Hyppää pääsisältöön

Tannilan tuuli- ja aurinkovoimahanke, Oulu (Yli-Ii)

Infinergies Finland Oy suunnittelee tuuli- ja aurinkovoimahanketta Pohjois-Pohjanmaalle, Oulun kaupungin Yli-Iin Tannilan alueelle.
Hankkeen tila
Tila: Vireillä
Alueet: Pohjois-Pohjanmaa, Oulu
Aihealue: Tuulivoimalahankkeet, Tuulivoima

Hankkeen kuvaus

Infinergies Finland Oy suunnittelee tuuli- ja aurinkovoimahanketta Pohjois-Pohjanmaalle, Oulun kaupungin Yli-Iin Tannilan alueelle. Etäisyyttä Iin kunnan rajaan on lyhimmillään noin yksi kilometri. Oulun keskusta sijaitsee noin 57 kilometrin etäisyydellä suunnittelualueen eteläpuolella. Yli-Iin taajamaan etäisyyttä on lähimmillään noin 14 kilometriä.

Hankealueen pinta-ala on yhteensä noin 2 000 ha, josta aurinkovoimala-alueen osuus on noin 240 ha. Hankealueelle suunnitellaan enintään 15 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho tulisi olemaan noin 6–10 MW. Voimaloiden napakorkeus on noin 200 metriä, roottorin halkaisija noin 200 metriä ja voimaloiden pyyhkäisykorkeuden maksimi 320 metriä. Aurinkovoima-alue on suunniteltu toteuttavaksi hankealueen lounaisosaan, pääosin käytöstä poistuneelle turvetuotantoalueelle. Aurinkovoimalan enimmäisteho on alustavan suunnitelman mukaan noin 140 MW ja se koostuu maksimissaan 26 lohkosta.

Sisäinen sähköasema on suunniteltu hankealueen itäosaan, Tannilantien läheisyyteen. Lisäksi Tannilan hankkeen aurinkovoima-alueelle on suunniteltu oma sähköasema.

Vaihtoehdot

Tuuli- ja aurinkovoimapuisto

VE0: Hanketta ei toteuteta.

VE1: Toteutetaan hanke, jossa 15 tuulivoimalaa sekä aurinkovoima-alue.

VE2: Toteutetaan hanke, jossa 10 tuulivoimalaa sekä aurinkovoima-alue

Sähkönsiirto

SVE1: Uusi ilmajohtoyhteys hankealueelta Hervan suunnitteilla olevalle sähköasemalle. Reitti kääntyy Hirvasvaaran kohdalla lounaaseen ja kiertää eteläpuolelta Säippäsuon suojelualueen. Reittivaihtoehdon pituus on 19,4 km

SVE2: Uusi ilmajohtoyhteys hankealueelta Hervan suunnitteilla olevalle sähköasemalle. Muuten vastaava kuin SVE1, mutta reitti kääntyy Hirvasvaaran kohdalta länteen ja ylittää Viitaperäntien Hirvasselän kohdilta. Reittivaihtoehdon pituus 17,3 km

SVE3: Uusi maakaapeliyhteys hankealueelta Hervan suunnitteilla olevalle sähköasemalle. Reittivaihtoehdon pituus on 19,5 km.

YVA-menettelyn aikataulu (täydentyy menettelyn edetessä):

 • Arviointiohjelma on nähtävillä 30.5.-30.6.2023.

Arviointiohjelma

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelma ja sitä koskeva kuulutus ovat nähtävillä 30.5. - 30.6.2023 välisen ajan myös Oulun ja Pudasjärven kaupunkien sekä Iin kunnan internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa.

Paperiset aineistot tulevat nähtäville seuraaviin paikkoihin:

 • Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, (ajalla 25.6.-30.6. Viestikatu 1, 90100 Oulu)
 • Oulun kaupungin ympäristötalo (Solistinkatu 2, 90100 Oulu)
 • Yli-Iin kirjasto (Halametsä 1, 91200 Yli-Ii)
 • Pudasjärven kaupungintalo (Varsitie 7, 93100 Pudasjärvi)
 • Pudasjärven kaupunginkirjasto (Varsitie 1, 93100 Pudasjärvi)
 • Iin kunnan palvelupiste (Iisi-areena, Kisatie 2 B, 91100 Ii)
 • Iin kunnankirjasto (Puistotie 1, 91100 Ii)

Yleisötilaisuus

Hanketta ja ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa esitellään tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa maanantaina 5.6.2023 klo 17.00-19.00. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Tilaisuus järjestetään Yli-Tannilan toimitalolla (Laaksolantie 11). Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen.

Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös verkkoyhteyden kautta (Teams-kokous). Voit osallistua tämän linkin kautta: liity tilaisuuteen napsauttamalla tästä.
Tervetuloa!

Ohjeet Teams-tilaisuuteen:

 • tarkista että internetyhteys toimii
 • käytä Google Chrome -selainta, jos sinulla ei ole Teams-sovellusta
 • tarkista tarvittaessa tietokoneen ääni- ja videoasetukset
 • tapahtuman alkupuolisko koostuu hankkeen esittelystä. Tämän osion ajan yleisön mikit ja videot pidetään mykistettyinä
 • tapahtuman loppuosa on varattu kysymyksille. Pyydä puheenvuoroa käyttämällä ”Nosta käsi”-painiketta. Kun saat puheenvuoron, voit avata mikkisi. Muun ajan pidäthän mikkisi suljettuna
 • kysymyksiä voi lähettää koko tapahtuman ajan myös kirjallisesti viestikenttään kirjoittamalla.

Tilaisuuteen voi lähettää kysymyksiä etukäteen Anu Haanelalle sähköpostiosoitteeseen etunimi.sukunimi@sweco.fi.

Mielipiteet

Kaikilla osallisilla on mahdollista esittää mielipide YVA-ohjelmasta. Kannanotot tulee toimittaa 30.6.2023 mennessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi tai kirjallisena postitse osoitteella PL 86, 90101 OULU. Sähköpostitse toimitettujen lausuntojen ja mielipiteiden tekstien toivotaan olevan kopioitavassa muodossa.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen lausunto ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta on nähtävillä viimeistään 30.8.2023 tällä verkkosivulla. Lausuntoon sisällytetään tiivistelmä saapuneista lausunnoista ja kannanotoista.

Hankkeen yhteystiedot
Hankkeesta vastaava: Infinergies Finland Oy, Sirkku Kosamo, puh. 044 972 3443, etunimi.sukunimi@infinergies.com
Konsultti: Sweco Finland Oy, Anu Haanela, puh. 044 587 7497, etunimi.sukunimi@sweco.fi
Yhteysviranomainen: Yhteysviranomainen Pohjois-Pohjamaan ELY-keskus, Heli Kinnunen, puh. 0295 038 018, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Diaarinumero: POPELY/1326/2023

Julkaisija