Luonnon monimuotoisuus - Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjala on luonnonympäristöltään rikas ja monimuotoinen metsien ja järvien maakunta, jossa mantereinen ja merellinen ilmasto kohtaavat. Sijainti sekä keskiboreaalisen Pohjanmaan että eteläboreaalisen Järvi-Suomen metsäkasvillisuusvyöhykkeillä ilmenee luontotyyppien ja lajien monipuolisuutena. Alueella esiintyy sekä pohjoisia että eteläisiä luontotyyppejä ja lajeja, lisäksi oman leimansa luonnolle antavat levinneisyydeltään itäiset lajit. Maakunnan kaakkoisosaan Laatokan Karjalasta ulottuva Keski-Karjalan lehtokeskusvyöhyke on kasvillisuudeltaan erityisen rehevää ja monimuotoista aluetta. Suuret järvet, kuten Pielinen, Koitere ja Karjalan Pyhäjärvi ovat leimaa antavia maisemakuvalle.
Pohjois-Karjalan lajisto
Metsät ja perinnebiotoopit ovat uhanalaisen eliölajiston merkittävimpiä elinympäristöjä Pohjois-Karjalassa. Maakunnassa on havaittu yli 600 uhanalaista tai silmälläpidettävää eliölajia (tilanne 8/2022). Lajien uhanalaisuuden merkittävimpiä syitä on sopivien elinympäristöjen häviäminen. Metsätalouden harjoittamisesta seuranneet metsien rakennemuutokset ja maatalouden perinteisten maankäyttömuotojen (niitto, laidunnus) päättymisen myötä tapahtunut avointen alueiden umpeenkasvu ovat hävittäneet monien lajien elinympäristöjä.
Pohjois-Karjalan uhanalaisista eläinlajeista tunnetuimpia ovat mm. rupilisko, saimaannorppa ja valkoselkätikka. Uhanalaiseen hyönteislajistoon lukeutuvat monet vanhojen metsien kovakuoriaiset ja niittyjen perhoset. Viime vuosina aktiivisten suojelutoimien kohteena olevia perhoslajeja ovat olleet maakunnassa mm. pikkusinisiipi, muurahaissinisiipi ja lehtohopeatäplä, joiden esiintymien suojelussa Pohjois-Karjalalla on huomattava vastuu. Uhanalaisia ja levinneisyydeltään itäisiä kasvilajeja ovat mm. juurtokaisla ja lehtoukonhattu, joiden esiintymistä merkittävä osa maassamme sijaitsee Pohjois-Karjalassa.
Pohjois-Karjalan luonnon erikoispiirteitä
Pohjois-Karjala tunnetaan metsäisenä maakuntana ja maakunnan pinta-alasta metsiä onkin lähes 90 %. Metsät ovat maakunnan merkittävin luonnonvara, mutta pitkään jatkuneen tehokkaan metsätalouden seurauksena luonnontilaisten metsien osuus on jo vähäinen. Vanhoja, luonnontilaisia metsiä on säilynyt pääosin vain luonnonsuojelualueilla ja metsät ovatkin uhanalaisten lajien tärkein elinympäristö maakunnassa. Kestävän metsävarojen käytön haasteena on metsätalouden ja metsien muiden käyttömuotojen ja suojelun yhteensovittaminen sekä metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen.
Uhanalaisten lajien suojelun ohella on tärkeää suojella myös uhanalaisia luontotyyppejä. Suomen luontotyyppien uhanalaisuus on arvioitu toistamiseen vuonna 2018. Pohjois-Karjalan alueella esiintyviä uhanalaisimpia luontotyyppejä ovat mm. korpi- ja lettosuot, lähteet ja lähteiköt, lehdot sekä perinnebiotoopit kuten niityt, hakamaat ja metsälaitumet.
Kolin, Patvinsuon ja Petkeljärven kansallispuistot sekä Koivusuon luonnonpuisto ovat erittäin merkittäviä, laajoja aluekokonaisuuksia, joiden suojelun yhtenä tavoitteena on uhanalaisen metsäluonnon säilyttäminen. Luontotyyppien suojelun kannalta erityisen tärkeitä alueita ovat myös Keski-Karjalan lehtokeskusalueen rehevät lehdot sekä pääosin maakunnan pohjoisosiin sijoittuvat lettosuot, joita on pyritty saamaan suojelun piiriin.
Pohjois-Karjalalla on erityinen vastuu erittäin uhanalaisen, Suomen harvinaisimman sammakkoeläimen ja salamantereihin kuuluvan rupiliskon suojelussa. Rupilisko esiintyy Suomessa vain Ahvenanmaalla ja Itä-Suomessa. Rupiliskon elinympäristöä ovat pienet metsälammet lähiympäristöineen. Tunnettuja rupiliskolampia on suojeltu Natura-alueina ja erityisesti suojeltavien lajien rajauspäätöksillä.
Joensuun kaupungin nimikkoeläimeksikin nimetyn rupiliskon suojelua on edistetty mm. EU-rahoitteisen Rupilisko-Life -hankkeen (Protection of Triturus cristatus in Eastern Baltic Region) puitteissa vuosina 2004-2008. Hankkeessa kartoitettiin rupiliskon esiintymiä ja kunnostettiin lajin elinympäristöjä. Lajin suojelutoimia on toteutettu myös Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen koordinoimassa METSO-yhteistoimintaverkostohankkeessa vuosina 2010-2013, jolloin jatkettiin lisääntymislampien ja niiden lähiympäristöjen kunnostamista ja kaivettiin lajille sopivia uusia lampia.
Pohjois-Karjalan alueella elää myös erittäin uhanalainen saimaannorppa, jonka elinalueeseen sisältyy Suur-Saimaan alueeseen kuuluva Orivesi maakunnan eteläosassa. Norpan suojelua on edistetty EU-rahoitteisessa Saimaannorppa-Life -hankkeessa vuosina 2013-2018, jota koordinoi Metsähallituksen Luontopalvelut.
Parhaillaan on käynnissä Yhteinen saimaannorppamme -Life -hanke (2020-2025), jossa Pohjois-Karjalan ELY-keskus on mukana. Hankkeessa pyritään mm. parantamaan tietoisuutta saimaannorpan suojelusta sekä kehittämään norpalle turvallisia kalanpyydyksiä. Saimaannorpan suojelua pyritään edistämään jatkuvasti paikallistasolla esim. kaavoitusta ja muuta alueidenkäytön suunnittelua ohjaamalla.
Valkoselkätikka on yksi uhanalaisista lintulajeista, johon kohdistuneet suojelutoimet ovat vahvistaneet merkittävästi lajin kantaa maakunnassa. Valkoselkätikan esiintyminen painottuu maassamme Itä-Suomeen. Laji oli joitakin vuosikymmeniä sitten lähes katoamassa maastamme, mutta aktiivisilla suojelutoimilla sukupuuttouhka saatiin torjutuksi.
Pahin uhka kannan elpymiselle on edelleen sopivien elinympäristöjen tuhoutuminen metsänhakkuiden seurauksena. Pohjois-Karjalassa on vielä jäljellä vanhoja lehtipuuvaltaisa kaskimetsiä, jotka ovat lajille tärkeitä elinympäristöjä. Metsien suojelu- ja luonnonhoitotoimet sekä Metsähallituksen ja lintuharrastajien toteuttamat talviruokinnat ovat mahdollistaneet valkoselkätikan kannan vahvistumisen.
Valkoselkätikan suojelua on edistetty mm. Pohjois-Karjalan lehdot, tikkametsät ja luonnonmetsät -Life -hankkeessa vuosina 2001-2004. Hankkeen jälkeen Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja Metsähallituksen Luontopalvelut ovat jatkaneet valkoselkätikan suojelutyötä maakunnassa mm. suojelualueita hoitamalla ja uusia suojelualueita perustamalla.
Maakunnan eräs kasviharvinaisuus on erittäin uhanalainen, levinneisyydeltään itäinen juurtokaisla, jonka esiintymistä huomattava osa on Pohjois-Karjalassa. Järvien ja jokien tulvarannoilla esiintyvän lajin säilymistä uhkaavat kasvupaikkojen umpeenkasvu ja toisaalta vesistöön rakentaminen. Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraa juurtokaislan kasvupaikkoja säännöllisesti ja ohjaa maankäyttöä niin, että lajin esiintymät tulevat otetuiksi huomioon esim. rantarakentamisessa ja rantojen ruoppauksissa.
Katso myös
- Rupilisko: Suomen uhanalaisia lajeja, Rupilisko (PDF, core.ac.uk)
- Yhteinen saimaannorppamme -Life (metsa.fi)
- Valkoselkätikka (laji.fi)
- Juurtokaisla (laji.fi)
Miten luonnon monimuotoisuutta edistetään Pohjois-Karjalassa?
Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on merkittävä uhka ja suuri haaste myös Pohjois-Karjalassa. Luonnonsuojelua edistetään viranomaistoimin esim. suojelualueita perustamalla ja hoitamalla sekä maankäyttöä ohjaamalla (kaavoitus, metsänkäytön ohjaus, vesiensuojelun suunnittelu ja neuvonta).
Luonnon monimuotoisuutta pyritään turvaamaan Pohjois-Karjalassa mm. Metso-ohjelman (Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma) ja HELMI-elinympäristöohjelman avulla.
METSO-ohjelman toteutus on edennyt Pohjois-Karjalassa erittäin hyvin. Vapaaehtoisuuteen perustuvan ohjelman puitteissa perustetaan joko yksityisiä luonnonsuojelualueita tai ostetaan alueita valtiolle luonnonsuojelualueiksi.
Helmi-ohjelmassa hoidetaan, kunnostetaan ja ennallistetaan uhanalaisia luontotyyppejä ja lajien elinympäristöjä. Pohjois-Karjalassa toimenpiteet painottuvat erityisesti lintuvesien kunnostuksiin ja perinnebiotooppien hoitoon. Myös Helmi-ohjelman toimet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen.
Katso myös
Julkaisija