Hyppää pääsisältöön

Kansainvälinen maisemapäivä

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan vuosittain 20.10. Euroopan neuvoston aloitteesta. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Maisemapäivää vietetään tänä vuonna jo seitsemättä kertaa. Maisemapäivän taustalla oleva Euroopan neuvoston maisemayleissopimus kannustaa kaikkia osallistumaan maisemien tarkasteluun ja niitä koskevaan päätöksentekoon. Osallistu Maisemapäivän kunniaksi järjestettävään ohjelmaan tai ideoi oma tapasi viettää Maisemapäivää!
Kuva
Erivärisiä pientaloja kallioisessa maisemassa Utössä.
Maisemaa Utössä. © Tapio Heikkilä

Lähde maisemakävelylle tai osallistu valokuvakilpailuun

Maisemapäivän kunniaksi ympäristöministeriö yhteistyökumppaneineen järjestää vuonna 2023 kampanjoita, kilpailuita ja ohjattuja maisemakävelyjä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia tutustua maisemiin uusista näkökulmista.

Maisemapäivän yhteydessä järjestetään maisemavalokuvakilpailu, jonka teemana on ”Minun maisemani”. Kilpailuun voi osallistua 16.10.2023–22.10.2023 otetuin kuvin. Kilpailuaika päättyy 22.10.2023. Kilpailun pääpalkintona on 500 € lahjakortti Rajala Pro Shopiin. Valokuvakilpailun kuvasatoa asetetaan näytteille ympäristöministeriöön ja Maisemapäivän verkkosivuille.

Maisemiin voit tutustua myös Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä ohjatuilla maisemakävelyillä. Kävelyjä järjestetään eri puolilla Suomea Maisemapäivän 20.10. tienoilla. Kävelyt ovat maksuttomia. Tarkemmat tiedot kävelyistä ja niiden paikkakunnista julkistetaan syksymmällä.

Maisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan voit osallistua vaikka heti valokuvaamalla arkesi maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Millaisia maisemia löytyy työ-, koulu- tai kauppamatkasi varrelta tai näkyy kotisi ikkunasta? Mikä arkesi maisemissa on kiehtovaa tai kaunista, mitä haluaisit muuttaa, mikä maisemassa on parhaillaan jo muuttumassa? Liity myös seuraamaan kampanjan Instagram-tiliä @arkimaisema.
 

Järjestä itse ohjelmaa maisemapäiväksi

Halutessaan kuka tahansa voi järjestää Maisemapäivän kunniaksi ohjelmaa. Ympäristöministeriö kannustaa organisaatioita ja yhteisöjä miettimään, miten ne voisivat nyt ja tulevina vuosina osallistua Maisemapäivän viettoon ja nostaa esiin maisemanhoidon merkitystä.

Maa- ja kotitalousnaiset on koonnut vinkkejä maisemakävelyn valmisteluun ja toteutukseen. Jos maisemakävelyn järjestäminen kiinnostaisi, mutta et oikein tiedä, miten lähteä liikkeelle, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän loistavaan vinkkilistaan.

Maisemapäivään liittyvät tapahtumat kannattaa ilmoittaa Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenteriin.

Päivän taustalla Euroopan neuvoston maisemayleissopimus

Euroopan neuvoston tavoitteena on vakiinnuttaa maisemapäivän vietto 20.10.  jokavuotiseksi perinteeksi maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Euroopan neuvoston maisemayleissopimus on maisemansuojelua, -hoitoa ja -suunnittelua koskeva yleissopimus. Se on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa. Maisemayleissopimus allekirjoitettiin Firenzessä 20.10.2000, ja Suomessa sopimus astui voimaan 1.4.2006. Maisemasopimukseen kuuluu nykyään 40 Euroopan neuvoston jäsenmaata.

Suomessa Maisemapäivän järjestävät vuonna 2023 ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Maisemapäivä 2022

Vuoden 2022 maisemapäivän järjestivät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä olivat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Maisemapäivän kunniaksi järjestettiin kampanjoita, kilpailuita ja ohjattuja maisemakävelyjä, jotka tarjosivat mahdollisuuksia tutustua maisemiin uusista näkökulmista.

Maisemapäivän yhteydessä järjestetyn kaikille avoimen maisemavalokuvakilpailun teemana oli ”minun maisemani”.  Kilpailulla haluttiin kannustaa etsimään luovia ja monipuolisia lähestymistapoja aiheeseen, katsomaan tuttuakin maisemaa uusin silmin ja näkemään maisemien arvo ja merkitys. Kilpailuun voi osallistua 17.–23.10.2022 otetuin kuvin. Kuvat tuli jättää kilpailuun viimeistään 23.10.2022 verkkolomakkeella. Kilpailun pääpalkintona on 500 euron lahjakortti Rajala Pro Shopiin.

Kilpailun parhaana kuvana palkittiin Maria Fränden 18.10. ottama kuva Uudenkaarlenpyyn Pensalasta. Kuva esittää pientä kissanulkoiluttajaa aamu-usvaisessa pohjalaisessa peltomaisemassa.

Kunniamaininnan valokuvistaan saivat Johanna Jouppila (Helsinki, Vuosaari 21.10.), Riitta-Liisa Pettersson (Parainen, Lenholmen 20.10.), Åke Nygård (Uusikaupunki, 22.10.) ja Juhani Virkanen (Helsinki, Linnanmäki 20.10.).

Kuva
Sumuinen peltomaisema jonka keskellä mutkittelevalla tiellä on haalariasuinen lapsi kissan kanssa.
© Maria Frände

Maisemapäivän kunniaksi järjestettiin reilun kuukauden kestävä valokuvakampanja, johon kenellä tahansa oli mahdollisuus osallistua valokuvaamalla arjen maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Kampanjassa saatiin kiinnostava katsaus mm. siitä, millaisia maisemia löytyy työ-, koulu- tai kauppamatkojen varrelta tai näkyy kotien ikkunoista.

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)