Kansainvälinen maisemapäivä

Euroopan neuvoston aloitteesta kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan vuosittain 20.10. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Päivää vietetään kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa.

Valokuvakilpailun voittaja palkittiin

Kansainvälisen maisemapäivän valokuvakilpailun voittajana palkittiin Arto Takkisen valokuva Enontekiön Kilpisjärveltä. Voittaja palkittiin 500 € lahjakortilla Rajala Pro Shopiin.

Kunniamaininnan kuvistaan saivat Pirjo Multala Helsingistä, Jussi Niukkala Ilmajoelta, Risto Valasvuo Espoosta sekä Olavi Yli-Vainio Ilmajoelta. Kunniamaininnan saaneet palkittiin kirjapalkinnoin.

Valokuvakilpailun tulos julkistettiin ympäristöministeriön järjestämässä Maisemasymposiumissa 4.11.2020.

”Voittanut valokuva on upea otos, joka näyttää talven saapumisen Ylä-Lappiin. Kuvassa Kilpisjärven rantaan ulottuva poroaita havainnollistaa luonnon- ja kulttuurimaiseman herkän rajapinnan”, kertoo tuomariston puheenjohtaja ympäristöneuvos Tapio Heikkilä.

Ympäristöministeriö järjesti kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi kaikille avoimen valokuvakilpailun teemalla ”Maisemapäivä 2020”. Kilpailussa pyydettiin kuvaamaan niitä maisemia missä osallistujat maisemapäivää viettävät, arkisia tai juhlavia, maaseudulla ja kaupungeissa. Tarkoituksena oli saada kooste siitä miltä Suomi maisemapäivänä näytti. Kilpailuun saatiin kokonaisuudessaan 360 valokuvaa.

Palkituista kuvista sekä kilpailun muusta kuvasadosta kootaan valokuvanäyttely, joka on esillä ympäristöministeriön aulan ulkoikkunoissa 6.11.–6.12.2020 (Aleksanterinkatu 7, Helsinki).

Ohjatut maisemakävelyt

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistettiin myös Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin ohjatuin maisemakävelyin. Kävelyjä järjestettiin eri puolilla Suomea 18.-21.10.2020, kävelyjen ohjaajina toimivat Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntijat. Osa kävelyistä järjestettiin poikkeusolojen vuoksi virtuaalisesti. Maisemakävelyt olivat maksuttomia.

Kansainvälinen maisemapäivä järjestettiin yhteistyöllä

Kansainvälistä maisemapäivää vietettiin tänä vuonna neljättä kertaa. Maisemapäivän järjestivät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä olivat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.
 

Lammassaari_Johanna sokka 556px
Pitkospuut Lammassaareen Helsingissä © Johanna Sokka

Aiemmat maisemapäivät

Ensimmäisen kerran kansainvälistä maisemapäivää vietettiin vuonna 2017. Tuolloin ympäristöministeriö haastoi kunnat ja kansalaisjärjestöt miettimään, millä tavoin maisemapäivää voitaisiin viettää tulevina vuosina. Vuosina 2018 ja 2019 maisemapäivää edelsi ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen valokuvakampanja, johon osallistuttiin sadoilla kuvilla ja maisemien kuvaamista jatkettiin ilahduttavan innokkaasti maisemapäivän jälkeenkin.

Lisäksi vuonna 2019 Maa- ja kotitalousnaiset järjestivät maisemapäivän kunniaksi maisemakävelyitä seitsemässä maakunnassa. Kävelyitä järjestettiin sekä maisemapäivänä että sitä edeltävällä viikolla. Kävelyt olivat maksuttomia ja niiden vetäjinä toimivat Maa-ja kotitalousnaisten maisemapalveluiden asiantuntijat.

Konepaja_Johanna Sokka 556
Kuva: Johanna Sokka

Kansainvälinen maisemapäivä liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen


 
 

Euroopan neuvoston tavoitteena on vakiinnuttaa maisemapäivän vietto 20.10. jokavuotiseksi perinteeksi maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Eurooppalainen maisemayleissopimus on Euroopan neuvoston maisemansuojelua, -hoitoa ja -suunnittelua koskeva yleissopimus. Se on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa.

Maisemayleissopimus allekirjoitettiin Firenzessä 20.10.2000, ja Suomessa sopimus astui voimaan 1.4.2006. Maisemasopimukseen kuuluu nykyään 40 Euroopan neuvoston jäsenmaata.

Ensimmäisen kerran kansainvälistä maisemapäivää vietettiin vuonna 2017. Tuolloin ympäristöministeriö haastoi kunnat ja kansalaisjärjestöt miettimään, millä tavoin maisemapäivää voitaisiin viettää tulevina vuosina. Vuosina 2018 ja 2019 maisemapäivää edelsi ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen valokuvakampanja, johon osallistuttiin sadoilla kuvilla ja maisemien kuvaamista jatkettiin ilahduttavan innokkaasti maisemapäivän jälkeenkin.

 

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@syke.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi

Tivolitie_SOkka 556 px
Tivolitien alikulku Helsingissä © Johanna Sokka
Arkimaisemat ja vesi maisemapäivän teemoina 13.9.2019
Tuhansien järvien maana vedellä on keskeinen osa suomalaisten arjessa. Miten vesi näkyy meidän jokapäiväisissä maisemissamme? Virtaako se pienenä purona kauppareissusi varrella? Käytkö iltakävelyillä syksyisellä rannalla? Kuljetko työmatkallasi suon ohitse? Ulkoilutatko aamuisin koiraa ojan vierellä? Sataako?
Lue lisää
Ylistys arkimaisemille – Valokuvakilpailu maisemista Instagramissa 16.10.2018
Kansainvälisenä maisemapäivänä lauantaina 20.10.2018 ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus järjestävät arkimaisema-aiheisen valokuvakilpailun Instagramissa. Ota kuva arkimaisemastasi ja osallistu kilpailuun jakamalla se kampanjan tunnisteella merkittynä.
Lue lisää
Julkaistu 14.6.2018 klo 9.33, päivitetty 4.12.2020 klo 14.46