Luonnon monimuotoisuus - Etelä-Savo
Etelä-Savon luonnon kirjo muodostuu monipuolisesta vesistöjen, metsien ja perinnebiotooppien kokonaisuudesta. Etelä-Savo sijaitsee luonnonmaantieteellisen aluejaon mukaisesti Järvi-Suomessa.
Maakuntamme on Suomen järvisin ja metsäisin. Pinta-alasta on vettä noin 25 prosenttia ja metsää noin 65 prosenttia. Saimaan rannat vaihtelevat karuista ja kallioisista laakeisiin hiekkarantoihin. Metsissä on edelleen nähtävissä kaskitalouden merkkejä, mutta lehtipuuvaltaisten metsien määrä on jatkuvasti vähenemässä. Metsät ovat pääosin havupuuvaltaisia.
Etelä-Savo on Suomen vähäsoisinta aluetta ja suoalasta on ojitettu yli 80 prosenttia. Suot keskittyvät maakunnan luoteisosaan Savonselän vedenjakaja-alueelle.
Erilaisiin suojeluohjelmiin kuuluu Etelä-Savon maa-alasta noin kolme prosenttia. Laajimmat yhtenäiset suojellut metsäalueet sijaitsevat maakunnan alueen kolmessa kansallispuistossa sekä Pihlajaveden ja Kakosalon valtion mailla.
Merkittävä osa maakunnan uhanalaisesta lajistosta esiintyy järvillä, rannoilla ja metsissä.
Etelä-Savon lajisto
Etelä-Savossa esiintyvistä lajeista merkittävin on Suomen ainoa kotoperäinen nisäkäs, erittäin uhanalainen saimaannorppa. Norpan talvikannan kooksi on arvioitu vähän yli 400 yksilöä, joista Etelä-Savossa elää noin 80 prosenttia. Maakuntamme kantaa siis päävastuun saimaannorpan suojelusta. Saimaan alue ja muut suuret järvet ovat tärkeitä myös selkävesilinnuston, kuten lokkien, tiirojen, kuikkien, koskeloiden ja sääksien, pesimäalueina. Linnustollisesti monimuotoisia ovat lisäksi rehevöityneet järvet ja järvien lahdet.
Metsissä painottuu kuusi- ja mäntykankaiden lajisto. Monimuotoisuudeltaan edustavimpia ovat erityisesti lehdot ja muut lehtipuuvaltaiset rehevät metsät. Niissä esiintyy eniten myös uhanalaista lajistoa. Etelä-Savon metsälajistoon kuuluvat olennaisesti muun muassa liito-orava, valkoselkätikka, pikkutikka ja kangasvuokko.
Myös perinteisen maankäytön luomista biotoopeista erityisesti niityillä, ahoilla, kedoilla ja hakamailla on tärkeä merkitys maakunnan uhanalaisten lajien elinympäristöinä. Esimerkiksi idänkurhon Suomen kannasta esiintyy merkittävä osa Etelä-Savossa.
Etelä-Savon erikoispiirteitä
Etelä-Savon maakunta sijaitsee Itä-Suomessa Hämeen ja Pohjois-Karjalan lajirikkaiden metsä- ja suoalueiden välimaastossa ja on osaltaan tärkeässä asemassa itäisen Suomen lajiston monimuotoisuuden turvaamisessa. Suomen mittakaavassa vähäravinteisten järvien määrä on Etelä-Savossa edustava. Hyvänä esimerkkinä käy Puruvesi, joka on suurimpia kirkasvetisiä järviä Suomessa. Etelä-Savossa esiintyvistä perinnebiotoopeista kaikki ja luonnontilaisista suoluontotyypeistä lähes kaikki ovat uhanalaisia. Maakunnan lajistossa on muutamia erikoisuuksia, joiden osalta ainakin yksi esiintymisen painopiste sijaitsee Itä- ja Kaakkois-Suomessa. Tällaisia ovat esimerkiksi saimaannorppa, valkoselkätikka, kuhankeittäjä, heinäkurppa, liito-orava, rupilisko, idänkurho, kangasvuokko, notkeanäkinruoho ja kalliosirkunjyvä.
Saimaannorpan suojelu etenee yhteistyöllä
Saimaannorppa on Etelä-Savon merkittävin vastuulaji. Vuosikymmeniä jatkuneen suojelutyön ansiosta saimaannorppakanta alkoi hienokseltaan kasvaa 2010-luvulla. Ilmastonmuutos on saimaannorpalle merkittävä uhkatekijä, sillä vähäluminen talvi voi koitua poikasten kuolemaksi. Saimaannorpan suojelua edistetään muun muassa kalastusrajoituksin, perustamalla suojelualueita ranta-alueille ja pesimäluodoille sekä ottamalla pesimäalueet huomioon maankäytön suunnittelussa. 2010-luvun alussa aloitettiin norppien pesimäolosuhteiden parantaminen kolaamalla vähälumisina talvina apukinoksia norppien pesäpaikoiksi. Lisäksi kehittelyn alla ovat keinotekoiset pesärakenteet. Norpalle ei tulisi aiheuttaa häiriötä talvella pesimäaikana eikä keväällä karvavaihtoaikana.
Ympäristöministeriö asetti vuonna 2012 Saimaannorpan suojelutyöryhmän saimaannorppakannan suotuisan suojelutason saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi. Laajapohjaisen työryhmän tehtävänä on seurata Saimaannorpan suojelun strategian toimenpidesuunnitelman toteutumista ja edistää sen toimeenpanoa. Työryhmän puheenjohtaja ja sihteeri ovat Etelä-Savon ELY-keskuksesta.
- Luonnonsuojelu - Etelä-Savo (ely-keskus.fi)
- Saimaannorppa (metsa.fi)
- Saimaannorppa (wwf.fi)
- Saimaannorppa (sll.fi)
- Saimaannorppatutkimus (uef.fi)
Liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja turvaa luontodirektiivi
Uhanalaista liito-oravaa on mahdollista havaita maakunnan eri osissa, mutta esiintymisen painopisteenä on maakunnan keskiosa. Lajille soveltuvien metsien pinta-ala on sen elinympäristössä tapahtuvien muutosten vuoksi valtakunnallisesti pienentynyt ja kannan arvioidaan yhä heikkenevän. Liito-oravan elinympäristöihin vaikuttavista toimista merkittävin on metsien käsittely. Lajin esiintymispaikkoja tulee esiin myös esimerkiksi tiehankkeiden ja metsänhoidon suunnittelun yhteydessä. Lajin pesä- ja ruokailupaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä luonnonsuojelulain nojalla.
Luonnonmetsät ja järvet ovat tärkeitä uhanalaiselle linnustolle
Maakunnan metsissä elävistä lintulajeista uhanalaisin on Etelä-Savon maakuntalinnuksikin nimetty kuhankeittäjä. Tämä valoisissa rantametsissä pesivän linnun esiintymisen painopiste on Järvi-Suomessa. Lajin uhkatekijänä on muun muassa vanhojen metsien ja kookkaiden puiden väheneminen. Lintuyksilöitä myös pyydystetään ruuaksi muuttomatkalla.
Toinen merkittävä laji on lehtipuuvaltaisissa metsissä viihtyvä valkoselkätikka, jonka sukupuuton uhka on saatu torjutuksi suojelun ja luonnonhoidon sekä idän suunnasta tulleiden vaellusten ansiosta. Laji on kuitenkin edelleen uhanalainen.
Laji suosii vanhoja lehti- ja lahopuustoisia metsiä, joiden määrä on viimeisten vuosikymmenten aikana vähentynyt merkittävästi metsätaloustoimien seurauksena. Suomessa valkoselkätikan pesinnät painottuvat maan itä- ja kaakkoisosiin. Vuonna 2020 Suomesta löytyi ennätyksellisesti yli 300 valkoselkätikkareviiriä. Viime vuosina todetuista pesinnöistä on 15–20 % ollut Etelä-Savossa.
Erittäin uhanalainen idänkurho on löytänyt kasvupaikkoja tienvarsilta
Kasveista Etelä-Savon erikoisuutena on piikikäs mykerökukkainen asterikasvi, idänkurho. Tämän erittäin uhanalaisen kasvilajin Suomessa tunnetuista nykyesiintymistä valtaosa sijaitsee Etelä-Savossa. Laji on aikoinaan kasvanut perinteisen maankäytön seuralaisena muun muassa kaskiahoilla, metsälaitumilla ja peltojen pientareilla.
Idänkurho kasvattaa maanmyötäistä lehtiruusukettaan useita vuosia kukintaa varten. Kerran kukittuaan kasvi kuolee. Valoisien kaskiahojen ja metsälaitumien vähentymisen ja umpeenkasvun myötä tämä kasvilaji on taantunut viime vuosina voimakkaasti. Valtaosa lajin esiintymistä on pieniä, joissa on vuosittain vain korkeintaan parikymmentä kukkivaa kasvia.
Nykyisin lajin laajimmat esiintymät Etelä-Savossa ovat teiden pientareilla. Osaa idänkurhon kasvupaikoista on viime vuosina hoidettu Etelä-Savossa muun muassa ympäristöä raivaamalla ja niittämällä. Kaskikulttuuriin ja muihin perinteisiin maankäyttömuotoihin sidoksissa olleista kasvilajeista Etelä-Savossa esiintyvät edelleen myös muun muassa uhanalaiset hirvenkello ja ahokirkiruoho.
Ruusuruoho on merkittävä kasvilaji uhanalaisille hyönteisille
Ruusuruoho ei ole uhanalainen laji, mutta se on tärkeä monimuotoisuuden luoja. Ruusuruoho saapui Etelä-Savoon kaskiviljelyn mukana idästä ja sen esiintyminen painottuu nykyisin itäiseen Suomeen. Sen lilanvärisiä kukkia voi nähdä heinä–elokuussa laitumilla, kedoilla, rinneniityillä, tienpientareilla ja valoisissa harjumetsissä. Kukinta-aikana keski- ja loppukesällä ruusuruoho on tärkeimpiä mesikasveja lukuisille hyönteisille, kuten mesipistiäisille, perhosille ja kukkakärpäsille. Eräät lajit käyttävät ravinnokseen myös kasvien lehtiä ja kukkia. Osa ruusuruoholla käyvistä hyönteislajeista on taantunut tai luokiteltu uhanalaiseksi, kuten kultasurviaiskoi (EN), ruusuruohokiitäjä (NT) ja ruusuruohomaamehiläinen (alueellisesti harvinainen).
Miten luonnon monimuotoisuutta edistetään Etelä-Savossa?
Etelä-Savossa luonnon monimuotoisuutta edistetään mm. Helmi-elinympäristöohjelman ja METSO-ohjelman avulla.
Helmi-ohjelmassa hoidetaan, kunnostetaan ja ennallistetaan uhanalaisia luontotyyppejä ja lajien elinympäristöjä. Toimet kohdistuvat Etelä-Savossa perinnebiotooppeihin, lintuvesiin, pienvesiin ja metsiin.
METSO-ohjelman kautta turvataan metsien monimuotoisuutta suojelemalla monimuotoisten metsien luontoarvoja vapaaehtoisuuteen perustuen korvausta vastaan.
Katso myös:
- Natura 2000 -alueet - Etelä-Savo
- Helmi-ohjelma - Etelä-Savo
- Metsonpolku (metsonpolku.fi)
- Laji.fi (laji.fi)
- Vieraslajit (vieraslajit.fi)
Julkaisija