Hyppää pääsisältöön
Ymparisto.fi – Etusivu

Ympäristöhallinnon verkkopalvelu

Helmi-elinympäristöohjelma

Helmi-elinympäristöohjelma vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvaa luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Samalla hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään siihen sopeutumista.

Helmi-ohjelmassa tartumme Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Teemme vaikuttavia tekoja luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

Helmi-ohjelmaa tehdään laajassa yhteistyössä

Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma. Ohjelmaa toteuttavat yhdessä ministeriöiden hallinnonalat sekä kunnat ja järjestöt. Toimia tehdään sekä suojelualueilla että niiden ulkopuolella. Ohjelman toimet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen.

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö Maaret Väänänen, ympäristöministeriö, luontoympäristöosasto

p. 0295 250 370, etunimi.sukunimi@gov.fi

Julkaisija

Ympäristöministeriö

Helmi-ohjelman toimeenpano - Etelä-Karjala ja Kymenlaakso

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan Helmi-ohjelman toteutus etenee.
Kuva
Yksi tärkeä osa Helmi-elinympäristöohjelmaa on suoluonnon kartoitus ja suojelu.
Soidensuojelu on yksi tärkeä osa-alue Helmi-elinympäristöohjelmassa. © Petra Pohjola

Ajankohtaista

Painopisteet ja resurssit

Soiden suojelussa ja ennallistamisessa autetaan soilla asuvaa yli 100 uhanalaista lajia. Etelä-Suomessa soista on suojeltu vain muutamia prosentteja. Soiden suojelussa syntyy ilmastomuutosta hillitseviä hiilinieluja. Soiden ennallistaminen vähentää ravinteiden valumista soilta vesistöihin. 

Soidensuojelun täydennysehdotukseen (SSTE ympäristö.fi) perustuvat tavoitteet Kaakkois-Suomessa ovat vuonna 2022 200 hehtaaria. Suojelu on vapaaehtoista ja maanomistaja saa siitä korvauksen. ELY-keskukset neuvottelevat suojelusta maanomistajien kanssa, aloittaen jo selvitetyistä luonnon monimuotoisuudelle arvokkaista kohteista. Toteutukseen voidaan ottaa mukaan myös uusia kohteita ja jo olemassa olevia kohteita voidaan laajentaa, mikäli luonnonarvot sitä edellyttävät.  

Lintuvesien ja kosteikkojen kunnostus -teemassa keskitytään priorisoitujen SPA-lintuvesien kunnostamiseen. Menetelminä ovat lähinnä laajojen järviruokovaltaisten kasvustojen niittäminen ja ruokojuurakon jyrsintä (äestys), allikoiden ja lammikoiden kaivaminen, hoitokalastus sekä pesimäsaarten, pesälauttojen ja -laatikoiden rakentaminen. Ruovikon niittämisen yhteydessä pääosa niittoaineksesta on kerätty hyötykäyttöön yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa. Näiden toimien lisäksi lintuvesiltämme pyydetään vieraspetoja Suomen riistakeskuksen Helmi-vieraspetohankkeessa. Kunnostuskohteiden linnuston seuranta on keskeisin osa tehtävien vaikuttavuuden arviointia. Ennen Helmi-kautta monia arvokkaimpia lintuvesiämme kunnostettiin Lintulahdet Life -hankkeessa vuosina 2003–2007.

Perinnebiotoopit eli niityt, kedot, hakamaat ja luonnonlaitumet, tarvitsevat jatkuvaa hoitoa, jotta ne eivät kasva umpeen. Kaakkois-Suomessa on 2013–2014 maisema-alueinventoinnin yhteydessä on tehty päivitysinventointi, joita on täydennetty kasvillisuuskartoituksin 2020–2022.

Kaakkois-Suomessa on valmistunut perinnebiotooppien perhoslajiston verkko-opas, jossa kerrotaan mitkä kasvit ovat perhosten kannalta tärkeitä (www.hyonteiskasvi.fi/). Sen ensisijaisena tarkoituksena on auttaa tunnistamaan kasvikartoituksen yhteydessä vastaan tulleista elinympäristöistä niitä, jotka ovat potentiaalisia uhanalaisille ja silmälläpidettäville perhosille ja siten erityisen merkittäviä lajisuojelun sekä myös monimuotoisuuden kannalta. Verkkojulkaisusta saatavan perhostoukkien elintapoja koskevan tiedon avulla voidaan kohteiden hoitoja suunnitella ja toteuttaa perhosten elinvaatimuksia paremmin huomioiden.

Kunnostettujen perinnebiotooppien jatkuva hoito turvataan maatalouden ympäristösopimusten ja luonnonsuojelulain mukaisen tuen avulla. 

Metsäiset elinympäristöt -teemalle Vuosina 2021–2025 Helmi-ohjelmassa toteutetaan METSO-ohjelmaa täydentäviä metsien ennallistamisen ja luonnonhoidon toimenpiteitä, joihin nykyisessä METSO-ohjelmassa ei ole osoitettu tavoitteita eikä rahoitusta. 

Kaakkois-Suomen alueella on vuosina 2020–2023 hoidettu luonnonsuojelulain suojeltuihin luontotyyppeihin kuuluvia jalopuumetsiä sekä lajistollisesti arvokasta harjun paahdeympäristöä. Jalopuumetsät ja lehdot sekä harjujen paahdeympäristöt ovatkin alueita, joita Kaakkois-Suomessa tullaan ensisijaisesti hoitamaan.   

Pienvesi- ja rantaluonnon kunnostuksessa on selvitetty, kunnostusta ja hoitoa vaativia pienvesi- ja rantaluonnon kohteita ja kunnostettu muutamia rannikon hiekkarantoja. Ensimmäiset purojen ja lähteikköjen kunnostustoimet alkavat lähiaikoina. Pienvesien kunnostuksen tavoitteena on palauttaa ihmistoiminnan seurauksena heikentynyt pienvesi ja sen lähiympäristö häiriötä edeltäneeseen tilaan. 

Rantaelinympäristöjen hoidon tavoitteena on estää avointen luontotyyppien umpeenkasvua ja palauttaa rannoille luontainen vesitalous ja lajisto.

Yhteystiedot

Helmi-ohjelma:

  • Luonnonsuojelubiologi Tuula Tanska
    P. 0295 029 291

Soidensuojelu

  • Luonnonsuojeluasiantuntija Maria Vesterinen (soidensuojelualueiden perustaminen)
    P. 0295 029 004
  • Biologi Kimmo Inki 
    P. 0295 029 238

Lintuvesien kunnostustoimet

  • Luonnonsuojeluasiantuntija Veli-Matti Sorvari
    P. 0295 029 042
  • Lintuvesikoordinaattori Mikko Koho
    P. 0295 021 263
  • Biologi Kimmo Inki 
    P. 0295 029 238
  • Biologi Simo Jokinen
    P. 0295 029 241

Metsäiset elinympäristöt

  • Luonnonsuojeluasiantuntija Annamari Sallinen
    P. 0295 029 034

Perinnebiotoopit

  • Luonnonsuojeluasiantuntija Annamari Sallinen
    P. 0295 029 034
  • Biologi Kimmo Inki
    P. 0295 029 238

Pienvesi- ja rantaluonnon kunnostus

  • Luonnonsuojeluasiantuntija Matti Halonen
    P. 0295 029 083

s-postit:

  • etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi 

 

Julkaisija

Kaakkois-Suomen ELY-keskus