Vesitilanne - lumi

Lumikuorma tänään

Lumikuorma Lumikuorma

Lumikuorma (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Isojen hallien kattojen lumikuormat huomioitava Kaakkois- ja Itä-Suomessa (16.1.)

Lumimäärä on kasvanut tammikuun aikana selvästi koko maassa lounaisrannikkoa lukuun ottamatta. Lumikuorma on nyt maan länsi- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa enimmäkseen 10–50 kg/m2. Idässä ja pohjoisessa lunta on pääosin 60–90 kg/m2, mutta Itä- ja Pohjois-Lapissa on myös vähälumisempia alueita. Pohjoisessa lunta on ajankohtaan nähden vähän.

Myös tulevina päivinä lumikuormat ovat kasvussa lumi- ja vesisateiden takia suuressa osassa Suomea. Torstaiksi 17.1. on ennustettu runsaita lumisateita ja lumikuorma 100 kg/m2 on ylittymässä Kaakkois- ja Itä-Suomessa. Lumikuormat eivät ylitä kattojen mitoitusarvoja, mutta rakennevioista johtuvia hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta, kun lumikuorma ylittää 100 kg/m2, tai suurien sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.

Isojen hallien omistajien on syytä varmistaa kattojen kestävyys runsaan lumen takia. Paras tapa on pudottaa lumet katoilta. Tällä hetkellä puolen metrin kerros lunta katolla painaa vajaat 100 kg/m2 ja metri noin 160–200 kg/m2. Jo puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa isojen hallien katoilta. Lumenpoistossa on huolehdittava työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta.

Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa.

Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2)
kertoo lumessa olevan veden määrän neliömetrillä.

Lisätietoja

Julkaistu 16.1.2019 klo 14.11, päivitetty 16.1.2019 klo 14.10
Aihealue: