Saunaremontti

Saunaremontti kohdistuu yleensä pintamateriaaleihin. Työ aloitetaan yleensä purkamalla vanhat lauteet ja panelointi. Höyrynsulku rikkoontuu usein purkutyön aikana, joten se on syytä uusia. Purkamisen jälkeen tarkistetaan seinän runkorakenteiden ja lämmöneristeiden kunto. Samalla tarkistetaan, että lauteiden ja mahdollisen sähkökiukaan kiinnitystuet ovat ehjät ja oikeilla paikoillaan.

Lauteita ja kiuasta ei saa yrittää kiinnittää pelkästään seinäpaneeliin. Uuden rakentaminen voidaan aloittaa vasta kun perusta on todettu terveeksi.

 

Löylyhuoneen lattia päällystetään yleensä keraamisella laatalla tai muovimatolla. Sauna luetaan märkätilaksi,joten lattialaatta vaatii alleen myös erillisen vesieristyksen.

Löylyhuone

Löylyhuoneenlattiassa tulee olla lattiakaivo. Kaivon ja vesieristyksen liitos tulee tehdä huolellisesti tuoteohjeiden mukaan.

Paneloinnin alle höyrynsulku

Ennen panelointia seiniin ja kattoon asennetaan lämmöneristettä vasten kuumuutta kestävä höyrynsulku, joka yleisimmin on alumiinipintainen rakennuspaperi. Saumat limitetään vähintään 150 millimetrin matkalta ja teipataan kuumuutta kestävällä teipillä. Seinän höyrynsulku ja lattian vedeneristys liitetään seinän alapäässä yhteen.

Seinä- ja kattopaneelin taakse jätetään koolauksen avulla vähintään 20 mm:n tuuletusrako. Tuuletusrakoon putkitetaan mahdolliset valaisinpisteet. Sähkötyöt teetetään ammattilaisella. Ensin paneloidaan katto ja sen jälkeen seinät ylhäältä alaspäin. Nurkkiin jätetään pieni tuuletusrako.

Paneeleissa valinnanvaraa

Seinä- ja kattopaneeleina on perinteisesti käytetty kuusta, joskus myös pihkaista mäntyä. Viime vuosina paneeli- ja laudemateriaaleina ovat yleistyneet haapa ja leppä, usein lämpökäsiteltynä, mikä parantaa niiden kosteuskestävyyttä.

Lauteet rakennetaan riittävän tukeviksi joko paikalla rakentaen tai valmiiksi mittojen mukaan tehdyistä elementeistä. Kiukaan ympärille tehdään tukeva kaide, joka estää horjahtamisen kiukaalle ja voi toimia myös lauteilla istuvan jalkatukena. Kaiteessa tulee olla lapsia varten yksi alempi kaidepuu.

Kiuas saunan koon mukaan

Löylyhuoneen tilavuus määrää kiukaan koon. Ilmoitettuja maksimitilavuuksia voidaan suurentaa noin 20 prosenttia, jos kiukaassa on paljon kiviä. Isosta kivimäärästä on se etu, että löylyä riittää myös alhaisemmissa lämpötiloissa. Tiili- tai muut kivipinnat nostavat kiukaan tehon tarvetta.

Puukiukaan ja hormin yhteensopivuus on varmistettava valmistajalta. Valmistaja ilmoittaa tuotteen asennusohjeissa periaatteet läpivientien tekemisestä sekä suojaetäisyydet ja puhdistusmenetelmät. Sähkökiuas on kiinnitettävä kantaviin rakenteisiin, ei paneeliin.

Muista ilmanvaihto

Ilmanvaihto on tärkeä osa toimivaa saunaa. Sähkösaunassa saunan tuloilmaventtiilin pitää olla vähintään 50 senttiä kiukaan kivipinnan yläpuolella. Poistoilmaventtiili sijoitetaan mahdollisimman alas kiukaan vastakkaiselle seinälle. Jos poistoilmaventtiilin sijoittaminen saunan alaosaan on vaikeaa, voi poistoilman johtaa oven alta pesuhuoneeseen. Puulämmitteisen saunan tuloilmaventtiili voidaan sijoittaa kiukaan lähettyville esimerkiksi lattiaan.

Korvausilmaratkaisusta riippumatta on saunassa hyvä olla suljettava poistoilmaventtiili seinän yläosassa. Tämä saunan kuivattamista varten tehty venttiili tai räppänä avataan heti saunomisen jälkeen ja pidetään auki aina silloin, kun saunaa ei käytetä.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.40, päivitetty 19.1.2016 klo 13.25