Siirry sisältöön

Fiksu ruokavalio

Ruoka on tärkeä osa kestävää arkea ja juhlaa. Hyvä ruokavalio voi samalla olla ympäristöystävällinen, maukas, terveellinen, edullinen ja vaihteleva. Olit sitten kasvissyöjä, vegaani tai sekasyöjä, vaihtoehtoja kestävämmälle ruokailutavalle on lukuisia.
Kuva
Vanha mies, pieni tyttö ja vanhempi nainen istuvat ruokapöydän äärellä.
© Adobe Stock

Ruokavalion kestävyyttä voidaan arvioida monella eri mittarilla, kuten kasvihuonekaasupäästöt, vesistöjen ravinnekuormitus, vedenkäyttö, maankäyttö, energiankäyttö, hävikin määrä, vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen, kuljetuksen ympäristövaikutukset, pakkaukset, kotimaisuus, luonnonmukaisuus, eläinten oikeudet, ruoantuottajien työolot ja niin edelleen.

Usein oma elämäntilanne ja arvot vaikuttavat siihen, mistä näkökulmasta tulee itselle tärkeä ja valintoja ohjaava. Joku voi painottaa ilmastovaikutuksia, ja toinen taas ruoantuotannon vaikutuksia Itämeren rehevöitymiseen ja kolmas vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen

Kestävän ruokavalion palasia

  1. Tiedä, mitä syöt.
  2. Vähennä lihaa, erityisesti punaista lihaa.

    Liharuoka kuormittaa niin ilmastoa kuin vesistöjä kasviperäistä enemmän.

  3. Vähennä maitotuotteita.

    Maitotuotteet kuormittavat niin ilmastoa kuin vesistöjä kasviperäisiä tuotteita enemmän.

  4. Syö vain kestävästi tuotettua kalaa.

    Suosi kotimaista luonnonkalaa, pienikokoisia lajeja ja ympäristömerkittyjä kalatuotteita.

  5. Valitse kasviproteiinisi fiksusti.

    Suosi kotimaisia kasviproteiineja, kuten härkäpapua tai kauravalmisteita.

  6. Älä unohda vihannesten, marjojen ja hedelmien merkitystä.

    Suosi satokauden mukaisia kotimaisia tuotteita.

  7. Vähennä ruokahävikkiä ja kierrätä biojätteet.

    Lajiteltu biojäte on arvokas resurssi, sillä siitä saadaan muun muassa lannoitteita, maanparannusaineita ja biokaasua.

  8. Suosi luomua.

    Luomu on ruuantuotannon tapa, jossa on tavanomaista tiukemmat kriteerit niin ympäristön suojelulle kuin eläinten hyvinvoinnillekin. 

Kun yksilöt tekevät joukkoina kestävämpiä ruokavalintoja, ruoantuotanto alkaa muuttua kysynnän muutosten mukana. Tämän voi jo nyt huomata lähikaupassa kasviproteiinien määrän huimassa kasvussa. Yöuniaan ruokailustaan ei silti kannata menettää. Jos muutamakin yllä listatuista toteutuu arjessa, on jo tiellä kohti kestävämpää ruokavaliota. 

Kyse on myös yhteiskunnallisesta asiasta: esimerkiksi millaisiin ruokavalioihin julkisissa ruokailuissa ohjataan ja miten maataloustukia jaetaan. Siksi on tärkeää pohtia, mitä voisi tehdä edistääkseen ruoan kestävyyttä laajemmin yhteiskunnassa. Tähän löydät keinoja esimerkiksi tämän sivuston Vaikuttaminen-osiosta.

Laske ruokavalintojesi hiilijalanjälki
Siirry (ilmastodieetti.ymparisto.fi)
Selvitä kulutustottumustesi vaikutus Itämereen Itämerilaskurilla
Siirry Itämerilaskuriin

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)

Tutustu myös

Kalaopas
WWF:n Kalaopas auttaa Sinua tekemään vastuullisia kalavalintoja.
Siirry (wwf.fi)
Saa Syödä!
Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen
Siirry (saasyoda.fi)