Suomessa kunnostetaan vuosittain 250–300 pilaantunutta aluetta. Rakentaminen ja maankäytön muutos ovat keskeisiä toiminnan ajureita. Edelleen merkittävä määrä kohteita tarvitsee kunnostus- tai muita riskinhallintatoimia. Valtakunnallinen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategia on kansallinen näkemys siitä, miten pilaantuneiden alueiden riskinhallinta ja kunnostus hoidetaan Suomessa kustannustehokkaasti ja kestävästi ottaen huomioon terveyden- ja ympäristönsuojelu parhaalla mahdollisella tavalla.
Maaperästrategian eri osien ja niihin liittyvien toimintojen väliset suhteet.
Valtakunnallinen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategia
Pilaantuneiden alueiden riskinhallintaa halutaan tehostaa kehittämällä ja ottamalla käyttöön uusia toimintatapoja. Valtakunnallisessa pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategiassa esitetään näitä keinoja. Strategian päämääränä on saada pilaantuneiden maa-alueiden merkittävät riskit terveydelle ja ympäristölle hallintaan kestävällä tavalla vuoteen 2040 mennessä.
Tutkimus- ja kunnostusohjelma
Kiireellisten riskikohteiden tunnistaminen, tutkiminen ja kunnostaminen toteutetaan pääosin Valtakunnallisen pilaantuneiden maa-alueiden tutkimus- ja kunnostusohjelman kautta. Sen avulla priorisoidaan kohteet ja suunnataan voimavarat kiireellisyysjärjestyksen mukaisesti kansallisella tasolla.
Kokeiluhanke
Tutkimus- ja kunnostusohjelma sisältää vuosina 2016–18 kokeiluhankkeen, joka toteuttaa pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kärkihankkeiden toimenpiteisiin kuuluvaa Pilaantuneiden maa-alueiden kunnostuksen ja maa-aineskierrätyksen kokeiluohjelmaa. Kokeiluhankkeen tavoitteena on vauhdittaa kestävien riskinhallintamenetelmien kehittämistä ja käyttöönottoa sekä edistää suomalaisen cleantech-liiketoiminnan vientiä pilaantuneiden alueiden toimintasektorilla.
Ympäristöministeriössä 2.5.2016 pidetyn Pilaantuneiden maa-alueiden kärkihankkeen Info- ja verkostoitumistilaisuuden esitykset
-
Taustoitusta PIMA-kärkihankkeelle, Anna-Maija Pajukallio, Ympäristöministeriö (pdf)
-
PIMA-kokeiluohjelma - kokeiluhanke, Ari Nygrén, Pirkanmaan ELY-keskus (pdf)
-
Clean Soil - Pilaantuneiden maa-alueiden kokeiluhanke, Tuomas Lehtinen, Tekes (pdf)
-
DoAct CORE - Modulaarinen kunnostusalusta pilaantuneelle maaperälle ja pohjavedelle, Perttu Mattila, Doranova Oy (pdf)
-
Haulikkoratojen riskinhallintakeinojen kehittäminen & Klooratuilla liuottimilla pilaantuneen pohjaveden kunnostus BOS100-menetelmällä, Terhi Svanström, Puolustusvoimat (pdf)
-
Tarkkailujen optimointi, Mikael Takala, Vahanen Environment Oy (pdf)
-
Case Hanasaari, Satu Järvinen (pdf)
-
In situ -menetelmien mahdollisuudet, Martin Romantschuk, Helsingin yliopisto (pdf)
-
Biodatan hyväksikäyttö PIMA-riskinarvioinnissa sekä kunnostuksen seurannassa, Kim Yrjälä, Populus Group Oy (Prezi-linkki)
-
Haihtuvat yhdisteet ja rakennusten sisäilma, Kimmo Järvinen, Ramboll Finland Oy (pdf)
Riskienhallintaan ja maaperän kunnostukseen liittyviä ympäristöhallinnon julkaisuja