Yhdyskuntarakenteen indikaattorien avulla kuvataan yhdyskunnissa tapahtuvia muutoksia. Muutoksia tapahtuu sekä fyysisessä että toiminnallisessa rakenteessa. Yhdyskuntien fyysinen rakenne muuttuu suhteellisen hitaasti, jolloin on tarpeellista seurata pitkiä kehityslinjoja. Vuositason muutosten tarkastelu tuo esille sen, mihin suuntaan kehitys muuttuu uudisrakentamisen myötä. Yhdyskuntien toiminnoissa, kuten palveluissa, muutokset voivat olla nopeampia. Kokonaiskuvan muodostaminen yhdyskuntarakenteen kehityksestä edellyttää useampien indikaattorien tarkastelua yhdessä.
Indikaattorien laskenta perustuu yhdyskuntarakenteen seurannan tietoaineistoihin ja aluerajauksiin. Monet indikaattorit on laskettu erikseen kaupunkiseutujen alueelle.
Yhdyskuntarakenteen indikaattoreita hyödynnetään moniin eri käyttötarkoituksiin. Kaupunkiseudut ja kunnat voivat käyttää indikaattoreita suunnittelussa ja yhteistyössä. Indikaattoreita hyödynnetään ELY-keskusten toiminnan seurannassa ja valtion ja kaupunkiseutujen kuntien välissä MAL-sopimusten toteutumisen seurannassa. Myös tulevien maakuntien seurantaa varten kootaan yhdyskuntarakennetta kuvaavia indikaattoreita. Koko maan tasolla kestävän kehityksen indikaattorit sisältävät kaksi yhdyskuntarakenteen indikaattoria, jotka kuuluvat Asumista ja yhdyskuntia käsittelevään seurantakoriin.
Keskeisiä ja useimmin käytettyjä indikaattoreita:
- Vähintään 20 asukasta hehtaarilla alueella asuvien osuus kaupunkiseutujen taajamissa 2000-2021
- Enintään 500 metrin päässä lähimmästä päivittäistavarakaupasta asuvien osuus
- Enintään 500 m päässä alakoulusta asuvien 7-12-vuotiaiden osuus
- Asukastiheys tiheän taajaman alueella
- Työpaikkatiheys tiheän taajaman alueella
- Jalankulku- ja joukkoliikennevyöhykkeen osuus väestöstä ja työpaikoista kaupunkiseututaajamissa
- Mahdollisuudet kulkea työmatkat jalkaisin, pyörällä tai joukkoliikenteellä
Kattavampia tietoja yhdyskuntarakenteen muutoksesta on saatavilla Elinympäristön tietopalvelu Liiteristä.