Tietoa ja vinkkejä jokaiselle meistä
Helsingin kaupunki ja HSY ovat laatineet esitteen ”Hyvän ilman Helsinki – näin parannamme yhdessä ilmanlaatua". Esitteessä on käyty läpi eniten ilmanlaatua heikentävät tekijät ja mitä kaupunki tekee haittojen vähentämiseksi. Lisäksi esitteessä on kerrottu, kuinka voit itse toimia päästöjä vähentävällä tavalla.
Tieliikenne
Vähennä autoilua. Kävele, pyöräile ja käytä joukkoliikennettä. Jos auton omistukselle on tarve, hanki vähäpäästöinen auto. Hankintaan on mahdollista saada tukea.
- Kestävä liikenne ja liikkuminen (Motiva)
- Tuet vähäpäästöisen ajoneuvon hankintaan (Traficom)
- Tietoa vähäpäästöisen auton hankintatuesta (LVM)
Kannusta työnantajaasi ottamaan käyttöön sähköpyörien hankinnan työsuhde-etu! Sähköpyöräily on tavanomaista pyöräilyä kevyempää (”kuin jatkuvaa alamäkeä”) ja sopii näin ollen myös monille, joilla jokin seikka rajoittaa tavanomaista pyöräilyä.
Taloudellisella ajotavalla voit säästää jopa 5-15 % polttoainekulutuksessa! Taloudellisesta ajotavasta puhutaan yllättävän vähän, jos miettii, kuinka iso säästöpotentiaali on. Ajatella, jos kaikkien suomalaisten ajokilometrit pystyttäisiin ajamaan 15 % pienemmällä kulutuksella ja päästöillä?
Ethän joutokäytä ajoneuvoja tai työkonetta? Joutokäynti lisää ihan turhaan päästöjä. Yli kaksi minuuttia kestävä joutokäynti on lisäksi lainsäädännössä kielletty. Kovilla pakkasilla sallitaan pidempi joutokäynti: moottoria saa pitää käynnissä ennen ajoon lähtemistä enintään neljä minuuttia, jos pakkasta on enemmän kuin 15 celsiusastetta.
- Joutokäynti heikentää ilmanlaatua (HSY)
- Tieliikennelaki 729/2018 55§ ja ns. joutokäyntiasetus 1266/2002 1§
Huolehdi auton esilämmityksestä. Esilämmitystä autosta tulee mahdollisimman vähän ilmansaastepäästöjä lähiympäristöön, ja liikenneturvallisuus paranee, kun lasit eivät ole huurteisia.
Pyöräilyn ja kävelyn lisääminen ja autoilun vähentäminen ovat terveystekoja oman hyvinvointisi eteen. Aktiivista liikkumista lisäämällä ja moottoriliikennettä vähentämällä saavutettaisiin suuria terveyshyötyjä niin koko maan tasolla kuin myös yksittäisissä kaupungeissa
Helsinki on koonnut kestävän liikkumisen tietopaketin, josta löytyy mm. tietoja arjen sähköautoilun tukemiseen, yhteiskäyttöisistä kulkuvälineistä sekä kaupungin tarjoamista kestävään liikkumiseen kannustavista alennuksista ja muista eduista.
Puunpoltto
Polta tulisijassasi vain kuivaa ja puhdasta puuta. Älä polta jätteitä. Jätteenpoltto voi vahingoittaa tulisijaa ja hormia, ja siitä aiheutuu isot päästöt. Jätteille on Suomessa hyvät lajittelumahdollisuudet, ja jätteet tulee toimittaa lajitellen asianmukaisiin jätekeräyksiin. Jätteenpoltto tulisijoissa ei ole jätelain mukaista jätteestä huolehtimista asianmukaisesti. Monen kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä tai jätehuoltomääräyksissä on kielletty jätteen polttaminen.
Vanhat puukiukaat kannattaa uusia – se edistää ympäristöterveyttä ja hillitsee ilmastonmuutosta! Vanha puukiuas on todennäköisesti sellainen, että käytöstä aiheutuu isot pienhiukkas- ja mustahiilipäästöt. Puusaunan vähäpäästöiseen lämmittämiseen tarjotaan vinkkejä muun muassa Motivan, HSY:n sekä Nuohousalan Keskusliiton toimesta.
- Lisälämpöä takasta(Motiva)
- Poltapuhtaasti.fi - puukiukaat (HSY)
- Nuohoojat.fi (Nuohousalan Keskusliitto ry)
- Tulisijan valinta- ja käyttöopas (RIL)
- Kiuas 2 -hankkeen kuvaus
- Kiuas-hankkeen tiedote
- Kiuas-loppuraportti
Myös vanhojen avotakkojen, varaavien takkojen, leivinuunien jne. uusimista kannattaa harkita. Vuoden 2022 alusta alkaen uusien tulisijojen tuli täyttää energiatehokkuutta ja tulisijojen enimmäispäästöjä koskevan komission asetuksen 2015/1185/EU vaatimukset. Näin ollen uudet tulisijat ovat pääsääntöisesti vähäpäästöisempiä kuin vanhat.
Noudata ohjeita oikeaoppisesta puunpoltosta: mm. sytytä pienillä puilla, sytytä päältä, polta useassa erässä, huolehdi palamisilman saannista ja tutustu tulisijasi käyttöohjeisiin. Ota naapurisi huomioon! Seuraa savun muodostumista ja kulkeutumista ja vältä savuhaittatilanteiden muodostumista.
- Vähäpäästöinen puunpoltto (HSY)
- Nuohoojat.fi - Lämmitysvinkkejä asukkaalle (Nuohousalan Keskusliitto ry)
Rakenna hyvä puuvaja! Hyvä puupaja pitää puut kuivina. Hyvälaatuista puuta polttamalla vähennät päästöjä.
Katupöly
Talvikelien rengasvalinnat vaikuttavat ilmanlaatuun. Tutkitusti tehokas tapa vähentää katupölyä on valita kitkarenkaat nastarenkaiden sijaan.
- Helsingin sivuilla hel.fi/kitkat on tietoa kitkarenkaista
- Rengasportaali renkaatkelinmukaan.fi tarjoaa tietoa vastuullisen rengasvalinnan tueksi.
Lehtipuhaltimia ei pitäisi käyttää hiekan siivoukseen, sillä käyttö nostaa pölyn tehokkaasti ilmaan. Lisäksi lehtipuhaltimen käyttö hiekanpoistoon on kielletty monen kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä.
Hiekka tulee poistaa esimerkiksi harjaamalla. Poistettavan hiekka tulee olla kosteaa.
Julkaisija