Hyppää pääsisältöön

Kansainvälinen maisemapäivä

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan vuosittain 20.10. Euroopan neuvoston aloitteesta. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Päivää vietetään kaikissa Euroopan neuvoston maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Vuonna 2023 Maisemapäivää vietetään jo seitsemättä kertaa.
Kuva
Erivärisiä pientaloja kallioisessa maisemassa Utössä.
Maisemaa Utössä. © Tapio Heikkilä

Järjestä itse ohjelmaa maisemapäiväksi

Halutessaan kuka tahansa voi järjestää Maisemapäivän kunniaksi ohjelmaa. Ympäristöministeriö kannustaa organisaatioita ja yhteisöjä miettimään, miten ne voisivat nyt ja tulevina vuosina osallistua Maisemapäivän viettoon ja nostaa esiin maisemanhoidon merkitystä.

Maa- ja kotitalousnaiset on koonnut vinkkejä maisemakävelyn valmisteluun ja toteutukseen. Jos maisemakävelyn järjestäminen kiinnostaisi, mutta et oikein tiedä, miten lähteä liikkeelle, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän loistavaan vinkkilistaan.

Maisemapäivään liittyvät tapahtumat kannattaa ilmoittaa Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenteriin.

Maisemapäivä 2022

Vuoden 2022 maisemapäivän järjestivät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä olivat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Maisemapäivän kunniaksi järjestettiin kampanjoita, kilpailuita ja ohjattuja maisemakävelyjä, jotka tarjosivat mahdollisuuksia tutustua maisemiin uusista näkökulmista.

Maisemapäivän yhteydessä järjestetyn kaikille avoimen maisemavalokuvakilpailun teemana oli ”minun maisemani”.  Kilpailulla haluttiin kannustaa etsimään luovia ja monipuolisia lähestymistapoja aiheeseen, katsomaan tuttuakin maisemaa uusin silmin ja näkemään maisemien arvo ja merkitys. Kilpailuun voi osallistua 17.–23.10.2022 otetuin kuvin. Kuvat tuli jättää kilpailuun viimeistään 23.10.2022 verkkolomakkeella. Kilpailun pääpalkintona on 500 euron lahjakortti Rajala Pro Shopiin.

Kilpailun parhaana kuvana palkittiin Maria Fränden 18.10. ottama kuva Uudenkaarlenpyyn Pensalasta. Kuva esittää pientä kissanulkoiluttajaa aamu-usvaisessa pohjalaisessa peltomaisemassa.

Kunniamaininnan valokuvistaan saivat Johanna Jouppila (Helsinki, Vuosaari 21.10.), Riitta-Liisa Pettersson (Parainen, Lenholmen 20.10.), Åke Nygård (Uusikaupunki, 22.10.) ja Juhani Virkanen (Helsinki, Linnanmäki 20.10.).

Kuva
Sumuinen peltomaisema jonka keskellä mutkittelevalla tiellä on haalariasuinen lapsi kissan kanssa.
© Maria Frände

Maisemapäivän kunniaksi järjestettiin reilun kuukauden kestävä valokuvakampanja, johon kenellä tahansa oli mahdollisuus osallistua valokuvaamalla arjen maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Kampanjassa saatiin kiinnostava katsaus mm. siitä, millaisia maisemia löytyy työ-, koulu- tai kauppamatkojen varrelta tai näkyy kotien ikkunoista.

Päivän taustalla Euroopan neuvoston maisemayleissopimus

Euroopan neuvoston tavoitteena on vakiinnuttaa maisemapäivän vietto 20.10.  jokavuotiseksi perinteeksi maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Euroopan neuvoston maisemayleissopimus on maisemansuojelua, -hoitoa ja -suunnittelua koskeva yleissopimus. Se on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa. Maisemayleissopimus allekirjoitettiin Firenzessä 20.10.2000, ja Suomessa sopimus astui voimaan 1.4.2006. Maisemasopimukseen kuuluu nykyään 40 Euroopan neuvoston jäsenmaata.

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)