Hyppää pääsisältöön

Malakakankaan tuulivoimahanke, Sievi

Semecon Oy suunnittelee Malakakankaan tuulipuiston rakentamista Sievin kunnan länsiosaan.
Hankkeen tila
Tila: Vireillä
Alueet: Pohjois-Pohjanmaa, Sievi
Aihealue: Tuulivoimalahankkeet

Hankkeen kuvaus

Semecon Oy suunnittelee Malakakankaan tuulipuiston rakentamista Sievin kunnan länsiosaan Kannuksen kunnan - Kalajoen kaupunginrajan läheisyyteen. Tuulivoimahankealue sijaitsee noin 15 km Sievin keskustasta länteen, noin 13 km Kannuksen keskustasta itään, noin 32 km Kalajoen keskustasta etelään. Hankealueen lähin kyläkeskus on Kukonkylä, noin 1,5 kilometrin päässä hankealueen rajasta. Tuulivoimahankealue käsittää yhtenäisen alueen, jonka pinta-ala on noin 1 400 ha.

Tuulivoima-alue liitetään sähköverkkoon maakaapelilla Jylkkä-Alajärvi 2x400 + 110 kV voimajohtoon johdonvarsiliittymällä hankealueella tai sen välittömästä läheisyydestä olevalle Kukonkylän sähköasemalle. Voimajohdon linjauksen YVA-menettely on käynnissä (tilanne 2.1.2023) ja lopullinen liityntäpiste vahvistetaan suunnittelun valmistuessa.

Vaihtoehdot

Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) tarkastellaan kahta toteutusvaihtoehtoa ja ns. nollavaihtoehtoa, jossa tuulipuistoa ei rakenneta. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho noin 7-10 MW.
VE1: hankealueelle sijoittuisi 12 voimalaa
VE2: hankealueelle sijoittuisi 7 voimalaa.

Arviointiohjelma

Arviointiohjelma on tullut vireille 3.2.2023.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa koskeva kuulutus on nähtävillä 22.2. – 24.3.2023 Sievin kunnan sekä Kannuksen ja Kalajoen kaupunkien internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa.

Paperimuodossa asiakirjoihin voi tutustua Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa (Veteraanikatu 1, Oulu). Tämän lisäksi paperimuotoiset asiakirjat ovat nähtävillä Sievin kunnanvirastossa, Kannuksen ja Kalajoen kaupungintaloilla sekä Sievin, Kannuksen ja Kalajoen pääkirjastoissa.

Yleisötilaisuus

Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään maanantaina 27.2.2023 klo 17 Sievin kunnantalolla (Haikolantie 16, 85410 Sievi) sekä verkkolähetyksenä, johon voi osallistua tästä. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan.

Ohjeet Teams-tilaisuuteen: 

  • tarkista että internetyhteys toimii
  • käytä Google Chrome -selainta, jos sinulla ei ole Teams-sovellusta
  • tarkista tarvittaessa tietokoneen ääni- ja videoasetukset
  • tapahtuman alkupuolisko koostuu hankkeen esittelystä. Tämän osion ajan yleisön mikit ja videot pidetään mykistettyinä
  • tapahtuman loppuosa on varattu kysymyksille. Pyydä puheenvuoroa käyttämällä ”Nosta käsi”-painiketta. Kun saat puheenvuoron, voit avata mikkisi. Muun ajan pidäthän mikkisi suljettuna kysymyksiä voi lähettää koko tapahtuman ajan myös kirjallisesti viestikenttään kirjoittamalla.

Tilaisuuteen voi lähettää kysymyksiä etukäteen Lauri Solinille sähköpostiosoitteeseen lauri.solin@alustaconsulting.fi.

Mielipiteen esittäminen

Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Kannanotot tulee toimittaa 24.3.2023 mennessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi tai kirjallisena postitse osoitteella PL 86, 90101 OULU.

Hankkeen yhteystiedot
Hankkeesta vastaava: Semecon Oy, Olli Malkamäki, puh. 040 198 0745, olli.malkamaki(at)semecon.fi, Joni Heinonen, puh. 040 198 0794, jo-ni.heinonen(at)semecon.fi, Tomi Heinonen, puh. 050 432 7568, tomi.heinonen(at)semecon.fi
Konsultti: Alusta Consulting Oy, Lauri Solin, puh. 044 704 6281, lauri.solin(at)alustaconsulting.fi
Yhteysviranomainen: Pohjois-Pohjamaan ELY-keskus, PL 86, 90101 Oulu, Heli Kinnunen, puh. 0295 038018, heli.kinnunen(at)ely-keskus.fi
Diaarinumero: POPELY/160/2023

Julkaisija