Pientalon energiankulutus ja päästöt

Pientaloissa energiaa tarvitaan eniten tilojen lämmitykseen. Lisäksi sitä kuluu käyttöveden lämmittämiseen, kotitaloussähköön ja jäähdytykseen. Mitä pohjoisempana talo sijaitsee, sitä suurempi on lämmityksen osuus.

50 % Lämmitys
20 % Lämmin vesi
30 % Kotitaloussähkö
(2 % Jäähdytys)

Vältä yliämmitystä

Ulkovaipan ja ilmanvaihdon lämpöhäviöt vaikuttavat lämmitystarpeeseen ratkaisevasti. Lämpöhukkaa voidaan vähentää esimerkiksi ikkunoiden tiivistämisellä tai energiakorjauksilla.

Lämmitysjärjestelmän valinta määrittää lämmityksen päästöt ja talon energiatehokkuuden kokonaisuutena. Korjausrakentamisessa tyypillinen tilanne on vanhenevan öljylämmityksen korvaaminen toisella järjestelmällä tai sähkölämmityksen täydentäminen muilla laitteilla.

Ylilämmittämistä kannattaa välttää. Oleskelutiloissa suositeltava lämpötila on 21 astetta. Makuuhuoneissa se voi olla muutaman asteen alempikin. Talvella on hyvä vähentää lämmittämistä tiloissa, joissa ei oleskella tai jotka eivät muuten tarvitse lämmitystä.

Tarkkaile lämpimän veden kulutusta

Mitä tiiviimpi ja energiatehokkaampi ulkovaippa, sitä suurempi on lämpimän veden osuus energiankäytöstä. Passiivitaloissa sen osuus voi olla yli 35 prosenttia.

Veden kulutukseen vaikuttavat eniten asukkaiden tottumukset ja vesikalusteiden ominaisuudet. Nykyaikaisilla hanapäillä ja suihkuilla veden virtaamaa voidaan vähentää kymmeniä prosentteja.

Kotitaloussähkön kulutus vaihtelee

Hyvin varustellussa omakotitalossa kotitaloussähköä kuluu eniten valaistukseen, viihdelaitteisiin, LVI-laitteisiin ja kylmälaitteisiin. Kotitalouksien välillä on kuitenkin suuria eroja erilaisista elintavoista johtuen.

Omakotitalon keskimääräinen kotitaloussähkön kulutus vuodessa, kWh
2100 Valaistus ja muu
1800 Viihde
1500 LVI-laitteet
1200 Kylmälaitteet
1000 Kiuas
700 Pyykinpesu
700 Ruuanvalmistus
650 Lattialämmitys
350 Auton lämmitys

Jäähdytys yleistyy

Tilojen jäähdytys yleistyy Suomessa ilmalämpöpumppujen myötä. Jäähdytyksen osuus on 2–4 prosenttia pientalon energiantarpeesta. Tiivis ulkovaippa ja ikkunoiden kautta tulevan auringonlämmön ehkäisy estävät huonetilojen ylilämpöä ja vähentävät jäähdytystarvetta.

Energiankulutuksen päästöt

Sähköntuotanto on merkittävä kasvihuonekaasujen lähde. Yksi kilowattitunti sähköä aiheuttaa 200–900 gramman hiilidioksidipäästöt tuotantolaitoksesta riippuen. Niin sanotun vihreän sähkön ja ydinvoimalla tuotetun sähkön päästöt ovat kuitenkin laskennallisesti nollassa.

Sähkölämmitys on päästöjen vuoksi ilmaston kannalta yleensä huono järjestelmä. Lämpöpumppujen ja puupolttoaineiden käyttö pudottaa kulutusta ja päästöjä merkittävästi.

Öljylämmitys tuottaa runsaasti hiilidioksidipäästöjä, noin 270 grammaa kilowattituntia kohti. Kaukolämmön ilmastokuormitus vaihtelee suuresti kaukolämpölaitosten välillä. Puuperäisten polttoaineiden päästöt ovat laskutavasta riippuen nollassa tai lähellä sitä. Tuuli- ja aurinkoenergia ovat käytännössä päästöttömiä.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.43, päivitetty 4.2.2016 klo 13.23