Hyppää sisältöön

Koneellinen poistoilmanvaihto

koneellinen ilmanvaihto

Ilmanvaihdolla pyritään saamaan rakennukseen terveellinen ja viihtyisä sisäilma. Energiatehokas ja toimiva ilmanvaihto energiatehokkaasti varmistaa hyvät ja tasapuoliset olosuhteet koko rakennuksessa. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa ilmaa poistetaan huoneistojen kylpyhuoneista ja keittiöistä. Korvausilma tulee huoneistoihin joko ulkoseinissä tai ikkunanpuitteissa olevista korvausilmaventtiileistä. Ilmanvaihdon puhaltimet käyttävät sähköä toimiakseen ja ilmanvaihdon mukana siirtyy lämpöä ulkoilmaan.

Ilmanvaihto vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiankulutukseen, koska noin 20–40 % asuinrakennuksen lämmitysenergiankulutuksesta kuluu korvausilman lämmittämiseen. Ilmanvaihdon oikealla käytöllä ja kunnossapidolla voi olla noin 5 % vaikutus taloyhtiön lämmön ja kiinteistösähkön kulutukseen, joka voi tarkoittaa noin 1 700 euron säästöä vuotuisissa energiakustannuksissa 2000 neliön kokoisessa taloyhtiössä.

Toimikaa näin

 1. Tehkää karkea selvitys mahdollisista asuntokohtaisista ongelmista esimerkiksi taloyhtiön hallituksen, kiinteistöhuollon ja isännöitsijän yhteistyönä (ohjeet ilmanvaihdon havainnointiin, pdf, energiaopas.fi). Asuntokohtaisten olosuhteiden karkean tason selvitys voidaan tehdä taloyhtiön hallituksen, isännöitsijän ja mahdollisen huoltoliikkeen kanssa yhteistyössä.
  • Tarkemman selvityksen voi tilata joko ilmanvaihdon kuntotutkijalta tai muulta ilmanvaihdon asiantuntijalta.
 2. Mikäli kohteessa on keskitetty koneellinen poistoilmanvaihto, tarkistakaa ilmanvaihdon tehostusajat tarpeen mukaisiksi. Jos jokaisessa asunnossa on mahdollisuus säätää poistoilmanvaihtoa liesikuvusta, ohjeistakaa, että ilmanvaihtoa tehostetaan vain tarpeen mukaan.
  • Tehostettua ilmanvaihtoa tarvitaan tyypillisesti ruoanlaiton, suihkussa/saunassa käynnin sekä pyykinkuivauksen yhteydessä. Ilmanvaihdon käyntiaikojen tarkistamisesta ja muuttamisesta voidaan päättää taloyhtiön hallituksessa, jonka jälkeen itse työn suorittaa talon huoltomies tai muu alan ammattilainen.
 3. Tarkistakaa poistoilmapuhaltimen kunto ja toiminta. Vanha puhallin saattaa olla kannattavaa vaihtaa uuteen taajuusmuuttajaohjattuun puhaltimeen, jos sillä on jo paljon ikää ja se on huonossa kunnossa. Jos talossa käytetään asuntokohtaisia liesituulettimia ilmanvaihdon säädössä, kannattaa poistoilmapuhallin vaihtaa uusinnan yhteydessä taajuusmuuttajaohjatuksi ja painesäätöiseksi. Puhaltimen vaihdon tarve voidaan todeta esimerkiksi ilmanvaihdon kuntotutkimuksen yhteydessä.
 4. Jos poistoilmakanavia ei ole nuohottu tai ilmavirtoja säädetty viimeisen kymmen vuoden aikana, tilatkaa kanavien nuohous- ja säätötyö LVI-urakoitsijalta. Tarve saattaa olla myös tätä tiheämpi tiheästi asutuilla alueilla, joissa on paljon liikennettä. Katso ohjeet ilmanvaihdon säädön tarjouspyynnössä huomioitavista asioista (energiaopas.fi, pdf, sivu 32).
 5. Taloyhtiön yhteisten ilmanvaihdon käyttöä ja kunnossapitoa koskevat ohjeiden laatiminen ja niistä tiedottaminen (ilmanvaihdon asukastiedote, motiva.fi). Tiedotuksesta asukkaille vastaa taloyhtiön hallitus.
  • Asuntokohtaisesta venttiilien puhdistamisesta vastaa tyypillisesti asukas, mutta taloyhtiössä voidaan myös yhteisesti sopia, että venttiilien puhdistustyö tilataan esimerkiksi kerran vuodessa koko taloyhtiölle yhteisesti alan ammattilaiselta. Ohjeet venttiilien puhdistamiseen (hengitysliitto.fi).
  • Korvausilmaventtiilien käyttö (pdf, motiva.fi) ja niiden puhdistaminen (hengitysliitto.fi)
  • Liesituulettimen tehostuksen käyttö

Muita suositeltavia toimenpiteitä

 • Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmän kuntotutkimus, esimerkiksi ennen kanavien nuohousta ja ilmamäärien säätöä tai sen yhteydessä.

Muita mahdollisia jatkotoimenpiteitä

 • Tuloilmaikkunoiden tai tuloilmaventtiilien hankkiminen
 • Poistoilman lämmöntalteenotto
 • Poistoilmalämpöpumpun hankkiminen
 • Ilmanvaihdon muuttaminen koneelliseksi tulo- ja poistoilmanvaihdoksi

Hyvä tietää ilmanvaihdosta

Asuinrakennuksen ilmanvaihto järjestetään siten, että ulkoilma tuodaan oleskelutiloihin, kuten makuu- ja olohuoneisiin ja ilmaa poistetaan tiloista, joissa epäpuhtauksia pääasiassa syntyy, kuten keittiöstä, WC:stä, pesu- ja kylpyhuoneesta sekä vaatehuoneesta. Ilma virtaa siis oleskelutiloista aputiloihin päin.

Koneellisessa poistoilmanvaihdossa ilma poistetaan puhaltimella ja tuloilma tulee asuntoihin korvausilmana makuu- ja olohuoneiden ikkunoiden yläosassa tai huoneiden seinissä olevissa korvausilmaventtiileiden kautta. Korvausilma voidaan myös tuoda ikkunoiden tiivisteisiin jätetyistä raoista. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa ei ole poistoilman lämmöntalteenottoa, jolloin kaikki poistoilman sisältämä lämmitysenergia menee hukkaan poistoilman mukana.
Julkaistu 9.3.2018 klo 15.53, päivitetty 13.3.2018 klo 13.38