Merituulipuisto, Liettuan talousvyöhyke
Hankkeen tila
Liettua ilmoitti Suomelle ympäristövaikutusten arviointimenettelyn alkamisesta vuonna 2021 ja Suomi vastasi osallistuvansa Liettuan talousvyöhykkeelle Itämereen suunniteltavaan noin 700 MW:n merituulipuistohankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn. Alueen kokonaispinta-ala on 137,5 neliökilometriä. Hankealueen pinta-ala on 137,5 neliökilometriä. Hanke koostuu enintään 90 tuulivoimalasta, joiden yksikköteho on noin 20 MW ja korkeus on enintään 350 metriä.
Suomen ympäristökeskus toimii Espoon sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa 1.1.2023 alkaen.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely käynnissä
YVA-selostus
Suomen ympäristökeskus on vastaanottanut Liettuan ympäristöministeriöltä ympäristövaikutusten arviointiasiakirjat, jotka sisältävät englanninkielisen arviointiselostuksen ja sen suomenkielisen tiivistelmän.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteitä Liettuan merituulipuiston arviointiselostuksesta.
Kuulemisaineisto 5.5.-5.6.2023
- Suomen ympäristökeskuksen lausuntopyyntö (lausuntopalvelu.fi)
- Environmental Impact Assessment Report for the Installation and Operation of the Offshore Wind Farm in Lithuania’s Marine Territory (pdf, 29 Mt)
- Ympäristövaikutusten arviointikertomus merituulipuiston asentamisesta ja toiminnasta Liettuan merialueella (tiivistelmä) (pdf, 3 Mt)
- Letter on transboundary consultations for a wind farm in Lithuania 5.4.2023 (pdf, 290 kt)
- Liettuan ympäristöministeriön hankesivu
YVA-ohjelma
Ympäristöministeriö vastaanotti Liettuan ympäristöministeriöltä ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn käynnistymisestä ja arviointiohjelman tiivistelmän suomeksi.
Alueen kokonaispinta-ala on 137,5 km2. Tuulivoimaloiden yksikkötehot olisivat noin 8-16 MW (tai ≥ 20 MW) ja korkeus 140-300 metriä tai yli. Voimaloiden lukumääräksi arvioidaan noin 87-43 kappaletta, riippuen voimalan kapasiteetista ja mallista.
Liettuan aluevesillä esiintyy säännöllisesti runsaasti Länsi-Palearktikan muuttolintuja, joista osa pesii myös Suomessa. Hanke rajautuu Natura 2000-alueeseen, joka on tärkeä linnuston muuton aikaisena ruokailu- ja levähdyspaikkana sekä talvehtimisalueena (mm. pilkkasiipi, alli ja ruokki).
Suomen vastaus Liettualle ja Suomessa annettu palaute
Suomi ilmoitti osallistuvansa hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn.
Kuulemisaineisto 28.1.-21.2.2022
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö 28.1.2022 (pdf, 736 kt)
- Summary of Environmental Impact Assessment Programme for the Installation and Operation of the Offshore Wind Farm of up to 700 MW Installed Capacity in Lithuania’s Marine Territory (pdf, 2 Mt)
- Liettuan talousvyöhykkeellä sijaitsevan, kapasiteetiltaan enintään 700 MW:n merituulipuiston rakentaminen ja käyttö (tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta) (pdf, 9 Mt)
- Liettuan talousvyöhykkeellä sijaitsevan, kapasiteetiltaan enintään 700 MW:n merituulipuiston rakentaminen ja käyttö (tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta, lyhennetty versio ruotsinkielistä käännöstä varten) (pdf, 3 Mt)
- Notification Art. 3 of the Espoo Convention (pdf, 178 kt)
Hankkeen yhteystiedot
Liettuan YVA-menettely: Liettuan ympäristöministeriö, Beata Vilimaite Šilobritienė, puh. +370 6458 9487, beata.silobritiene@am.lt
Julkaisija