Vesitilanne - lumi

Lumikuorma tänään

Lumikuorma Lumikuorma

Lumikuorma (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Pohjoisessa harvinaisen vähän lunta (3.12.)

Marraskuu oli hyvin vähäluminen. Kuun alussa lunta oli koko Lapissa mutta vain 5–20 kg/m2. Kuukauden alkupäivien jälkeen lumimäärä väheni entisestään, ja kuun puolivälin paikkeilla ja sen jälkeen lunta oli vain osassa Pohjois-Lappia hyvin pieniä määriä. Marraskuun viimeisinä päivinä lunta satoi ohuelti lähes koko maahan, mutta enemmän lunta oli edelleen vain paikoitellen pohjoisimmassa Lapissa ja sielläkin enimmillään vain 20–30 kg/m2.

Ero tavalliseen talveen on suuri, sillä keskimäärin lunta on marras-joulukuun vaihteessa koko Pohjois-Lapissa 30–60 kg/m2 ja Etelä-Lapissa, Koillismaalla sekä Kainuussa 20–40 kg/m2. Esimerkiksi Ounasjoen ja Kuusamon Muojärven valuma-alueilla ei ole ollut joulukuun ensimmäisenä päivänä yhtä vähän lunta koko sinä aikana, kun valuma-alueiden lumimääriä on laskettu eli Ounasjoella syksystä 1960 ja Muojärvellä syksystä 1971 alkaen. Esimerkiksi viime vuonna lumikuorma oli näillä alueilla joulukuun alkaessa 12-kertainen tähän vuoteen verrattuna.

Myös etelämpänä lunta on nyt keskimääräistä vähemmän. Siellä lumettomat alkutalvet eivät kuitenkaan ole niin harvinaisia kuin Pohjois-Suomessa, vaan niitä on nähty 2000-luvulla useampia.

Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2)
kertoo lumessa olevan veden määrän neliömetrillä.

Lisätietoja

Julkaistu 3.12.2018 klo 10.39, päivitetty 3.12.2018 klo 10.35
Aihealue: