Miksi patoturvallisuutta?
Patoturvallisuustoiminnan tarkoituksena on ennalta ehkäistä padoista aiheutuvat onnettomuustilanteet eli estää patoja sortumasta. Patoturvallisuuslainsäädännön mukaisesti padon omistajat vastaavat patojensa turvallisuudesta. Patoturvallisuusasioiden viranomaisvalvonta kuuluu pelastustointa lukuun ottamatta Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (Kainuun ELY-keskukselle).
Vaikka uusia vesistö patoja ei enää juuri rakenneta, patokannan ikääntyminen ja mahdollinen ilmastonmuutos asettavat haasteita patoturvallisuudelle myös tulevaisuudessa. Patojen rakentamisen vähentyessä ja patoasiantuntijoiden ikääntyessä on huolenaiheena alan asiantuntijuuden säilyminen.
Patoturvallisuuslaki, -asetus ja -opas
Patoturvallisuuden viranomaistehtävät perustuvat patoturvallisuuslakiin (494/2009) ja valtioneuvoston asetukseen patoturvallisuudesta (319/2010). Patoturvallisuuslaki sisältää mm. säännökset padon suunnittelusta, rakentamisesta, kunnossapidosta ja käytöstä, onnettomuustilanteisiin varautumisesta sekä patoturvallisuuden valvonnasta. Patoturvallisuuslakia ja -asetusta sovelletaan kaikkiin patoihin: vesistöpatoihin, tulvapenkereisiin, jätepatoihin ja kaivospatoihin.
Patoturvallisuuslain ja -asetuksen lisäksi on laadittu patoturvallisuusopas. Patoturvallisuusopas löytyy ymparisto.fi-sivuilta vasemman puoleisesta valikosta: Opas.
Perustietoa padoista löytyy vesi.fi-sivuilta: Säännöstely ja padot | Vesi.fi
|
Imatran kosken säännöstelypato |