Vaikuta vesiin!
Vesienhoitokauden 2022-2027 suunnitteluasiakirjat kuultavina
Koko Suomen kattavat vesienhoitosuunnitelmat vuoteen 2021 hyväksyttiin valtioneuvostossa vuoden 2015 lopussa. Nyt vesienhoitosuunnitelmat on päivitetty hoitokautta 2022–2027 varten.
Vesienhoitosuunnitelmat tehdään vesienhoitoalueittain. Pohjois-Savon alueen vesienhoidon tavoitteet on esitetty Vuoksen ja Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitosuunnitelmissa. Pieniä reuna-alueita kuuluu myös Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalueeseen.
Vesienhoitosuunnitelmien lisäksi Pohjois-Savoon on laajassa yhteistyössä laadittu vesienhoidon toimenpideohjelma. Toimenpideohjelmassa on kuvattu yksityiskohtaisemmin maakunnan vesistöjen ja pohjavesien nykytila ja toimenpidetarpeet.
Vesienhoitosuunnitelman valmisteluun on liittynyt kaksi kuulemista. Suunnittelun työohjelmasta ja vesienhoitoalueen keskeisistä kysymyksistä sekä vesienhoitosuunnitelmaan liittyvän ympäristöselostuksen laadinnasta kuultiin 8.1.2018–9.7.2018. Kuulemisessa saatu palaute on otettu huomioon suunnitelman päivittämisessä.
Vesienhoitosuunnitelmat ja toimenpideohjelma 2016-2021
Tavoitteena vesien hyvä tila
Vesienhoidon tavoitteena on saada joet, järvet, rannikkovedet sekä pohjavedet vähintään hyvään tilaan ja samalla estää erinomaisessa tai hyvässä tilassa olevien vesien heikkeneminen.
Pohjois-Savo sijaitsee pääosin Vuoksen ja Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueilla. Valtaosa maakunnasta kuuluu Vuoksen vesienhoitoalueeseen ja läntinen Rautalammin vesistöreitti kuuluu Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueeseen. Pohjois-Savon alueelta vesienhoidon suunnittelussa on mukana yhteensä 507 vesistöä ja 162 pohjavesialuetta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus huolehtii vastuuviranomaisena toimialueellaan vesienhoitolain mukaisista tehtävistä. Niitä ovat muun muassa pinta- ja pohjavesien ominaispiirteiden selvittäminen ja ihmisvaikutusten arviointi, tilan seuranta, vesien tilaluokittelu sekä vesienhoidon suunnittelu ja yhteistyö. Muut alueella toimivat valtion ja kuntien viranomaiset osallistuvat vesien- ja merenhoitolain mukaiseen vesienhoidon järjestämiseen
Vesienhoidon suunnittelu toteutetaan vuorovaikutuksessa vesien käyttäjien ja kansalaisten kanssa. ELY-keskuksen keskeisistä vesien käyttäjistä ja muista toimijoista on koottu yhteistyöryhmä, joka osallistuu vesien hoidon suunnitteluun.
Lisätietoja
- hydrobiologi Veli-Matti Vallinkoski, puh. 0295 026 854
- johtava vesitalousasiantuntija Tuulikki Miettinen, puh. 0295 026 828
- hydrogeologi Jussi Aalto (pohjavedet), puh. 0295 026 776
sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi