Hyppää pääsisältöön

Matkailu

Pohjoismaalaiset tekevät henkilöä kohti laskettuna eniten matkoja maailmassa. Suomalaiset ovat tässä joukossa ei-toivotulla kärkisijalla. Matkustamisen määrän sijaan panosta matkan sisältöön ja matkaa kestävästi. Kestävän matkailun osia ovat ympäristöystävällinen liikkuminen ja toimiminen matkakohteessa sekä mahdollinen päästöjen kompensointi.
Kuva
Mies ja tyttö istuvat junassa ja tutkivat karttaa pöydän äärellä.
© Adobe Stock

Matkailu voi parhaimmillaan olla elämän suurimpia iloja. Uudet kulttuurit, ihmiset ja luonnonolot yhdistettynä vapauden tunteeseen saavat monet ihmiset matkailemaan uudelleen ja uudelleen. Mutta miten matkailla kestävästi?

Kestävän matkailun askeleet

  1. Harkitse, minne matkustat.

    Mitä enemmän matkustat, sitä oleellisempaa on, minne matkustat. Esimerkiksi kaukolennot Suomesta Aasiaan tuottavat valtavan määrän päästöjä, kun taas Suomen tai Euroopan sisäinen matkustaminen joukkoliikenteellä voi olla verrattain vähäpäästöistä.

  2. Valitse kulkuvälineesi harkiten.

    Matkailun suurimmat päästöt syntyvät liikkumisesta, suurimpina lentämisestä ja yksityisautoilusta. Kannattaakin pohtia, voisiko matkakohteeseen päästä esimerkiksi raitioteitse – moni varmasti tietää, miten mukavaa esimerkiksi Interraililla matkatessa voi olla!

  3. Suosi matkailukohteita ja majoituspalveluita, jotka ottavat ekologisen kestävyyden hyvin huomioon.

    Suomessa on paljon hotelleja ja muita majoituspalveluita, joilla on pohjoismainen ympäristömerkki Matkailuyrityksillä on myös ympäristöjärjestelmiä (ISO 14000, ja kevennetty ymp.järj. Ekokompassi). Osa käyttää kansainvälistä Green key -ympäristömerkkiä.

  4. Toimi vastuullisesti kohteessa.

    On syytä huomioida niin sosiaalinen kuin ekologinen kestävyys matkakohteessa – kunnioita paikallista luontoa ja kulttuuria. Huolehti jätteistäsi asianmukaisesti myös matkaillessa.

  5. Harkitse päästökompensaatiota.

    Päästökompensaatioiden suosio on ollut kasvussa. Vaikka alaan liittyy epävarmuuksia, luotettavien toimijoiden tarjoamat kompensaatiot voivat olla toimiva keino lisätä matkailun kestävyyttä. Voit lukea päästökompensaatioista lisää täältä.

  6. Vältä ostamasta uhanalaisista lajeista valmistettuja tuotteita

    Yleisiä luvanvaraisia matkailijoiden suosimia matkamuistoja ovat mm. simpukat, kotilot ja korallit, nahkatuotteet ja taljat, soittimet, koriste-esineet sekä kosmetiikka- ja luontaistuotteet. Tutustu lajien tuontia ja vientiä koskevaan CITES-sopimukseen

Maailmanlaajuisesti matkailun vaikutus ilmaston lämpenemiseen on muutaman prosentin luokkaa. Rikkaissa maissa, kuten Suomessa, luku on kuitenkin huomattavasti korkeampi, noin 10-20 prosenttia. 

Yksittäisen henkilön hiilijalanjälkeä matkailu voi kasvattaa huomattavasti: yhden pitkän lennon päästöt voivat olla suuremmat kuin esimerkiksi koko vuoden yksityisautoilun. Pohjoismaalaiset tekevät henkilöä kohti laskettuna eniten matkoja maailmassa. Suomalaiset ovat tässä joukossa ei-toivotulla kärkisijalla. Esimerkiksi vuonna 2017 suomalaiset tekivät ulkomaille yli viisi miljoonaa lentomatkaa. Näistä noin 72 prosenttia oli vapaa-ajanmatkoja.

Koronapandemia on vaikuttanut ihmisten matkustamiseen ja varsinkin lentämiseen. Matkustamisen maailmanlaajuiset päästöt vähenivät hetkellisesti, mutta yleinen lentoliikenteen trendi on silti kasvava. Esimerkiksi kansainvälinen ilmankuljetusliitto IATA on ennakoinut lentoliikenteen määrän lähes kaksinkertaistuvan vuoden 2016 tasosta vuoteen 2036, jolloin lentomatkustajia olisi IATA:n mukaan 7,8 miljardia.

Lue lisää

Laske matkustamisesi ilmastovaikutus Ilmastodieetillä
Siirry (ilmastodieetti.fi)

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)