman valkovuokon jälkeen.
Aiemmin alppivuokkoa on jopa arveltu ihmisen kylvämäksi. Hajallaan ja vaikeakulkuisissa harjumaastoissa sijaitsevat laajat esiintymät risteytymineen puoltavat kuitenkin vahvasti näkemystä lajin päätymisestä Suomeen jo kauan sitten, mahdollisesti heti jääkauden jälkeen.
Lisätietoja
Miten luonnon monimuotoisuutta edistetään Hämeessä?
Hämeessä luonnon monimuotoisuutta edistetään muun muassa HELMI-elinympäristöohjelman ja METSO-ohjelman avulla.
Helmi-ohjelmassa hoidetaan, kunnostetaan ja ennallistetaan uhanalaisia luontotyyppejä ja lajien elinympäristöjä. Toimet kohdistuvat Hämeessä perinnebiotooppeihin, lintuvesiin, pienvesiin, metsiin ja soihin.
METSO-ohjelman kautta turvataan metsien monimuotoisuutta suojelemalla monimuotoisten metsien luontoarvoja vapaaehtoisuuteen perustuen korvausta vastaan.
Hämeen metsissä tehtävät toimet painottuvat etenkin lehtoihin, joita kunnostetaan Suomen metsäkeskuksen vetämässä Lehtokeskusalueiden luontohelmet -hankkeessa. Hankkeessa hoidetaan lehtoluontoa sekä suojelualueilla että talousmetsissä.
Lisätietoja
Katso myös
Julkaisija