Hyppää pääsisältöön

Ohjeita vanhan purkajalle ja kierrättäjälle

Vanhaa tai purettua materiaalia ei usein sellaisenaan voi käyttää uudisrakentamisessa. Rakennusosan tai -tuotteen purku kannattaa suunnitella niin, että sen uudelleen- ja uusiokäyttö on ensisijainen, hyödyntäminen energiajätteenä toissijainen ja materiaalin toimittaminen sekajätteeseen vasta viimeinen vaihtoehto.
Kuva
Rakennustyömaan betonijätettä
Betonijätettä rakennustyömaalla. © Rodeo

Rakennusosan tai -tuotteen purku kannattaa suunnitella niin, että sen uudelleen- ja uusiokäyttö on ensisijainen, hyödyntäminen energiajätteenä toissijainen ja materiaalin toimittaminen sekajätteeseen vasta viimeinen vaihtoehto. Kostuneita, pilaantuneita, likaantuneita tai haitta-aineita sisältäviä osia ja materiaaleja ei pidä kuitenkaan kierrättää, vaan ne on toimitettava asianmukaiseen käsittelyyn.

Pyri irrottamaan osat ehjinä ja puhtaina sekä lajittelemaan ja varastoimaan ne säältä suojaan kierrättämistä varten. Voit käyttää osat ja materiaalit itse ja säästää näin rahaa ja ympäristöä – uuden tuotteen tekeminen kuluttaa aina luonnonvaroja ja energiaa. Jos et itse tarvitse kaikkia osia tai materiaaleja, niille löytyy usein halukas ottaja. Myös kierrätyskeskukset ja jäteasemat vastaanottavat usein käytettyjä rakennusosia ja -materiaaleja maksutta. Osia ja materiaaleja voi myydä kierrätysalan yrityksille tai yksityisille kuluttajille mm. verkossa.

Vanhojen osien käyttäminen rakentamisessa

Ota huomioon, että vanhaa tai purettua materiaalia ei usein sellaisenaan voi käyttää uudisrakentamisessa. Korjausrakentamisessa lähtökohtana on, että vanhan materiaalin käyttö ei saa heikentää käyttäjien turvallisuutta tai terveyttä. Ulkokäytössä olleita materiaaleja ei kannata käyttää sisätiloissa. Lisäksi kivi- ja tiilipöly voivat aiheuttaa purkutyömaalla terveyshaittoja, joilta on asianmukaisesti suojauduttava. Pilaantuneita (esimerkiksi homehtuneita) rakennustuotteita ei pidä käyttää.

Purkuosat ja -materiaalit voivat olla aarre korjausrakentajalle. Vastaavia ei välttämättä ole saatavilla enää. Korjausrakentamisessa vaihdettava materiaali kannattaa korvata samalla: puu puulla ja kivi kivellä. Kohteen alkuperäisen tunnelman ja ilmeen säilyttämiseksi vaihdettavat osat ja materiaalit olisi hyvä korvata saman aikakauden tai vastaavilla tuotteilla. Vanhojen materiaalien ja työtapojen tunnistaminen on tärkeätä. Rakennusperinnettämme kannattaa vaalia.

Rakennusmateriaalin tunnistaminen saattaa olla vaikeata. Esimerkiksi eri pintakäsittelyjä tai muoveja on hyvin vaikea erottaa toisistaan. Kysy siis tarvittaessa apua ammattilaiselta.

Alueelliset keräyspisteet ja kiertävät keräykset kotitalouksille
Kierratys.info (Suomen Kiertovoima ry.)

Julkaisija

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA