Natura-alueet - Pohjois-Karjala
Pohjois-Karjalan Natura 2000 -alueet
Ymparisto.fi-palvelusta löydät kuvaukset kaikista Suomen Natura-alueista. Karttapalvelusta näet kohteen tarkan sijainnin.
Pohjois-Karjalan Natura 2000 -alueet (linkki hakutulokseen)
Natura 2000 -alueet Syken karttapalvelussa (syke.fi)
Pohjois-Karjalassa on yhteensä 134 Natura 2000 -aluetta, joista luontodirektiivin mukaisia SAC-alueita on 116 ja lintudirektiivin mukaisia SPA -alueita 10. Osa näistä alueista on osittain päällekkäisiä. Natura-2000 - alueiden suojelun perusteena erityisten suojelutoimien alueilla (SAC) ovat luontodirektiivin liitteen I luontotyypit ja liitteen II lajit sekä erityissuojelualueilla (SPA) lintudirektiivinliitteen I lajit ja Suomessa säännöllisesti esiintyvät muuttolintulajit.
Pohjois-Karjalan Natura 2000 -alueiden kokonaispinta-ala on noin 122 000 ha, josta vesialuetta on noin 55 000 ha. Natura-alueista neljä ulottuu naapurimaakuntien alueelle.
Useamman ELY-keskuksen alueella sijaitsevat alueet
- Pyhäjärven alueen luontokokonaisuus (osittain Etelä-Karjalan alueella)
- Oriveden-Pyhäselän saaristot (osittain Etelä-Savon alueella)
- Piilopirtinaho-Marjomäki, Välikankaan alueen vanhat metsät (osittain Kainuun puolella)
Natura 2000 -verkostoon sisältyy luontoarvoiltaan monenlaisia kohteita, joiden suojelutavoitteet voidaan toteuttaa erilaisin keinoin. Suojelualueiden perustamisen lisäksi luontoarvoja voidaan turvata mm. kaavoituksella tai muulla maankäytön ohjauksella. Natura-alueille laaditaan tarvittaessa hoito- ja käyttösuunnitelma, jossa mm. pyritään yhteensovittamaan alueelle kohdistuvia erilaisia käyttömuotoja.
Pohjois-Karjalan Natura 2000 -alueiden erityispiirteitä
Pohjois-Karjalan Natura-alueista pinta-alaltaan suurimmat ovat Pyhäjärven ja Oriveden-
Pyhäselän Natura 2000 -alueet, joiden pinta-alasta valtaosa on vesialuetta. Suurimmat maa-alueilla sijaitsevat Natura-kohteet ovat Patvinsuo ja Ruunaa. Patvinsuon lisäksi myös maakunnan muut kansallispuistot eli Koli ja Petkeljärvi-Putkelanharju sisältyvät Natura-verkostoon. Natura-alueisiin kuuluu myös useita geologisesti arvokkaita, laaja-alaisia harjukohteita, jotka ovat pääosin metsätalouskäytössä.
Luontotyyppien suojelun kannalta maakunnan Natura-alueilla ovat erittäin tärkeitä boreaaliset luonnonmetsät, laajat suoyhdistymät monine luontotyyppeineen sekä Kiteen-Tohmajärven seudulla olevan Keski-Karjalan lehtokeskusalueen ja sen pohjoispuolelle jatkuvan vaara-alueen lehdot.
Uhanalaisista sekä lintu- ja luontodirektiivin lajeista Pohjois-Karjalan Natura 2000 -alueilla on erityistä merkitystä mm. valkoselkätikan, rupiliskon, saimaannorpan, tikankontin, myyränportaan ja serpentiiniraunioisen esiintymien suojelussa. Lisäksi maakunnan itä- ja pohjoisosien Natura-alueet ovat tärkeitä vanhojen metsien ja soiden sekä muiden kosteikkojen lajiston suojelulle. Natura 2000-alueisiin sisältyy myös lajistonsuojelun kannalta tärkeitä keskittymiä: kasvilajistoltaan monipuolisia kalkki- ja serpentiinialueita.
Kolin, Patvinsuon ja Petkeljärven kansallispuistot sekä Ruunaan retkeilyalue ovat tärkeitä alueita myös matkailu- ja virkistyskäytölle. Vastaavaa käyttöä kohdistuu eräisiin muihinkin Pohjois-Karjalan alueisiin. Taajamien läheisyydessä olevia tärkeitä virkistyskohteita ovat Reposuo, Raesärkkä ja Noljakanmäen alue. Lintuvesikohteista lähivirkistystä ja luontomatkailua palvelevat Sysmäjärvi, Sääperi, Päätyeenlahti ja Peijonniemenlahti.
Katso myös
Julkaisija