Natura-alueet - Lappi
Lapin Natura 2000 -alueet
Ymparisto.fi-palvelusta löydät kuvaukset kaikista Suomen Natura-alueista. Karttapalvelusta näet kohteen tarkan sijainnin.
Lapin Natura 2000 -alueet (linkki hakutulokseen)
Natura 2000 -alueet Syken karttapalvelussa (syke.fi)
Lapin ELY-keskuksen alueella on 161 Natura 2000-verkostoon kuuluvaa kohdetta. Niiden yhteispinta-ala on noin 3 miljoonaa hehtaaria. Luontodirektiivin mukaisia erityisten suojelutoimien (SAC-alue) alueita on 159 kohdetta. Näistä 53 aluetta on samalla myös lintudirektiivin mukaisia erityissuojelualueita (SPA-alue). Karunginjärvi kuuluu Natura 2000 -verkostoon pelkästään lintudirektiivin mukaisena SPA-alueena. Pohjois-Pohjanmaan ELY:n alueelle Lapin Natura-alueista ulottuu yhdeksän.
Useamman ELY-keskuksen alueella sijaitsevat alueet
Nikkilänaapa, Iso-Saarisuo - Hoikkasuo - Musta-aapa, Veittiaapa, Rimpijärvi - Uusijärvi, Litokaira, Mämmisuo, Syöte, Kitka ja Oulanka.
Natura 2000 -verkoston tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Tämä ei lähtökohtaisesti estä ihmistoimintaa kyseisillä alueilla, mutta alueiden käyttö on sovitettava yhteen alueen suojelutavoitteiden kanssa. Natura 2000 -verkoston kohteet poikkeavat toisistaan muun muassa luontoarvojen ja suojelutavoitteiden suhteen.
Useimmilla Natura-alueilla luontoarvojen säilyttäminen edellyttää ainakin osittain luonnonsuojelualueiden perustamista ja suojeluarvot turvaavien rauhoitusmääräysten laatimista. Suurin osa Lapin Natura-alueista onkin kansallisilla päätöksillä perustettuja luonnonsuojelualueita tai ne kuuluvat kansallisiin suojeluohjelmiin tai muilla tavoin suojeltuihin alueisiin. Osalla Natura-alueista luontoarvot on turvattu mm. erämaalain, vesilain, maankäyttö- ja rakennuslain perusteella. Natura-alueille laaditaan tarvittaessa hoito- ja käyttösuunnitelma, jossa mm. pyritään yhteensovittamaan alueelle kohdistuvia erilaisia käyttömuotoja ja -paineita.
Lapin Natura 2000 -alueiden erityispiirteitä
Lapin Natura 2000 -alueet sijoittuvat kahdelle luonnonmaantieteelliselle vyöhykkeelle, alpiiniselle ja boreaaliselle vyöhykkeelle. Lapin Natura 2000 -verkostossa on mukana luonnonolosuhteiltaan ja laajuudeltaan monen tyyppisiä alueita: Perämeren saaristoluontoa, reheviä letto- ja lehtokohteita, perinnebiotooppeja, laajoja metsä- ja suokohteita, lintuvesialueita, suuria virtavesiä, palsasoita, tunturikoivikoita ja tunturikankaita sekä muita tunturiluontotyyppejä. Pinta-alallisesti parhaiten edustettuina Natura-luontotyypeistä ovat luonnonmetsät, aapasuot, tunturikankaat, tunturikoivikot, karut kirkasvetiset järvet sekä luonnontilaiset jokireitit.
Lappiin sijoittuu useita satojen tuhansien hehtaarien kokoisia erämaisia Natura-alueita.
Suurimpien joukossa ovat mm. Urho Kekkosen kansallispuisto - Sompio - Kemihaara, Lemmenjoen kansallispuisto sekä monet erämaa-alueet. Suurimmat alueet keskittyvät alueen pohjoisosaan. Monien lajien ja luontotyyppien elinvoimaisimmat esiintymät Suomessa ovat Lapin Natura-alueilla. Lapin Natura-alueet ovat monenlaisesta niille sijoittuvasta toiminnasta huolimatta vielä huomattavan edustavia ja luonnontilaisia.
Katso myös
Julkaisija