Hyppää pääsisältöön

Luonto antaa voimaa ja vapauttaa

Ami on 24-vuotias nuori, joka asuu Espoossa ja harrastaa musiikin tekoa. Amille lähiluonto on ollut tärkeä kautta elämän. Juttelimme Amin kanssa siitä, mitä luonto merkitsee ja mitä sen hyväksi pitäisi tehdä.

”Lapsena käytiin usein mummon luona maalla, ja olen tykännyt viettää aikaa luonnossa – vaikkapa uida tai ratsastaa maastossa. Olen kuitenkin pitänyt luontoa nuorempana myös jollain lailla itsestään selvänä asiana. Vasta vanhempana olen oppinut arvostamaan luontoa ja olen kiitollinen siitä, että kasvoin Suomessa, jossa on näin hienoa luontoa”, sanoo Ami.

Luonto tukee ja lohduttaa myös vaikeina aikoina

”Porissa ollessa mulle tuli kerran sellainen niin sanottu romahdus. Me mentiin sitten kaverini kanssa metsään, jossa halailin puita ja kävelin paljain jaloin. Se oli tosi rauhoittavaa ja tunsin puusta tulevan energian. Me mentiin myös Yyteriin ja oli tosi koskettavaa vaan huutaa sinne merelle”, Ami kertoo.

”Koen, että vaikeina aikoina luonto ottaa osan tuskasta, puhdistaa ja vapauttaa.”

Iloisinakin hetkinä lähiluonto on osa Amin elämää. Hän on usein mennyt kaverinsa kanssa läheisille kallioille kuuntelemaan musiikkia ja tanssimaan. ”On tosi vapauttavaa vaan viettää aikaa luonnossa”, hän summaa.

Otetaan oppia nuorista

Ami haluaisi oppia lisää siitä, miten omilla toimilla voisi vaikuttaa luonnon hyvinvointiin. Esimerkiksi vapaaehtoistyö kiinnostaa häntä. 

”Kasvatan parvekkeella salaattia, ruohosipulia, chiliä ja mansikoita. Yksi haaveeni on, että tulevaisuudessa mulla olisi omakotitalo ja iso piha, jossa voisin kasvattaa kaiken oman ruuan itse. Olisi myös siistiä vaan mennä istuttamaan puita johonkin paikkaan”, hän suunnittelee.

Amin mielestä nuorilla on paljon tietoa, ja he välittävät aivan uudella tavalla luonnosta ja ympäristöstä. ”Nuoret käy paljon esimerkiksi kirpputoreilla ja haluavat vähentää hävikkiä – se on tosi siistiä. Ihmiset voisivat todella ottaa oppia nuorista”, Ami pohtii.

Pienilläkin teoilla on Amin mielestä merkitystä ja hän katsoo, että jokaisen tulisi toimia luonnon eteen omalla panoksellaan – siitä syntyy joukkovoimaa, kun kaikki tekevät osansa.

”Faktoja ja oikeaa tietoa pitäisi tuoda vielä enemmän esille, sillä uskon, että monilla on myös paljon väärää tietoa ja ihmiset väittävät joitakin asioita jopa salaliittoteorioiksi.
Myös yhteiskunnan tulisi kantaa osansa ja seisoa luonnon ja ilmaston takana.

”Yhteiskunnassa pitäisi tehdä sellaisia ratkaisuja, että vähävaraisten ja keskituloloisten olisi helpompi tehdä luona säästäviä tekoja, eikä se olisi vain rikkaiden etuoikeus. Pienempituloistenkin tulisi voida esimerkiksi valita sähköauto, joka säästää ympäristöä. Kaikille pitäisi olla omassa arjessa mahdollista tehdä luontotekoja, jotka vaikuttavat. ”

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)